Підкомітет ВРУ з’ясував: депутат Євстифєєв має близько 100 ділянок

1

З нагоди Всесвітнього дня охорони довкілля у комітетах Верховної Ради відбулось засідання за участі голови між фракційного об’єднання “За збереження Біличанського лісу” Вячеслава Кутового.

У засіданні профільного підкомітету, який вивчає проблематику природно-заповідних фондів, головував очільник підкомітету Андрій Тягнибок та голова комітету з питань екологічної політики Ірина Сех.

До участі були запрошені представники Києва, Київської області, прокуратури та громадських організацій.

Засідання підкомітету ініціював голова громадської організації “Життя” коцюбинчанин Андрій Скіпальський.

“Я радий, що питання Біличанського лісу вперше розглядається на такому високому рівні. Це найбільша лісова афера в історії України,” – говорить Андрій Скіпальський.

Прокурор Ірпеня Мирослав Пацкан під час своєї доповіді зазначив, що з 501 ділянки лише 160 досі перебувають у першого власника, який отримав акт права власності на ліс завдяки незаконному рішенню селищної ради.

“Решта ділянок, це понад 50 гектарів, одразу ж перепродали іншим громадянам,” – розповідає прокурор.

“У січні-березні 2013 року прокуратура заявила 500 позовів. Оціночна вартість цих ділянок складає 16 мільйонів 750 тисяч гривень. Вже відкрито провадження понад 400 позовів. Кожного дня Ірпінський суд розглядає по 10, 20, а буває і по 30 позовів. Дві третини ділянок отримали мешканці Дніпропетровщини, Вінниччини та інших областей. Прокуратура накладає арешти на ділянки та подає клопотання про забезпечення позовів, щоб унеможливити перепродаж чи будь-які інші дії,” – додає Мирослав Пацкан.

Прокурор Ірпеня наголосив, що станом на сьогодні скасовано 197 актів права власності на землю та реєстрацію 4 кооперативів. Він зазначив, що ці земельні ділянки знаходяться поза межами селища Коцюбинське й Київська обласна рада нових меж селища Коцюбинське не затверджувала. Коли виділялись ділянки у селища була відсутня відповідна документація.

З слів Пацкана, протягом двох місяців суд першої інстанції, ймовірно, завершить розгляд всіх позовів.

Київську область за круглим столом представляв Олександр Безкоровайний – начальник Державного управління охорони навколишнього середовища.

Безкоровайний наголосив на тому, що Коцюбинська селищна рада на виконання доручення Президента України Віктора Януковича прийняла рішення щодо створення Національного парку на території селища Коцюбинське.

“Є рішення сесії Київської облради. У липні 2012 року відправлене відповідне звернення до Президента України. Робота в даному напрямі ведеться,” – пояснив, як планує область зберегти Біличанський ліс Олександр Безкоровайний.

Як виявилось, селищна рада Коцюбинського, на відміну від Київради, яка проголосувала за площу Нацпарку понад 6 тисяч гектарів, у своєму рішенні, яке потім підтримала Київська облрада, чомусь не зазначила жодної площі.

Стосовно самовільного розширення меж селища з 87 до 4065 гектарів, виступив і представник Києва – юрист Вячеслав Гасюнас.

“На жаль, суди приймали різні рішення. Рішення апеляційного було скасоване судом вищої інстанції. Нам його навіть не дозволили оскаржити. Прокуратура проводить велику роботу. 500 позовів подати і захистити в судах – це титанічна праця,” – відзначає Гасюнас.

Представник КМДА зазначив, що указ Президента, який надасть природоохоронний статус Нацпарку, має поставити крапку в цьому питанні, адже тоді, наголосив Гасюнас, ані Київ, ані Київська область не зможуть в подальшому віддати в приватну власність рекреаційний ресурс держави.

“Ми від кожної установи просили делегувати одного представника. Від КОДА делегували чотирьох. Включаючи представника громадської організації “Фонд сприяння розвитку місцевого самоврядування” – Владислава Євстифєєва. Про діяльність цієї організації нічого не відомо, але з виступів Євстифєєва, який є депутатом Коцюбинської селищної ради, складається враження, що вони навчають депутатів місцевих рад дерибанити землю і ліси, маніпулюючи законодавством,” – зазначив Скіпальсикий.

