Мер Ірпеня відзвітує перед громадою про роботу виконкому 29 квітня

0

Депутатський корпус Ірпінської міської ради сьогодні розглянув звернення громадських організацій, які просили очільника Ірпеня Володимира Скаржинського відзвітувати перед громадою.

У понеділок 29 квітня о 16:00  в приміщенні Будинку культури БКЗ (Ірпінь, вул. ІІІ Інтернаціоналу, 154 / доїхати маршрутом № 3) відбудеться звіт Володимира Скаржинського.

“Всіх запрошую, на всі питання буде дана відповідь,” – наголосив з президії Скаржинський.

Володимир Скаржинський відхилив пропозицію громади й деяких депутатів перенести звіт на суботу, коли потенційно більша кількість громадян зможе відвідати захід.

Щоправда, присутні на сесії депутати не зрозуміли, чому звіт про роботу виконкому Скаржинський забажав давати не на сесії ради, щоб депутати визнали роботу задовільною чи незадовільною, а натомість організовує звіт перед виборцями.

“Скажіть, а оцінка виконкому буде проводитися громадськими організаціями? Громадські організації можуть лише послухати. А вважати звіт та роботу виконкому задовільними чи ні можуть лише депутати ради,” – наголошує депутат Ігор Вишняков.

Депутат Ірпінської ради Дмитро Войцех переконаний, що міський голова боїться звітувати за роботу виконкому у встановленим регламентом порядку, оскільки у разі визнання депутатами роботи виконкому незадовільною, виконком повинні розпустити.

“Коли на попередній сесії депутати хотіли внести в порядок денний питання про недовіру міському голові, Володимир Скаржинський не поставив це питання на голосування. Це говорить про те, що міський голова боїться, що навіть представники його партії (Партії регіонів – прим. ред.) можуть проголосувати за його відставку”, – говорить Дмитро Войцех.

“Аналогічна ситуація виникла й зі звітом міського голови. Боячись, що депутати на сесії можуть визнати роботу виконкому та мера незадовільною, як це було з начальником ЖЕКу, жінку звільнили одразу ж після заслуховування звіту, голова переносить звіт. Іншими словами, голова боїться, щоб депутати не звільнили його з роботи”, – додає він.

Не обійшлось без протистояння, коли депутатський корпус Ірпеня розглядав нові кандидатури, яких мали ввести до виконкому.

Один з членів виконавчого органу влади Анатолій Прохоренко помер. Він представляв громадську організацію – Українська спілка ветеранів Афганістану.

Люди запропонували ввести до органу виконавчої влади одного з представників цієї ж організації – Ігоря Панасюка.

Проти кандидатури нового афганця виступив депутат Леонід Глущенко, голова фракції Партії регіонів. Свою позицію Глущенко мотивував тим, що він цього чоловіка не знає.

За афганця заступився Дмитро Войцех. В результаті кандидатуру підтримали.

Оскільки Ігор Борзило був нещодавно обраним другим першим заступником міського голови, то він вийшов з виконкому, й на його місце Ярослав Місяць пролобіював одного із забудовників – Віталія Нелюбіна.

За відсутності Нелюбіна, який мав більш важливу роботу, ніж постати перед депутатським корпусом, що розглядає його кандидатуру до лав виконавчої влади, його кандидатуру схвалили. Депутатам пояснили, що Нелюбін в цей час був на весіллі.

Присутніх громадян обурило бажання міського голови звітувати посеред робочого дня.

“Скаржинський минулого разу в липні 2012 року звітував перед громадою й теж обрав дуже зручний для себе і незручний для громади формат зустрічі у робочий час, коли кількість активних громадян була незначною.  Як правило, Скаржинський іде на те, щоб організувати такі зустрічі, з метою зменшення градусу напруги в громаді. Зараз на нього тисне група ірпінських забудовників, яких було відсторонено від земельного корита Ірпеня на користь інших,” – розповідає Ігор Домбровський, голова ІР ГО “Самозахист”.

Міський голова Ірпеня зобов’язаний звітувати не лише перед мешканцями міста, але й перед мешканцями усього Приірпіння. На місцевих виборах мешканці Коцюбинського та Гостомеля теж віддають свої голоси за того, кого вони хочуть бачити міським головою Ірпеня.

Загалом в Ірпінському регіоні питання підзвітності про роботу виконкомів є проблемним. Зокрема в Коцюбинському двічі зривалась спроба депутатів оголосити недовіру виконкому, про роботу якого в селищі місцевий голова Вадим Садовський теж звітує доволі неохоче й нерегулярно.

