Депутати Гостомеля скасували рішення про цензуру / Колонка автора

6

Поки Київщина веде боротьбу зі стихією і звільнялася від снігових заметів, депутати Гостомельської селищної ради на позачерговому засіданні заходилися рятувати честь, гідність та ділову репутацію своєї колеги-депутатки Тетяни Шальман.

Нагадаю, що саме за ініціативи Тетяна Шальман депутатами Гостомельської селищної ради 27 лютого було прийняте рішення, яким вирішили “Зобов’язати О. Жежеру та М. Лезніка (журналісти– прим.ред.) підготувати до публікації матеріали з об’єктивною, збалансованою, аргументованою інформацією”.

Після скандального підпалу машини одного з гостомельських депутатів були опубліковані авторські матеріали на Сайті громади селища Коцюбинське та на сайті нардепа.

Це рішення ради, згідно з висновком Інституту медіа права, запровадило цензуру й порушило Закон України “Про інформацію”.

Після скандалу в ЗМІ й подання мною заяви про злочин до прокуратури на таке свавілля місцевої влади Гостомеля, прокуратура міста Ірпеня відреагувала блискавично й зобов’язала Гостомельську селищну раду його скасувати, як таке, що порушує Закон України “Про інформацію”

Депутати аж так поспішали виконати протест прокурора, що голосували за відміну незаконного рішення двічі і два дні поспіль. Обидва рази не обійшлось без порушень.

Перше голосування відбулося 26 березня. Отримавши подання прокуратури, селищний голова Гостомеля Анатолій Кириченко терміново скликав депутатів на збори (чому збори, поясню далі – прим. автора.)

Вони відбулися у приміщенні селищної ради о 14 годині. На розгляд депутатів пропонувалося одне питання: “Розгляд подання прокуратури м. Ірпеня Київської області “Про усунення порушень вимог Закону України “Про інформацію”№ 74-703 вих.13 від 26.03.13р.

“Я поцікавився у селищного голови, як називати сьогоднішнє термінове засідання: позачергова сесія чи якось інакше? У відповідь від нього почув: “Яка тобі різниця?” – коментує подію депутат Юрій Марчук.

На цю зустріч з’явилися близько 20депутатів, але не всі з них зареєструвалися, тому що не розуміли мети цих зборів.

Без оголошення порядку денного, без обрання лічильної комісії, депутати розпочали засідання невідомо чого, з метою якнайшвидше виконати вимогу прокуратури.

Винуватиці халепи, в яку “вляпались” депутати, не було, але як розповіли самовидці, Тетяна Шальман була на прямому телефонному включенні під час голосування, і навіть телефоном, за словами депутата Марчука, намагалася керувати діяльністю ради.

В нелегкий для жінки час, її підтримували колеги, вигукуючи з місць: “Таня, ми з тобою! Таня, ми тебе любимо!”

“Таку солідарність важко зрозуміти. Така поведінка більше схожа на масовий психоз, аніж на здоровий глузд обранців громади. Шальман накрутила їх прийняти протизаконне рішення, а вони вигукують слова на її підтримку,” – оцінює побачене депутат Гостомельської ради Василь Вознюк.

Як розповіли самовидці, рішення про відміну рішення було прийняте 16 голосами (“за” проголосували 15 депутатів та селищний голова).

“Після голосування депутати передали по колу лист, адресований директору Інституту журналістики Володимиру Різуну, за авторством Тетяни Шальман, більшість депутатів під ним підписалася. Про зміст листа можу лише здогадуватись, оскільки я його не підписував.” – розповідає депутат Вадим Дубас.

Схоже на те, що після звернення до директора Інституту журналістики Володимира Різуна журналістської спільноти, яку обурило те, що доцент Інституту журналістики ініціював на місцевому рівні рішення про цензуру, депутати Гостомельської ради намагаються переконати директора інституту в зворотному.

По цьому, задоволені своєю діяльністю, депутати розійшлися. Але юридичний відділ ради, схоже, знову дав збій і забив на сполох.

Того ж дня, через кілька годин після зустрічі, деякі депутати захотіли отримати рішення і звернулися по нього до секретаря ради Олени Кислиці.

Але жінка повідомила, що рішення нема, буцімто Анатолій Кириченко повіз його до прокуратури міста Ірпеня.

Через кілька годин, ймовірно після візиту Кириченка до прокуратури, селищна рада вирішує провести уже не збори депутатів, а позачергову 28 сесію, щоправда, не менш терміново ніж збори. В раді всі мали зібратись на біс наступного дня.

Про це депутатів повідомили sms-розсилкою. У порядку денному основним було те ж питання – розгляд протесту прокурора. Гостомельська Республіка – D?j? vu. Виявляється депутати й селищний голова Гостомельської ради попри те, що проводять гуртом сесії 3 рік, так і не навчилися діяти за регламентом і законом.