Владислав Євстифєєв дійсно сидів разом з представниками громадських організацій, які прийшли обстоювати ліс й обурився тим, що про цей захід, який анонсований на сайті Верховної ради України та на офіційному сайті народного депутата Вячеслава Кутового, він дізнався від Київської облдержадміністрації.

“Я голова депутатської групи. Це не афера. І межа є, і містобудівна документація,” – запевняє присутніх Владислав Євстифєєв.

У своєму виступі депутат Євстифєєв наголосив, що Коцюбинському пощастило більше, ніж Києву, бо селище має визначені межі, хоча їх не затвердила ні облрада, ні Верховна Рада. Інформацію на сайті Верховної Ради України, де межа селища зазначена площею 87 гектарів, Євстифєєв достовірною не вважає.

Він зауважив присутнім, що всі знають, “яка в державі прокуратура та суди”. Голова депутатської групи “Спільна мета” запевнив, що в апеляційному порядку будуть оскаржені всі рішення першої інстанції, якими скасовані акти права власності на ліс.

На звинувачення щодо заангажованості прокуратури Мирослав Пацкан відреагував доволі спокійно й пояснив всім присутнім, чому Владислав Євстифєєв так ревно обстоює позицію Коцюбинської селищної ради:

“Я Вам поясню, чого він так захищає і так говорить, що всі неправі, крім нього. У громадянина Євстифєєва перебуває у власності близько 100 земельних ділянок”.

“Це застаріла інформація,” – відповів з місця Євстифєєв, таким чином фактично підтвердивши, що був власником близько 100 з 501 ділянки.

Згідно з інформацією, яку на початку засідання надав прокурор, Євстифєєв, який значився, коли отримував мандат в селищній раді як безробітний, перекупив ділянки власністю 3 мільйони 350 тисяч гривень.

“Виникає логічне питання  чи усвідомлюють депутати минулого скликання чиїми руками Євстифєєв та йому подібні відкрили “скриню Пандори”, яку ціну будуть  платити майбутні покоління українців за їх депутатські ляпи? Чи варті їх декілька ділянок отримані за зраду інтересів громади втрати людської гідності та честі?  Та чи усвідомлюють сьогодні члени так званої більшості селищної ради під назвою “Спільна мета”, що Башун, Пєший, Євстифєєв та інші “доброжелателі” їх банально використали?” – запитує Ігор Домбровський, очільник громадської організації “Самозахист”.

“Якщо раніше я вважав, що це тільки на державному рівні влада по-холуйськи обслуговує інтереси іноземних держав, то тепер стало очевидним, що такі собі мікрохолуї є і в нашій селищний раді. Бо як інакше пояснити бездумне плазування більшості депутатів перед до цього нікому не відомому Євстифєєву, що виринув нізвідки, який за їх покірність кинув їм, як кістку, по декілька ділянок? Адже Євстифєєв у будь-який момент “розчиниться” в інших країнах  з награбованим майном, а цим “сердешним” треба буде і далі жити поміж нас і відповідати по закону,” –додає Домбровський.

Депутат Євстифєєв і голова профільної комісії, яка протягує дерибанні рішення в селищній раді, публічно відхрестився від того, що він причетний якимось чином до цього дерибану.

Він наголосив депутату Кутовому, що це не він дерибанив ліс, бо всі рішення були прийняті селищною радою минулої каденції, а він прийшов лише у 2010 році й нічого не роздавав. Таким чином депутат Євстифєєв поклав всю відповідальність на засіданні підкомітету Верховної Ради України на депутатів селищної ради Коцюбинського, які в своїй більшості були переобрані й входять до складу ради цього скликання.

Проте Депутат Євстифєєв, який заволодів близько 100 ділянками лісу, запевнив, що буде за приватну власність боротись. Таке бажання захистити “приватну власність” різко розкритикував еколог і журналіст видання “Урядовий кур’єр” Олег Листопад:

“От громадянин Євстифєєв, виправдовуючись за свої оборудки із земельними ділянками у Біличанському лісі, нам нагадав, що ніхто не відміняв приватну власність. А я хочу нагадати, що ніхто також не відміняв державну власність і комунальну власність. Це власність народу України, власність нас усіх. Біличанський лс – це теж власність народу. По якому праву Ви хочете забрати цю власність собі? Тому що Ви хитріший? Тому що жадібніший, безпринципніший?
Я особисто докладу всіх зусиль, аби захистити те, що належить всім нам”.!”

