Військовослужбовця рф засудили до 11 років позбавлення волі за взяття в полон цивільного

0

Макарівський районний суд у складі судді, прокурора, захисника обвинуваченого та потерпілого розглянули у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження у справі військового рф, командира танку Олексія Халудорова. Його обвинувачено у позбавленні волі, пограбуванні та погрозах вбивством цивільного беззбройного охоронця на фермі с. Фасова Макарівської ТГ Бучанського району Київської області. Справа слухалася за його відсутності. 

Про це йдеться у судовому вироку на сайті Єдиного реєстру судових рішень.

Згідно інформації, викладеної в рішенні, старший сержант Халудоров, обіймаючи посаду командира танку Т-72Б, з метою воєнної окупації частини території України шляхом ведення бойових дій на території Київської області, 24 лютого 2023 року перетнув державний кордон України в районі м. Прип’ять Київської області.

Наприкінці лютого 2022 року підрозділ Халудорова був розбитий Збройними силами України в районі с. Копилів Макарівського району Київської області. Про це військовослужбовець рф розповів потерпілому. Але йому вдалось втекти та сховатись у лісі Макарівської територіальної громади Бучанського району.

Після цього військовий рф вирішив сховатися на території фермерського господарства ТОВ «Беррі Органікс», яке розташоване по вул. Грузецькій у с. Фасова Макарівської ТГ Бучанського району, де взяв у заручники цивільного працівника ферми – охоронця, який не був озброєний і був одягнений в цивільний одяг.

“Усвідомлюючи явну злочинність власних дій, вирішив здійснити напад на даний об`єкт та незаконно затримати і позбавити волі цивільну особу, яка у ньому перебувала,  а також керуючись корисливим мотивом, заволодів при цьому майном останнього, а саме мобільним телефоном та годинником.”, – йдеться у рішенні суду.

Погрожуючи зброєю і вбивством, Халудоров змусив потерпілого переховувати його на території ферми, а також згодом показати йому безпечний шлях до місця розташування підрозділів збройних сил рф.

Винність обвинуваченого у вчиненні інкримінованих йому діянь підтверджується показами допитаного в судовому засіданні потерпілого.

Він розповів, що почув гавкіт собаки, а потім побачив військовослужбовця рф у форменому одязі зі зброєю, який направив цю зброю на нього і наказав зняти верхній одяг, забрав його документи і телефон. Постійно наставляв на нього зброю та змушував його слухати. В подальшому вс рф утримував його на території ферми і о 5 годині ранку наступного дня змусив його разом з ним покинути ферму. В цей же день військовослужбовець рф забрав у нього годинника.

З розмови охоронець дізнався ім’я військовослужбовця рф, а потім зміг його упізнати по фото.

Потерпілий також повідомив, що військовослужбовець рф постійно говорив по телефону з дружиною та своїм командуванням, яке на той час розміщувалося у селі Копилів Макарівського району. Він чув його розмову з командиром, який наказував його вбити. Вказаний військовослужбовець 3 рази його розвертав, наставляв зброю та хотів убити.

Коли покидали покидали територію ферми, військовослужбовець рф йшов позаду зі зброєю, наказував показувати напрямок. Коли вони перейшли дорогу сполученням Макарів-Бишів, пішли в сторону с. Копилів. Військовослужбовець рф постійно дивився в телефон потерпілого, а саме в навігаційні програми. В один момент він засліпив телефоном очі військовослужбовця рф і побіг. Пострілів чи криків у свою сторону не чув. Пробіг близько 5 км та вибіг у с. Фасова зі сторони с. Пашківка, потім відпочив і пішов по центральній дорозі в сторону ферми.

Щодо військовослужбовця рф може сказати, що він був національності – бурят; у нього була автоматична зброя, боєкомплект, 2 гранати, пістолет, без розпізнавальних знаків. 

Також у судовому засіданні з’ясували, що Халудоров користувався абонентським номером російського мобільного оператора, який з 14.02.2022 по 05.03.2022 фіксувався в зоні дії базових станцій мобільних операторів на території Київської та Житомирської областей.

До справи був долучений протокол проведення слідчого експерименту з потерпілим, який був зафіксований на відео, а диск долучено до вказаного протоколу. Також було додано план-схему з умовними позначеннями напрямків переміщення потерпілого та обвинувачення. Окрім цього, у судовому засіданні були представлені відеозаписи з камер спостереження з ферми, на яких видно, що 03 березня 2022 року у різні проміжки часу  на території ферми ТОВ «Беррі органікс», два чоловіки заходять та виходять з прибудови-котельні. Другий чоловік (бурят) рухається позаду, тримаючи в правій руці предмет схожий на автоматичну зброю, на ньому видно військову амуніцію.

На підставі викладеного суд ухвалив визнати винним Халодорова у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни) та призначити йому покарання у вигляді позбавлення волі строком на 11 (одинадцять) років.

Строк покарання рахувати з моменту затримання обвинуваченого.

Вирок вступив у силу, оскільки не був оскаржений у Київському апеляційному суді. 

Цей матеріал є частиною серії про воєнні злочини в Україні, створений у партнерстві з JusticeInfo.net – Fondation Hirondelle.

Головне фото: село Фасова, автор Віталій Карімов

Авторка: Олена Жежера

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539