“Я не розумію, як може практично вся рада йти на поводу в однієї особи – Тетяни Шальман. Вона підставляє не лише своїх колег-депутатів, а й селищного голову своїми необдуманими вчинками та діями,”– коментує дводенні засідання щодо одного питання депутатка Лариса Небога.

28 позачергова сесія ради – у порядку денному 3 пункти. Щодо першого пункту “Розгляд подання прокуратури…” повинен доповідати голова селища Анатолій Кириченко.

Але в кращих традиціях Республіки Гостомель, яка плавно переростає в Монархію (чи радше Анархію) виступ розпочала винуватиця позачергової сесії Тетяна Шальман.

Цього разу обійшлось без прямих включень. Журналістка з 22-річним стажем Тетяна Шальман виступила перед депутатами наживо.

Анатолію Кириченку навіть не довелося сказати, що сесію відкрито, як жінка почала запитувати фотографа та відеооператора, на якій підставі він знімає відео.

Після того, як чоловік надав вичерпну відповідь, що він має право і фотографувати, і знімати, Шальман пообіцяла ще повернутися до цього питання.

На прохання депутата Ольги Прилипко секретар озвучила, хто ще з сторонніх знаходиться в залі.

Окрім фотографа та журналіста, на сесії були присутні депутат Ірпінської міської ради Артем Калічко та його помічник та помічник народного депутата, обраного по 95 округу – В’ячеслава Кутового, Олексій Туровський.

Та не встигли ці люди ще розкласти свої речі, як виступ Тетяни Шальман перекреслив їхні плани.

Я вважаю, що є необхідність сьогодні відповідно до статті 46 Закону України про місцеве самоврядування провести, прийняти рішення про проведення закритого пленарного засідання,” – не дочекавшись початку сесії оголошує депутат Шальман.

На це Лариса Небога зазначила, що не бачить потреби у проведенні закритої сесії, тим паче, що порядок денний стосується порушень вимог Закону “Про інформацію”. А розгляд цього питання в закритому режимі буде суперечити Закону України.

Але мало хто на це звернення відреагував.

Без обрання лічильної комісії, без внесення пропозиції щодо проведення сесії в закритому режимі до порядку денного та без пояснень, чому вирішили провести засідання закритим, депутати з численними регламентними порушеннями після команди голови Кириченка – проголосували.

Як і очікувалося – більшість була “за” і депутати радо почали випроводжати небажаних гостей за двері.

Марно доводив помічник народного депутата Олексій Туровський, що має право знаходитись на сесії. Гостомельські депутати в своїх рішеннях були непохитні.

Рада Гостомельської Анархії на чолі з Тетяною Шальман – у своєму місцевому законодавстві не побачила норм, які дозволяють депутату ради рівнем вище та помічнику народного депутата Верховної Ради України бути присутніми на засіданні.

“Звісно, ми розуміємо, що закриті засідання передбачені законодавством, але разом з тим не важливо, яка сесія закрита чи відкрита на ній мають право бути присутні як депутати вищих за статусом рад, якими для Гостомельської ради є депутати Ірпінської ради, що і прописано в регламенті Гостомельської ради. Артем Калічка – це депутат Ірпінської ради,” – не розуміє, як депутата Ірпінської ради могли вигнати з засідання Гостомельської ради помічник народного депутата Олексій Туровський.

“Особисто мене Гостомельська селищна рада вкотре дивує своєю некомпетентністю та залежністю від людей, які використовують депутатів, лобіюючи свої бізнес-інтереси. Якби були щорічні номінації з-поміж місцевих рад – Гостомельська, однозначно, мала б всі шанси бути номінованою на звання антинародної,” – додає Туровський.

Після чергового незаконного демаршу й сесії, яка проходила з численними порушеннями регламенту, Тетяна Шальман почала розказувати депутатам про плани захист їхніх честей, гідностей та ділових репутацій.

“Депутат Шальман сказала, що відповідно до Закону “Про інформацію” та Закону “Про статус депутатів місцевих рад” ми, депутати, мали право обговорювати і захищати свою честь, гідність та ділову репутацію. Також, вона сказала, що цитую: “ми маємо підтримати протест прокурора, скасувати рішення, оскільки питання, яке виникло повернулося таким чином, що винними стали тепер не ми, депутати, які приймають антинародні рішення, а селищна рада. Ми повинні зрозуміти, що не маємо тепер ховатися за статус селищної ради, ми скасовуємо це рішення, але кожен для себе повинен далі розуміти, чи буде він відстоювати честь, гідність, порушену у вищезгаданих публікаціях”. Разом з тим, Шальман підготувала для кожного з депутатів, яким на її погляд це потрібно, витяги з законів аби вони надалі самостійно захищали свою честь, гідність та ділову репутацію”, – розповів Юрій Марчук.

Більшістю голосів депутати вдруге за два дні проголосували за відміну рішення про цензуру, ініційованого зверненням Тетяни Шальман.

Але й тут не обійшлось без чергових порушень.

