Російського військового засудили за мародерство в Іванківському районі

0

Військового рф Володимира Номоконова визнали винним у кримінальному правопорушенні, яке він вчинив у березні 2022 року у селищі Іванків Київської області. Йому призначити покарання у вигляді позбавлення волі строком на 9 років. Вирок не був оскаржений і вступив у силу – його оголошено в розшук.

Такий вирок ухвалила суддя Іванківського районного суду Наталія Слободян, розглянувши у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження про мародерство російських військових у селищі Іванків, зокрема, 20-ти річного військового 37 окремої гвардійської мотострілецької бригади рф (місце розташування – м. Кяхта, Бурятія) Володимира Номоконова, з постійним місцем проживання – с. Новий Дурулгуй, Забайкальський край, рф.

Судове засідання відбулося за участі прокурора, захисника обвинуваченого та свідків.

24 лютого 2022 року збройні сили російської федерації здійснили широкомасштабне вторгнення на територію України із території Білорусі, здійснили незаконний перетин державного кордону України поза пунктами пропуску та, переслідуючи мету окупації українських населених пунктів, почали рух у напрямку міста Києва.

Наступного дня військові формування рф, продовжуючи рух у напрямку Києва, зайняли позиції на території Вишгородського району Київської області, зокрема, в селі Обуховичі Іванківської територіальної громади.

Судом встановлено, що окуповане внаслідок воєнних дій село Обуховичі, в період з 25 лютого 2022 року по 31 березня 2022 перебувало під контролем зс рф та інших військових формувань рф.

“При цьому, окремі військовослужбовці російської федерації, діючи умисно, перебуваючи на території Вишгородського району, де велись воєнні дії, всупереч порядку додержання законів та звичаїв війни, грабували місцеве населення, а саме: відбирали у цивільних осіб приватне майно, при цьому усвідомлюючи те, що відібране майно не може бути використано у військових цілях, а було відібране з метою особистої наживи”, – йдеться у судовому вироку, оприлюдненому на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень.

Також було встановлено, що Номоконов, будучи військовослужбовцем збройних сил рф від 25 лютого до кінця березня 2022 року перебував на території окупованого зс рф Вишгородського району, де у нього виник злочинний умисел на протизаконне заволодіння приватним майном цивільного населення з метою особистої наживи.

У судовому засіданні був допитаний сусід потерпілої, який розповів, що бачив на власні очі як військові рф практично щовечора до 31 березня сходилися з усього села до будинку потерпілої. У дворі потерпілої стояло три Урали. Також сусід потерпілої розповів, що Номоконов, будучи у нетверезому стані, заходив і до нього додому.

“Якось він (Номоконов) заснув, і у нього випали з форми документи, які дружина (свідка) сфотографувала на телефон та після деокупації передала в СБУ. Самого Номоконова бачив практично щодня”, – розповідає свідок на суді.

Фото: Військовий квиток Номоконова, джерело – СБУ

Щодо вчинення Номоконовим крадіжки, то свідок особисто бачив, сидячи на лавці по сусідству біля двору, як він та ще троє військовослужбовців рф виносили з будинку потерпілої та грузили в автомобіль «Урал», з номерами рф, (де зазначено 25-й регіон) пральну машинку. Потім машина поїхала в бік с. Термахівка Вишгородського району Київської області.

Інший свідок, дружина свідка та сусідка потерпілої, яка сфотографувала документи Номоконова, зауважила в суді, що приблизно в кінці двадцятих чисел березня 2022 року, вдень, вона особисто бачила, що військовослужбовці рф, серед них і Номоконов, виносили з будинку потерпілої її майно.

“Заходили і виходили кілька разів (десь тричі). По двох несли пральну машину, генератор та ще якісь невеликі речі. Виходили з речами з двору на дорогу. За останнім їхнім виходом було чути, як загула машина, а вони (військовослужбовці) повернулись у будинок потерпілої”, – розповідає жінка в судовому засіданні.

У судовому рішенні зазначається, що Номоконов, діючи з корисливих мотивів, спільно з невстановленими військовослужбовцями рф, матеріали відносно яких виділені в окреме провадження, перебуваючи у місці ведення воєнних дій, а саме в селі Обуховичи, вдерлися до приватного будинку місцевої мешканки, яка встигла на той час виїхати з села, де проживали та базувались протягом усього періоду окупації.

Протягом цього часу військові рф протиправно заволоділи майном потерпілої, а саме:

пральною машинкою, шуруповертом, бензиновим генератором, дрилем, шліфувальною машинкою, бензопилою та поршневим повітряним компресором, чим завдали матеріальної шкоди потерпілій на загальну суму 36 432,44 грн.

Сторона обвинувачення – прокурор – просив суд визнати Номоконова винуватим у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України та призначити йому покарання у вигляді позбавлення волі строком на 9 років.

Адвокат обвинуваченого, який здійснював захист на підставі доручення, виданого на виконання ухвали суду Регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Київській області, просив більш м’якого покарання в межах санкції статті.

Справу було розглянуто за відсутності обвинуваченого, оскільки він на судове засідання не з’явився. Інформацію про судову засідання було опубліковано в газеті “Урядовий кур’єр” та на сайті Офісу Генерального прокурора.

16 лютого 2023 року було оголошено Номоконова у міжнародний та державний розшук.

23 лютого 2023 року слідчими суддями Солом`янського районного суду в м. Києві винесено ухвали, якими надано дозвіл на затримання підозрюваного з метою приводу для участі у розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, та про обрання обвинуваченому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без визначення розміру застави. Ухвалою слідчого судді від 06 червня 2023 надано дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування у кримінальному провадженні, повідомлення про це, разом з повістками про виклик на засідання, оприлюднені в газеті “Урядовий кур`єр”.

Суддя Наталія Слободян ухвалила визнати Номоконова винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст, 28, ч.1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни за попередньої змови групи осіб) та призначити покарання у вигляді позбавлення волі, строком на 9 років.

Строк відбування покарання рахуватиметься із моменту затримання Номоконова у порядку виконання цього вироку.

Вирок не було оскаржено у Київському апеляційному суді.

 

Цей матеріал є частиною серії про воєнні злочини в Україні, створений у партнерстві з JusticeInfo.net – Fondation Hirondelle.

Головне фото: Володимир Номоконов, джерело – СБУ

Авторка: Олена Жежера

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539