Черги в дитсадки: на яких умовах в Приірпінні беруть дітей

1

У дитсадок можуть не потрапити навіть ті, кого записували від народження. Редакція вивчала ситуацію з чергами в дитсадки у Ірпені, Бучі, Гостомелі, Коцюбинському та Ворзелі.

Вікторія (ім’я змінене на прохання жінки) – мати-одиначка. Вона виховує і годує двох дітей. Її молодшій доньці– 4 роки й вона досі в Коцюбинському чекає своєї черги у дитсадок.

Мені немає на кого лишати дитину. Я йду на роботу й вимушена закривати чотирирічну малу в хаті, доки не прийде старша зі школи,” – розповідає коцюбинчанка Вікторія.

Старша донька закінчила лише 2-й клас. Саме на неї пообіді лишають дитину.

“Я часто бачу, як старша донька виходить у другій половині з малою. Самі вдягаються, як можуть. Буває, що вдягаються дуже легко, не по погоді, бо ніхто за ними не наглядає. У мами немає іншого виходу – вона працює, а в садок не беруть. Ніхто навіть не думає, що дитина у 4 роки, залишена вдома, може становити небезпеку і для себе і для всього будинку,” – говорить мешканка сусіднього будинку Тетяна.

В магазині на Меблевій розповідають, що малі дівчата, буває, приходять до них голодні й ті їх підгодовують.

“Господиня каже давати їм їсти. Ми даємо. Витрати господиня бере на себе,” – говорить продавчиня.

Дирекція дитсадку селища, де Вікторія стоїть у черзі, не може прийняти малу попри те, що та своєї черги чекає кілька років. Записали дитину туди мало не від народження.

Цієї осені малечі буде 5 років і її зобов’язані взяти до закладу дошкільної освіти.

“З осені малу візьмуть до дитсадка, але мені одразу директорка сказала писати заяву, що наступного року, ще як малій 1 вересня не буде 6 років, я сама згодна забирати дитину. Що було робити? Я написала і підписала. Її беруть, виходить тільки на рік. Якщо дитину в 5 років, фактично неповних 6, не візьмуть до школи, то я не знаю, що робити через рік,” – бідкається Вікторія.

У селищі Коцюбинське комісія з питань освіти не засідає фактично з моменту її створення. На першому і єдиному засіданні був схвалений проект рішення, згідно з яким черга в дитсадки мала стати гласною, аби громада могла сама контролювати й з’ясовувати, чому роками діти не можуть потрапити в дитсадки.

Проект рішення, який мав би бути винесений на сесію ради ще кілька років тому, підтримали всі присутні члени комісії, окрім голови.

Голова комісії з питань освіти Коцюбинської селищної ради Вадим Казіміров голосував проти такого проекту рішення й мотивував це тим, що дитсадок має сам вирішувати на яких економічно вигідних підставах він обирає того чи іншого відвідувача дитсадка.

Редакція вирішила дізнатись, як триває набір в дитсадки  Коцюбинського в мам, яким вдалося влаштувати своїх дітей.

Я занесла їм 2 тисячі гривень. Мені видали квитанцію, що я їх перерахувала на дерев’яні ґратки на Білицький ДОК. Чи то для паркану, чи то для дерев’яного загородження на батареї. Нібито для дитсадка. Я знаю, що деякі батьки платили і по 5 тисяч,” – розповідає молода мама, яка не хоче бути названою.

Нагадаємо, що Білицький ДОК належить дружині селищного голови й членкині виконкому Тетяні Садовській. Як відомо з бюджету селища депутати виділили 100 тисяч для виготовлення штахетного паркану довкола клумби на Меблевій.

Саме через те, що в дитсадках не лише Коцюбинського, але й усього Приірпіння немає прозорої черги, такі мами, як Вікторія, змушені на свій страх і ризик лишати дітей самих, аби прогодувати сім’ю.

Вже третій рік цей проект рішення не виносять на голосування ради попри те, що воно пройшло профільну комісію.

Черга в дитсадки – це для громади всього Приірпіння досі непідконтрольний процес й поле для численних зловживань.