Після виступу Листопада на засіданні комітету присутні аплодували.

Далі представники громадських організацій перейшли від питань дерибану лісу селищною радою Коцюбинського до питання загального збереження екосистеми Біличанскього лісу.

“Нас не може не хвилювати той факт, що у київської влади відсутнє розуміння стратегічного значення збереження цілісного природного комплексу “Біличанський ліс”. Влада до громадськості не дослухається, ввести розділ “збереження природи” в Стратегію розвитку Києва до 2025 року відмовилась, хоча ми та інша громадськість пропонували створити такий розділ стратегії і включити до нього створення національного природного парку “Біличанський ліс”. У липні 2012 року під тиском обставин Київська міська рада в решті решт погодила розширення створення національного природного парку,” – говорить Вероніка Агеєва, очільниця громадського комітету “За збереження Біличанського лісу”

“Замість того, щоб зарезервувати для нього у проекті нового Генерального плану Києва територію, розробниками заплановано розмістити цілу низку природо-невідповідних об’єктів, які у майбутньому створять проблеми для національного природного парку. Зокрема, автодороги у лісі, три буферні парки, середньо- та багатоповерхову забудову в заплаві річки Нивки. В середині лісу побудують “Біонік Хіл”: житлово-офісно-промисловий комплекс, де будуть працювати і жити 35 тисяч осіб. Чотириполосна автомагістраль до нього буде прокладена через лісовий масив, при цьому буде знищено тисячі дерев і порушена цілісність лісу.  Треба було спочатку дочекатися указу Президента про створення НПП, провести зонування території НПП, і лише після того вирішувати питання про доцільність розміщення будь-яких об’єктів. “Біонік-Хіллу” було доцільно запропонувати іншу ділянку, а територію військових складів, яка значною мірою вкрита лісом – реінтегрувати до національного природного парку,” – додає Агеєва.

Агеєва також зазначила, що в наслідок “санітарних” рубок Святошинського ЛПГ лісова гущавина перетворюється на суцільні галявини, знищується підлісок, важкою автотехнікою прокладаються проїзди через ліс в усіх напрямках, що призводить до збідніння видового складу лісу.

Саме тому Вероніка Агеєва запропонувала внести зміни до законодавства, а саме: при створенні об’єктів ПЗФ спростити процедуру вилучення земельних ділянок і територій у несумлінних землекористувачів і землевласників, які завдають шкоду природі, проводити вилучення без їх погодження і без зайвого бюрократизму.

Наприкінці свого виступу очільниця громадського комітету “За збереження Біличанського лісу” Агеєва наголосила на тому, що розширення нацпарку “Голосіївський” за рахунок території Біличанського лісу – це лише перший, вимушений, крок у напрямку його порятунку. Наступним кроком, на її думку, має стати створення окремого природо-захисного фонду – національного природного парку “Біличанський ліс”, який має охоплювати природний комплекс Біличанського лісу у повному обсязі та мати власну адміністрацію і охорону.

Народний депутат Вячеслав Кутовий, очільник міжфракційного об’єднання “За збереження Біличанського лісу”, зачитав листа від Адміністрації Президента України, в якому йшлося про те, що зараз проект указу опрацьовується структурними підрозділами Адміністрації Президента й після його підписання він буде оприлюднений на сайті АП.

“Дуже приємно, що ми провели таке засідання, що до на приєдналась прокуратура, яка захищає наші права та права наших дітей на здорове майбутнє. Прикро, що облрада, не втручається в такі незаконні процеси в області. Селищна рада підпорядковується Ірпеню, Ірпінь облраді. Облрада зобов’язана реагувати миттєво, а не через 5 років на подібні рішення селищної ради,” – резюмував Вячеслав Кутовий.

Голова комітету з екологічної проблематики запропонувала всім присутнім викласти для підготування плану дій та резолюції всі свої побажання в письмовій формі.

 

1 Comment

  1. Алла 8 Червня 2013 at 22:46

    Молодцы свободовцы,лихо “щучат” вороватых чиновников.

    109.62.175.**

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539