Як пожежа біля Чорнобиля вплинула на Приірпіння

0

Репортер “Радіо Свобода” Євген Солонин виклав у соціальній мережі Facebook мапу, де відобразив напрям вітру під час пожежі поблизу Чорнобиля.

“Додана схема – дуже грубо показує, яку територію охопив умовний шлейф пожежі в Чорнобильській зоні (якщо її ще не загасили). Червоним кольором відзначені осередки пожежі – від річки Ілля дл полігону радіаційної техніки “Буряківка. Світло-жовтим – територія, якою пройшов шлейф з 0:00 до 8:00 30 травня. Блакитним – напрямок вітру з 0:00 до 7:00 (півнячно-західний) і з 7:00 північний,” – зазначає жураналіст.

У виділений світло-жовтим сектор потрапляє Коцюбинське. Ірпінь і Буча – на межі світло-жовтої лінії.

Безымянный

Рівень радіації журналісти заміряли побутовим дозиметром в районі Академмістечка і Нивок.

“Звітую. Київ, Нивки, побутовим дозиметром, повіреним у Чорнобильській зоні з професійним дозиметром. 21.00 5 замірів, середній – 11мр/год. 00.00 – 5 замірів(11,9,14,16,9) середній – 12. мр/год. 7.00 – 5 замірів: (17,12,12,11,12) – 13 мр/год. Міряли на другому поверсі на відкритому повітрі,” – зазначає репортер Солонин.

“Візуальне спостереження: 0:00 на м. Лісова і Академмістечко. Північно-західний вітер, середня сила(3-6м/с), легкий запах диму, як від вогнища чи лісової пожежі… Вранці – зміна вітру, і умовний дим іде уже повз центр міста, через Академмістечко та Ірпінь. Тобто, умовно радіоактивний дим міг побути в столиці упродовж 1-2 годин вранці,” – додає Солонин.

У МНС Київської області повідомили, що у четвер зранку під час повітряної розвідки відкритих осередків загорань та розповсюдження вогню на території зони відчуження немає. Хоча є ділянки на яких тліє трав’яний настил та підстилка.

“Ситуація повністю контрольована. Наші підрозділи перебуватимуть на місці до повної ліквідації пожежі і після цього також здійснюватимуть спостереження. У випадку погіршення обстановки сили та засоби ДСНС, МВС, Нацгвардії готові до вжиття оперативних заходів”, – зауважує заступник Голови Служби ДСНС Микола Чечоткін.

Він також зазначає, що радіаційний фон в районі пожежі знаходиться у межах норми та складає в середньому 22 мкР/год (безпечний рівень радіаційного фону до 50 мкР/год). Підвищення радіаційного фону внаслідок пожежі на прилеглих територіях не зафіксовано. У м. Києві радіаційний фон, за офіційними даними, складає 14 мкР/год.

Вимірювання журналістів з побутовими дозиметрами це також підтверджують.

“Причин для паніки немає. Радіаційний фон в межах норми. Тому я вкотре звертаюся до громадян з проханням не піддаватися паніці та припинити реагувати на розповсюдження неправдивої інформації щодо підвищення радіаційного фону”, – каже Чечоткін.

Нагадаємо, що Біличанський ліс, згідно з експертною оцінкою фіхівців Інституту ботаніки НАН виконує функцію природного буферного щита і для Приірпіння, і для міста-мільйонника Києва.

Цей природній щит міг би бути вже знищеним, якби активісти не протистояли дерибану місцевих депутатів і не домоглися рівно рік тому 1 травня 2014 року підписання указу Президента про надання лісу високого природоохоронного статусу нацпарку.

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539