Помічник народного депутата Олексій Туровський зазначав, що лише в Коцюбинському 500 дітей  позбавлені права ходити в селищі в дитсадок.

“У нас за останній період часу в громади було вилучено такі соцоб’єкти: лазню, лікарню швидкої допомоги та два дитячих садочки. Один садочок знищили повністю задля побудови багатоповерхівки, а інший зайнятий лікарнею та релігійною громадою,” – говорить Ігор Домбровський, очільник громадської організації “Самозахист”.

“При цьому місцева влада примудрилась не тільки знищити садочок своїми ж руками, але й програти в судах 5 трикімнатних квартир в новобудові, які так необхідні громаді. Особливо дивно це виглядає на тлі того, що роками селищна рада знаходила ресурс для відстоювання в суді земельних ділянок Євстифєєва та депутатів ради,” – додає Домбровський.

Але навіть якби місць у дитсадках селища вистачало всім, то все одно люди скаржаться на графік роботи закладів дошкільної освіти.

“Ну, як тут можна віддати дитину, навіть якби були місця? Більшість працює в Києві, а в нас дитсадок зачиняється в селищі о 17. Це коли треба залишити роботу, щоб забрати дитину?” – обурюється молода мама Оксана.

В Ірпені, де проживає більше населення, ніж в Коцюбинському, черга в дитсадки, відповідно, більша.

“Кілька місяців тому міський голова Скаржинський наголосив, що черга в дитсадки складає близько 1200 людей. В Ірпені всього 6 дитсадків. Населення становить понад 41 тисячу. Кількість ірпінців поволі зростає,” – розповідає про ситуацію в місті Богдан Мельничук, депутат Ірпінської ради від ВО “Свобода”.

У Гостомелі на черзі в дитсадки теж сотні дітей. Тут 2 дитсадки: один з яких у військовому містечку.

“Черга в нас десь близько 300 дітей. Населення в нас, згідно з даними перепису, поволі, але росте. У 2012 році гостомельчан було понад 14 тисяч.  Я цікавився торік, як у нас справи з дитсадками. Моя сестра стала на чергу одразу, як народилась дитина, та й то не просто так беруть,” – говорить мешканець селища Георгій.

Про те, як влаштовують тут дітей у дитсадки розповідає молода мама Наталія:

“Спочатку хотіла влаштувати в центральний дитсадок, але він був переповнений. Сказали, що в чергу треба ставати за два роки до того, як віддавати дитину. Окрім того, треба було платити благодійний внесок 500 гривень офіційно на рахунок. Але це не все.  Також треба було придбати і встановлювати на дитмайданчику самостійно гойдалку або будиночок, які можуть коштувати більш, ніж кілька тисяч гривень.”

“Я вирішила звернутися до дитсадка в військмістечку. Він виявився також переповнений, але дитину взяли, попросивши заплатити благодійний внесок 500 гривень або купити щось для дитсадка. Я зробила благодійний внесок, який сплатила неофіційно,” – додає жінка.

У Ворзелі є два дитсадки. Це при тому, що населення тут менше 6 тисяч. Попри те, що черга у порівнянні з іншими населеними пунктами Приірпіння тут невелика, влада каже: будуватимуть ще один дитсадок.

“Один з дитсадків у Кічеєво. В одному з двох черга близько 70 дітей, а в другому десь 35. Старіє селище. Населення десь 6 тисяч чоловік. Але на часі проект нового дитсадка. Вже паркан поставили. Тому для нас це не проблема, якщо побудують дитсадочок. Ми ці питання вирішимо з чергою. Ми працюємо з облрадою. Забудовник вів будівництво й взяв на себе зобов’язання. Там паркан вже поставили. На місці будівництва лісу не було. В нас дуже суворо з тим, щоб вирубати дерево,” – говорить Віктор Кузьменко, заступник селищного голови Ворзеля.

Але зараз люди навіть у Ворзелі дітей записують мало не після пологового.

“Тільки народилась внучка – одразу заяву написали,” – розповідає депутатка Ворзельської ради Любов Лагода.

