Замість школи на 900 місць – гімназія на 650?

1

Проект нового освітнього закладу на місці котловану, залишеного “Київміськбудом”, презентувала заступниця міського голови Бучі з гуманітарних питань Лариса Матюшенко.

Це сталося на засіданні профільної комісії наприкінці січня.

І тут всі дізналися, що школи на 900 місць не буде.

Влада у рік виборів, виявиляється, вирішила зробити гімназію для 650 учнів.

Як виявилось, Бучанська міська рада вже звернулась до ТОВ “Білоцерківцивільпроект” з проханням зробити новий проект і відкоригувати наявну проектно-кошторисну документацію.

Відповідь від “Білоцерківськпроекту” активістам дали для годиться лише на кілька секурнд. Але ми встигли її сфотографувати.

док

“Для більш раціонального використання земельної ділянки пропонуємо проектуємий навчальний заклад назвати “гімназією” на 14 класів… та частково використовувати для проведення уроків фізкультури існуючий спортивний комплекс,” – йдеться у цій відповіді.

ТОВ пояснює, що саме назва “гімназія” дозволить розмістити в навчальному заклдаді більше навчальних приміщень ніж в звичайній школі.

Але цю відповідь нам так і не надали. На наш запит з проханням надати офіційно копію цього документупро  нам дали лише копію листа Бучанської міської ради до ТОВ “Білоцерківцивільпроект”.

звернення ради

 

Навіщо ж влада свідомо діє проти інтересів громади і просить не школу на 900 місць, як це педебачає укладний договір, а гімназію на 650?

Після почутого на освітній комісії, ми вирішили розпитати про те, що відбувається, у головного архітектора Київської області Наталії Мошинської.

“ДБН з часів проектування цієї школи для ХК “Київміськбуд” не змінилися. І якщо проект цього навчального закладу буде розроблятися під назвою “гімназія” грошей, які просили виділити з державного бюджету для “ЗОШ” – не виділять”, – наголошує Мошинська і дивується, як і ми, такому рішенню місцевої влади.

Для головного архітектора Київської області було незрозумілим також і те,  чому саме  ТОВ “Білоцерківцивільпроект” буде виготовляти новий проект.

“Адже розробка проекту коштує, напевно, більше 1 млн. грн., а те що перевищує цю суму потребує тендеру! Якщо в раді скажуть суму біля 900 тис. грн. – то хай покажуть документ, в якому значиться сума менша за 1 млн. грн.”, – каже архітекторка Мошинська.

Але гіманзія не вирішить проблеми Бучі, де в школах діти навчаються у три зімни.

Зокрема, про це сказав і начальник відділу освіти Олег Цимбал на круглому столі від громади, організованому активістами на свіжому повітрі під стінами ради.

Але наголосив, що зараз, щоб зняти питання другої зміни, потрібно збудувати школу на 600-670 місць.

Про те, що гімназія не вирішить проблеми з перенаповненими школами, на комісії з питань освіти сказала й директорка одного із закладів Алла Літкевич. Вона наголосила, що до гімназії діти вступають з 5-го класу. А куди йтимуть перші класи?

Влада на таку заяву Літкевич почала реагувати доволі гостро. Цимбал та депутати Бучанської ради Володимир Михайлюк, Лариса Федорук (рідна сестра міського голови-екс-“регіонала”) та Віталій Якубенко цькували Літкевич і пояснювали їй, що вона зараз не на планірці, а на їхньому засіданні освітньої комісії.

Голова управління освіти міста Олег Цимбал тоді для примирення сказав, що створять освітній заклад спершу як гімназію, а потім перепрофілюють під навчально-виховний комплекс.

За рішенням освітньої комісії це питання мали обговорити на сесії, аби депутати Бучанської міської ради мали можливість ознайомитись.

І от на черговому засіданні ради Цимбал роз’яснив депутатам, що школи вже не буде. Тепер буде гімназія. І як ми потім з’ясували, інтереси громади здали й місць у гімназії буде майже на третину менше.

Таке рішення мотивували економією коштів. Цимбал наголосив, що лише коригування (!!!) старого проекту для школи обійдеться місту аж у 1 млн 300 тис грн. А новий (!!!) проект для гімназії – лише у 700 тис.

Тобто коригування проекту обходиться дорожче, аніж повністю новий проект. І норми ДБН не змінились з того часу. На цьому, нагадаю, наголосив головний архітектор Київської області.

Але тепер всі зрозуміли, що сума у 700 тисяч дозволяє уникнути тендеру й дати кошти тому, з ким домовилися.

Коли цим питанням на сесії поцікавились в Олега Цимбала активісти, то в розмову втрутився міький голова та екс-“регінал”Анатолій Федорук. Відповіді на питання ми так і не отримали. Зате ми отрмиали чергову порцію цинізму від міської влади.

Щоправда, на підтримку активістів виступив один з депутатів екс-“регіонал” Євген Олексієнко. Він сказав, що він має інформацію про те, що гроші на будівництво школи в держбюджет вже заклали.

Нагадаю, що громада Бучі вимагала цього у свого нардепа – Ярослава Москаленка. І той таки виконав доручення виборців. І тут варто зазначити, що кошти на гімназію держбюджет не виділив.

Виникає питання, хто і за які кошти буде будувати цю гімназію?

І чи не вийде так, що в нас через таку колізію на місці котлавану і зумисних щорічних зволікань з боку влади виросте багатоповерхівка або приватний навчальний заклад.

Також Олесієнко запитав,  чому Федорук відмовився від школи Київміськбуду і уклав з цією організацією 3-ю додаткову угоду, згідно якої фактично обміняв школу на квартири та нежитлові приміщення. 

Але Федорук відмовився це коментувати й одразу ж запропонував закрити сесію.

Активісти не раз наголошували на сесії, що якщо буде зміна назви проекту, то коштів на його втілення держава вже не виділить.

Можливо, саме на це й розраховує мер міста. Адже в генплані, згідно зонінгів, на місці котловану значиться багатоповерхова забудова та згадка про можливість будівництва НВК та школи. Про гімназію там не йдеться.

Помічники нардепа Ярослава Москаленка, який взявся допомогти у вирішені цього питання, отримали від Бучанської ради  нові документи – на гімназію. Але є й інша думка, яку можливо планує втілити екс-регіонал Федорук перед виборами до місцевої ради.

“Я думаю, що зараз Федорук перед виборами скаже, що ось бачите, в Москаленка нічого не вийде, бо лише я робив і роблю щось для міста. І піарно почне будівництво гімназії за бюджетні кошти. Наші кошти, які можна було б використати для вирішення інших нагальних питань. Але наголошую, лише почне, для того, щоб обратися ще на один термін. А далі буде співати як завжди – нема коштів, бюджет порожній. Так само, як вже 15 років він розпочинає перед виборами будівництво музею в Бучі”, – переконаний екс-депутат Бучанської ради Віктор Бархоленко.

БезымянныйАвторка: Ірина Влащук, бучанка

 

1 Comment

  1. Правда 17 Лютого 2015 at 00:17

    Забудьте за Федорука. Его просто уже нет. И не будет никогда. Он предал город Бучу. На выборах в Бучанский совет придут скоро новые люди и выгонят его с города вообще. На фронт. В штрафбат его.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539