Залишається в регіоні невирішеним і питання підзвітності голів та депутатів виборцям.

“Чіткої прописаної системи підзвітності депутатів та голови в Ірпенській раді немає. Єдине, на що вони спромоглись в Ірпені, це на дошці оголошень вивісити графік прийому депутатів ради та контактні телефони, які не завжди відповідають,” – говорить Ігор Домбровський.

Не звітують перед виборцями й депутати обласної ради, подаючи негативний приклад місцевим.

“Обласні депутати, обрані від міста Буча, Вікторія Кунгурцева та Сергій Арєфьєв, в порушення закону про статус депутатів місцевих рад не звітуються перед своїми виборцями вже 2,5 роки, а мали б це робити щорічно. Якби ці депутати обиралася дійсно людьми, а не через фальсифікацію виборів, вони б не боялися громади, а прийшли б і прозвітували про виконану роботу. А так як роботи немає – немає і звіту”, – розповідає громадський активіст та голова ГО “Правиця” Ігор Бартків.

Іноді у виборців доходить до того, що доводиться просто з органів місцевої влади крадькома діставати так звані звіти обранців громади.

Нагадаємо, що одному з коцюбинчан цьогоріч вдалося поцупити звіт за 2011-2012 роки Наталії Семко, яка була обрана громадою до Київської обласної ради. У звіті вона собі приписала у заслуги очищення озера за кількасот тисяч бюджетних коштів, в якому СЕС та МНС в результаті заборонили купатися, та закупівлю на кілька мільйонів сміттєбаків у фірми її чоловіка – технічного кандидата Мельника, як виявилось, за бюджетні кошти.

Нагадаємо, що наприкінці 2012 року депутати Коцюбинської ради фактично одностайно відхилили пропозицію депутата Ірини Федорів запровадити аналогічну систему підзвітності для депутатів та голови, як в Бучі, або принаймні публікувати на офіційному сайті селищної ради звіти за рік роботи кожного депутата та селищного голови.

Анатолій Федорук (міський голова Бучі – прим. ред.) звітує про роботу виконкому перед радою, а про свою роботу в ролі міського голови – перед громадою. Анатолій Петрович Федорук взимку 2012 року звітував перед виборцями в залі кінотеатру. В 2013 році звіт відбувся у березні. Він постійно звітує, тільки одного разу пропустив звіт. Звіт голови завжди друкує комунальна газета “Бучанські новини”. Обов’язково на сайті ради, в комунальній газеті заздалегідь публікується інформація про час і місце звіту депутата і голови,” – пояснює, як звітують місцеві депутати, депутат Бучанської ради Світлана Остапа.

Окремо кожен депутат по своєму округу зобов’язаний наклеїти оголошення на під’їзди з цією інформацією. Далі за результатами і сайт і газета публікують інформацію про звітування, У нас всі служби звітують: поліклініка, відділ освіти, відділ культури, служба у справах дітей, сім’ї та молоді, архітектури тощо. Це занесено в план роботи ради,” – додає вона.

У Гостомелі, місцеві депутати кажуть, що підзвітність питання підзвітності депутатів також не є проблемою.

«Депутати звітують на округах перед виборцями, потім рада приймає рішення про їх діяльність. Селищний голова звітує перед громадою в будинку культури. Що стосується роботи виконкому, згідно регламенту, селищний голова Кириченко звітує поквартально перед депутатами під час сесії. На останній сесії, 23 квітня, він звітував про роботу виконкому за квартал», – розповідає депутат Гостомельської селищної ради, член регламентної комісії Олег Поповичук.

Експерти наголошують, що звітувати мають всі: і селищні голови, і міські голови, і депутати різних рівнів рад від селищної до Верховної. І про ці звіти треба повідомляти громаду заздалегідь.

“Відповідно до закону в депутатів є права і обов’язки. До обов’язків належить відвідування заходів, постійне спілкування з виборями та звітування. Часто депутати плутають повсякденну діяльність та інформування громадян із звітами. Вони повинні відвідувати публічні заходи, але це не звіти. Кожен депутат чи голова має провести 5 річних звітів. 5 років каденції – 5 звітів,”– говорить керівник програми практичної політики Інституту політичної освіти Олександр Солонтай.

“Депутати мають повідомити всім виборцяим про те, що буде річний звіт за 7 днів до проведення цього звіту, вказати місце, дату та час. Громада вислуховує звіт і дає доручення депутату. Є судова практика, коли депутатів притягали до відповідальності за те, що вони не звітували на Донбасі.  Люди змусили депутатів Луганської міської ради звітувати через суд, ” – додає експерт.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539