Рішення Київради про погодження розширення Національного природного парку “Голосіївський”

5

Табличка экстерьерная Национальный природный парк "Голосеевский"

У відповідь на журналістський запит редакція отримала текст рішення Київради, яким міська влада столиці погодила 22 липня розширити межі Нацпарку “Голосіївський”, а також текст пояснювальної записки, який супроводжує це рішення.

Київська міська рада

ІХ сесія VI скликання

Рішення

Про погодження розширення національного природного парку “Голосіївський”

Відповідно до статей 51, 52 Закону України “Про природно-заповідний фонд України”, пункту 37 частини першої статті 26 Закону України “про місцеве самоврядування в Україні”, розглянувши звернення Міністерства екології та природних ресурсів України, клопотання Національного природного парку “Голосіївський” від 31.08.2011 № 432/2-01 про розширення території національного природного парку “Голосіївський” (лист від 04.10.2011 № 19142/09/10-11) з метою збереженняцінних природних комплексів Святошинсько-Біличанського лісового масиву, а також забезпечення їх комплексної охорони, Київська міська рада

ВИРІШИЛА:

  1. Погодити розширення Національного парку “Голосіївський” на землях Комунального підприємства “святошинське лісопаркове господарство”, що входить до складу Київського комунального об’єднання зеленого будівництва та експлуатації зелених насаджень міста “Київзеленбуд”, в межах Святошинського та Оболонського районів міста Києва загальною площею 6462,62 га без вилучення у землекористувача.
  2. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію Київради з питань екологічної політики.

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

До проекту рішення Київської міської ради “Про погодження розширення національного природного парку “Голосіївський”

1. Обґрунтування необхідності прийняття рішення.

Національний природний парк (НПП) “Голосіївський” створений Указом Президента України №794/2007 від 27 серпня 2007 року.

На даний час загальна площа парку складає 4525,52 га (один з найменших в Україні). Нинішня площа НПП втричі менша ніж та, яку в минулому пропонували науковці. Для того, щоб покращити ефективність виконання завдань, покладених на національний природний парк, як природоохоронну, рекреаційну, культурно-освітню та науково-дослідну установу, а також з іншого боку, забезпечити раціональне науково обґрунтоване використання та охорону ресурсів цінних рекреаційних та природних об’єктів міста Києва та прилеглих до нього територій, доцільним є розширення національного природного парку “Голосіївський”.

Розширення території НПП “Голосіївський” визначено у п. 3 доручення Президента України (1-1/1876 від 26 серпня 2011 року) “За результатами презентації проекту Стратегії розвитку Києва до 2025”.

На національні природні парки покладається виконання наступних завдань: збереження цінних природних та історико-культурних комплексів і об’єктів, створення умов для організованого туризму, відпочинку та інших видів рекреаційної діяльності в природних умовах з додержанням режиму охорони заповідних природних комплексів та об’єктів; проведення наукових досліджень природних комплексів та їх змін в умовах рекреаційного використання, розробка наукових рекомендацій з питань охорони навколишнього природного середовища та ефективного використання природних ресурсів; проведення екологічної освітньо-виховної роботи.

Для виконання зазначених завдань діють відповідні підрозділи НПП “Голосіївський” (науковий відділ, відділ державної охорони ПЗФ, відділ рекреації, відділ екологічної освіти та ін.)

Лісовий масив, розташований в межах Святошинського та Київського лісництв Святошинського господарства, є дуже цінною територією у науковому, екологічному, природоохоронному та рекреаційному відношенні.

Зважаючи на фактичне розташування в межах великого міста, дана територія потребує заходів, які б мали на меті з одного боку посилити охорону природних комплексів із проведенням їх систематичних наукових досліджень та природоохоронних заходів, з іншого боку – забезпечити потреби населення  у відпочинку в природному середовищі із приділенням уваги розвитку екологічного туризму та еколого-просвітницькій роботі. Вирішення такого комплексу завдань покладається саме на національні природні парки.

2. Мета і завдання прийняття рішення

Розширення території національного природного парку “Голосіївський”, здійснюється з метою збереження цінних природних та історико-культурних комплексів та об’єктів міста Києва, а також створення умов для відпочинку та оздоровлення населення міста та його околиць.

3. Загальна характеристика та основні положення проекту рішення

Проектом рішення передбачено розширення національного природного парку  “Голосіївський” за рахунок земель комунального підприємства “Святошинське лісопаркове господарство”, що входить до складу  об’єднання “Київзеленбуд”, в межах Святошинського та Оболонського районів м. Києва загальною площею 6462,62 га без вилучення у землекористувача.

4. Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання.

Проект рішення підготовлений на підставі Законів України “Про природно-заповідний фонд України”, “Про охорону природного середовища”, “Про тваринний світ”, “Про рослинний світ”, “Про Червону книгу України”, “Про екологічну мережу України”.

5. Фінансово-економічне обґрунтування

Реалізація рішення не передбачає додаткових витрат міського бюджету.

6. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття рішення.

Прийняття рішення сприятиме позитивним змінам у використанні території Святошинсько-Біличанського лісового масиву у наступних напрямах:

соціально-економічному – створення умов для організованого туризму та відпочинку, залучення інвестицій, підтримка громадських ініціатив;

екологічно-просвітницькому – забезпечення населення знаннями екологічного спрямування, залучення до природоохоронної діяльності шкільної та студентської молоді;

природоохоронному – покращення загального екологічного стану, здійснення природоохоронних заходів, збереження цінних та рідкісних видів тварин, рослин, вивчення та моніторинг природних комплексів

Заступник голови комісіх з реорганізації Головного управління екології та охорони природних ресурсів Г. Давидов

5 коментарів

  1. Dmitrij 26 Липня 2012 at 22:41

    Садовський, – це крапка!
    Вчись варити баланду.

  2. Місцевий мешканець 3 Серпня 2012 at 16:39

    Цей відкупиться (бо накрав добряче!) або збіжить в теплі краї, де схованки придбав заздалегідь.

  3. Олег 22 Жовтня 2012 at 15:21

    Прежде чем что то расширять,надо это иметь!!

  4. Олег 22 Жовтня 2012 at 15:23

    Увеличение площади Киева-это компетенция Верховной рады. Что Киеврада там расширяет?

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539