“Дане рішення не може бути легітимним, так як воно не розглядалося на засіданні профільної комісії. І взагалі, в такому разі, я не розумію потреби в профільних комісіях, якщо, виявляється, можна розглядати всі питання або на сесіях, або в вузькому колі депутатів”, – зазначив голова регламентної комісії Сергій Жабченко.

“У кожного депутата в раді є своя думка, і вони її висловлюють. Я кожному надаю слово. Що стосується рішення, то ми його відмінили. Я проведу бесіду з працівниками юридичного відділу щодо їх роботи. Взагалі, я подивився Закон “Про інформацію” і побачив, що там нема нічого протизаконного, але в будь-якому випадку рішення ми вчора відмінили і з думкою прокурора ми погоджуємося”, – запевнив селищний голова Анатолій Кириченко.

Наприкінці, депутатка Шальман, розуміючи, що сесія закрита, а відтак стороннім слухати зась розкрила перед депутатським корпусом свій філософський погляд на те, ким є журналісти й що з ними треба робити.

“Під кінець засідання я був шокований тим, що почув від заслуженого журналіста Тетяни Шальман. Порівнюючи журналістів з собаками, вона з погрозою в голосі сказала: “Если собака кусает, с ней что делают? Ее пристреливают!” Після цих слів, гадаю, їй вже жоден суд не допоможе відновити честь, гідність та ділову репутацію, як вона того хоче,” – припускає депутат Юрій Марчук.

Дивне відчуття виникло після зустрічі з гостомельськими депутатами, особливо, якщо розцінювати слова деяких з них, як погрози. З одного боку шкода цих бідних, необізнаних із законами людей, яких, здається, кинули як на амбразуру, розвивати місцеве самоврядування. А з іншого– кожен має право обирати свій шлях…

Власне, саме через відсутність досвіду і знань, вони й дозволяють маніпулювати собою, результатом чого є прийняття безпрецедентних незаконних рішень. Цензура, тиск і постійні погрози, мабуть, щоденна практика для депутатського корпусу селища Гостомель.

Отримавши одного разу земельну ділянку, вони назавжди втрачають право голосу та свободу слова.

Схоже на те, що після отримання акту на землю ними починає правити колективний розум, а в деяких випадках це схоже на масовий психоз.

І байдуже, що хтось із них дійсно потребує тієї ділянки, – методично насаджується думка, що “ми разом, ми зграя, хто не з нами, той проти нас”, тобто всі знають кулуарні таємниці один одного й будь-якої миті можуть прикрити рота.

Така практика, зважаючи на бідність і жадібність наших людей, є дієвою і беззаперечною.

Саме тому, на мою думку, їм важко зрозуміти ту невелику кількість депутатів, які “відбилися від зграї”, а ще важче зрозуміти журналістів, які виконують свою роботу з власної волі, а не через чиюсь вказівку.

На жаль, такі люди з ради не можуть жити й думати інакше, бо їхня ментальність не виходить за філософію: людина – це собака і в неї є “хазяїн”.

Автор: Олена Жежера, журналіст

6 коментарів

  1. Квітка Ружа 28 Березня 2013 at 19:21

    Авторко, ну й до чого тут згадується монархія чи анархія? Ситуація дурна, звичайно. Депутати погарячкували з тим рішенням. Але і вам теж варто стежити за власною патетикою. Бо вас так само “заносить”, як і їх. Особливо “зворушливо” виглядають якісь аж надто дурнуваті натяки.

    • Ю.Л. 29 Березня 2013 at 10:42

      Пані Квітко, мене “зворушує” Ваша позиція… Вам докладно розповідають про те, як порушується закон у Вас під боком (я припускаю, що Ви місцева, оскільки читаєте цю статтю), а Ви накинулись на журналістку зі звинуваченнями у дурнуватих натяках, “заносах” та недоречних згадках монархії та анархії. При цьому депутати, як Ви висловились, “погарячкували”, потрапили в дурну ситуацію. З цього я роблю висновок, що Ви або зацікавлена особа, або просто неадекватно оцінюєте ситуацію, що відбувається в “республіці”.

  2. LEX 28 Березня 2013 at 19:58

    Гарний матеріал. Респект авторці. Жежера це Брила на фоні вбогості кишенькового селищного дописувача Валентина Собчука.

  3. партизанка Зоя 29 Березня 2013 at 13:38

    под Квітка Ружа это наверное отписывается депутатка Шальман.

  4. Nick 29 Березня 2013 at 16:07

    Згідно з 78 статтею Закону України “Про місцеве самоворядування”, Гостомельську селищну раду треба розпустити.

  5. Квітка Ружа 29 Березня 2013 at 18:15

    До Шальман не маю жодного стосунку. Як і до місцевосці. Прийшла на сайт за посиланнями. Читаю і намагаюся розібратися неупереджено, та не виходить. Дивує, що журналісти не можуть спокійно і грамотно подавати інформацію. Матючиння в заголовках, штампи і купа припущень, як у Ю.Л. Почитала статті Шальман і бачу, що не все так однозначно. Врешті-решт воно мені треба? Розбирайтеся самі.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539