Російського військового засудили до 11 років — його адвокат подав апеляцію

0

Суддя Іванківського районного суду Наталія Слободян заочно засудила до 11 років ув’язнення військового рф Белика Базаржапова за порушення законів та звичаїв війни. Як йдеться у рішенні суду, чоловік знущався над цивільним населенням на території Іванківської громади, бив прикладом автомату, відібрав та розбив мобільний телефон.

Ухвала не набула законної сили, оскільки адвокат обвинуваченого подав апеляційну скаргу до Київського Апеляційного суду.

На відкритому судовому засіданні були присутні прокурор Вікторія Прокопів, захисник обвинуваченого Володимир Працюк,  потерпілий.

Підозрюваний Белик Базаржапов, громадянин рф, забайкальський край, 1985 року народження, який проходив службу на посаді старшого механіка-водія 37-ї окремої мотострілкової бригади (м. кяхта, республіка бурятія) від 25 лютого брав безпосередню участь у актах збройної агресії на території України, зокрема, в смт. Іванків, Вишгородського району Київської області, – йшлося на судовому засіданні.

23 березня 2022 року Базаржапов разом зі своїми колегами військовослужбовцями рф зупинили автомобіль потерпілого, який їхав із селища Іванків у сусіднє село, погрожував йому розстрілом, вдарив прикладом автомату у плече, відібрав та розбив його мобільний телефон, при цьому вживаючи нецензурну лексику та обзиваючи потерпілого та його пасажирів “бандерами” та “нациками”, — йдеться в судовому рішенні.

Допитаний в судовому засіданні потерпілий пояснив, що із початку повномасштабного вторгнення рф на територію України він перебував на окупованій російськими військами території, у селищі Іванків. 23 березня 2022 року, приблизно о 10 годині ранку, він, разом із двома пасажирами на власному авто поїхали з Іванкова до села Запрудка, щоб зателефонувати до родичів, оскільки на той момент на території Іванкова не було електроенергії та мобільного зв`язку, а в Запрудці подекуди мобільний зв`язок працював. 

На блокпосту, який був розташований поблизу вул. Запрудська в Іванкові, автівку зупинили російські військові. Наказали їм вийти з автомобіля, виставили в ряд, один із військових направив на них автоматичну зброю, привівши її в бойову готовність. Його та свідків запитали про мобільні телефони, вони відповіли, що телефонів немає. Військові почали проводити обшук автомобіля, під час якого виявили мобільний телефон потерпілого. 

Потерпілий також розповів, що це дуже розізлило Базаржапова, він почав поводити себе агресивно, поставив потерпілого на коліна, а коли він підвівся, вдарив його прикладом автомата в праве плече, від чого він впав на землю. 

Також, під час огляду автомобіля, за словами потерпілого, які підтвердили свідки, Базаржапов розбив його в області під капотом та говорив іншим військовим, що пасажирів авто треба розстріляти.

Військовослужбовці рф запитували потерпілого та його пасажирів про учасників АТО, які проживали на території Іванківської громади та про позиції військових ЗСУ і чи мають вони до них якесь відношення.

“Потерпілий, під час зазначених подій відчував реальну загрозу своєму життю, оскільки військовослужбовці рф, а особливо Базаржапов, відкрито демонстрували, що мають намір застосувати проти нього свою зброю”, — йдеться в рішенні суду.

Белик Базаржапов з родиною, фото – Слідство.Інфо

Прокурор Вікторія Прокопів, яка була присутня в судовому засіданні, просила суд, визнавши Базаржапова винуватим у скоєнні злочину, передбаченого ч.1 ст.438 КК України, призначити йому покарання у вигляді позбавлення волі строком на 11 років. 

Натомість адвокат обвинуваченого Володимир Працюк просив закрити кримінальне провадження через те, що на його думку обвинуваченням не було доведено того факту, що Базаржапову були відомі як такі закони та звичаї війни, що передбачені міжнародними договорами, а тому його дії не можуть кваліфікуватись як військових злочин, а мають кваліфікуватись за відповідними статтями КК України, по факту нанесення потерпілому тілесних ушкоджень та привласнення його телефону.

Крім того, Працюк звернув увагу суду на неможливість визнання належними та допустимим доказами протоколів проведення слідчих експериментів за участю потерпілого та свідків, оскільки відсутні відеозаписи цих слідчих дій.

“Доводи адвоката про те, що стороною обвинувачення не доведено, що Базаржапову були відомі, як такі, закони та звичаї війни, спростовуються та нівелюються тим, що знання військовими особами звичаїв та законів війни презюмується в силу перебування на військовій службі”, — йдеться в рішенні суду.

У коментарі “Громаді Приірпіння” Володимир Працюк сказав, що не має контакту з потерпілим, однак вирішив оскаржувати рішення Іванківського районного суду. Разом з тим він відмовився коментувати рішення суду, оскільки воно не набрало законної сили.

“Кінцевого рішення по справі немає, тому будь-які коментарі передчасні. Дата розгляду (апеляційної скарги – прим. ред.) мені ще не відома”, — говорить Працюк.

Натомість суддя пояснила, чому відеозаписи слідчих дій не були такими важливими для прийняття рішення:

“Щодо посилання адвоката на те, що протоколи проведення слідчих експериментів за участю потерпілого та свідків не є належними та допустимими доказами, оскільки відсутні відеозаписи проведення цих експериментів, то судом, під час розгляду справи та під час безпосереднього дослідження доказів судом, було допитано потерпілого та свідків, а тому, у відповідності до вимог ч.4 ст. 95 КПК України, суд бере до уваги та покладає в основу свого рішення саме їх покази, які було отримано в судовому засіданні і не покладає в основу вироку протоколи проведення слідчих експериментів за участю потерпілого та свідків на стадії досудового розслідування”.

Суд ухвалив визнати Базаржапова винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни) та призначити йому покарання у вигляді позбавлення волі на строк 11 років.

Строк відбування покарання Базаржапова рахуватиметься з моменту його затримання в порядку виконання цього вироку.

У грудні 2022 року, Базаржапов був оголошений у міжнародний та державний розшук.

Нагадаємо, іншого військового рф Володимира Номоконова, який також перебував у Іванківському районі, визнали винним у мародерстві, яке він вчинив у березні 2022 року у селищі Іванків. Йому призначити покарання у вигляді позбавлення волі строком на 9 років, вирок не був оскаржений і вступив у законну силу.

Цей матеріал є частиною серії про воєнні злочини в Україні, створений у партнерстві з JusticeInfo.net – Fondation Hirondelle.

Головне фото: Белик Базаржапов, джерело – Слідство.Інфо

Авторка: Олена Жежера

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539