Найменш гострою ситуація для молодих батьків є в Бучі, де населення, згідно з фномрацію про перепис у 2012 році, становить близько 30 тисяч (місцеві депутати кажуть, що наслеення становить майже 40, якщо врахувати тих, хто не зареєстрований офіційно).

“У нас 6 дитсадків. 7 плануємо відкрити до 1 вересня. Черга зараз становить від 400 до 500 дітей, але точна цифра буде відома 1 вересня. Звичайно школи та дитсадки це для нас питання. Зараз 1500 дітей перебуває в закладах дошкільної освіти. На сьогоднішній день поставлене відділку завдання з вересня зробити електронну чергу,” – розповідає Олег Цимбал, начальник відділу освіти Бучанської міської ради.

Як в Бучі влаштовуються в дитсадок розповідає молода мама Олена:

“Сказали, що маю заплатити благодійний внесок або купити щось, що їм треба. Я обрала друге. На придбання речі, яку мені сказали треба купити на кухню, витратила 300 гривень. В принципі – бюджетний варіант”.

Редакція Сайту громади Приірпіння протягом липня проводила соціологічне опитуванння, в якому взяли участь майже півсотні читачів.

Близько 40 % опитаних зізнались, що платили благодійний внесок. Понад 20 % зазналось, що давали хабар.

Майже по 10 % набрали ті, хто влаштовував дитину по знайомтсву, кому відмовляли в місці або кого ставили в чергу й доводилось чекати.

Лише в 6 % опитаних дитину в дитсадок прийняли одразу.

У столиці наприкінці весни ввели електронну систему, яка реєструє дітей у дитсадки, але батьки скаржаться на складність й непрозорість процесу.

“У нас в селищі й у інших населених пунктах Приірпіння цілком реально запровадити прозору систему контролю за чергою з боку громади. У нас лише два дитсадки. На офіційному сайті селищної ради та й інших населених пунктів Приірпіння можна запровадити чергу й щомісяця оновлювати й вносити нові заяви. Це не столиця, де є понад півтисячі дитсадків. Тут контроль цілком можливий без складної спеціалізованої електронної системи, за яку треба платити кошти. Але бажання немає, очевидно, є зацікавленість,” – говорить Ірина Федорів, членкиня профільної комісії Коцюбинської селищної ради, яка ініціювала рішення про прозоре ведення черги в дитсадках селища.

Варто ззаначити, що значна кількість мешканців Приірпіння, зокрема Коцюбинського, віддає дітей в столичні заклади дошкільної освіти поблизу роботи батьків або в районі Академмістечка. Дехто наймає приватних доглядальниць або віддає дітей в приватні дитсадки.

Тому ситуація з кількістю записаних черговиків на кількість населення в Приірпінні – це лише частина тих, хто насправді потребує місця в дитсадку.

Про ситуацію в Києві, куди найчастіше звертаються ті, хто не зміг влаштувати з тих чи інших причин дітей за місцем проживання розповідають в прес-службі управління освіти Київської міської держадміністрації:

“У дитсадках зараз у нас дещо більше, ніж 100 тисяч дітей. Всього в Києві 588 закладів дошкільної освіти всіх типів. Є звісно переповнені групи, але ми намагаємось вирішувати це питання. Черг немає, але про кількість черговиків будемо говорити у перших числах вересня,” – розповідають у пресс-службі управління освіти КМДА.

“Зараз в електронній системі зареєструвалось близько 30 тисяч дітей. Є батьки, які реєструють новонароджену дитину, яка ще не досягла того віку, щоб ходити в заклад дошкільної освіти. Ми забезпечуємо місцями не лише киян. Хтось приїхав до столиці працювати. Багато дітей ходить до нас з Київської області,” – додають у відомстві.

Нова система реєстрації столиці дійсно дає можливість мешканцям Київської обалсті записувати дітей у київські заклади дошкільної освіти.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Як діти виживають в дитсадках: на борщ буряків не було цілий місяць

1 Comment

  1. партизанка Зоя 1 Серпня 2013 at 22:42

    Хороший материал. Коррупция охватила все сегменты общественной жизни!
    Уже и до садиков добрались.

    92.49.230.1**

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539