“Мастер-Енерго” = “поки смерть не розлучить нас”

0

5 років я справно платила “УкрОпт “Мастер-Енерго” у той час як батареї були відключені. Більше того, кілька годин у мене були відкриті вікна, бо в квартирі при відключених батареях температура була 24 градуси взимку. Для мене оптимальна – 22.

Топить “Мастер-Енерго” добре.  Але я вирішила, що обігрівати вулицю Пономарьова в Коцюбинському не збираюсь. По-перше, це шкодить довкіллю, а по-друге це неекономічно.

На будинках із даховими котельнями лічильники теплової енергії на той час були відсутні. Але лічильники газу засвідчували, що в тариф цей енергоресурс заклали чи не в кілька разів більше, аніж ми дійсно споживаємо.

Це при тому, що батареї в людей завжди гарячі. Але тариф, згідно з фактичних показників, може і має бути нижчим.

Виникає питання, чому селищна рада вже понад 5 років не може вирішити таке важливе для всіх питання. Мені було дивно, що моїм сусідом у будинку по Пономарьова 6а був секретар селищної ради екс-регіонал Олександр Ковтач і він на сесії, як мешканець будинку з даховою котельнею навіть не піднімав це питання!

Депутатка по нашому округу пані Юлія Главацька – теж не вирішила дану проблему.

sam

Так сталося, що згодом я переїхала до іншого будинку із даховою котельнею – на Меблеву 11-б. Знаючи, як тут воюють з несправедливими тарифами з часу приходу в Коцюбинське “Мастер-Енерго”, я зрозуміла, що не варто чекати вирішення проблеми, бо місцева влада привела монополіста і робота тимчасових комісій, які створювали не раз з цього питання не дає жодних результатів.

Інтереси “Мастер-Енерго” активно обстоюють два депутати – Костянтин Коваленко та Сергій Черніков.

sam3

Я вирішила діяти радикально.

Спершу я пішла до офісу “Мастер-Енерго”. Це було у квітні 2014 року.  Домовилися з інженером про те, що наприкінці опалювального сехону УЖКГ “Біличі” злиє воду з системи і можна буде за моєї згоди відрізати мені батареї.

При цьому я мала б платити, згідно з нормами ДБН, 20 % за місця загального користування. Це при тому, що в під’їзді батареї не працюють. Лише одна на 1 поверсі, а я живу на 6-му.

Але частково ця сума була б виправданою, якщо не зашивати стояки у стіни.

У червні місяці  минулого року головного інженера, з яким я домовлялася, уже не було. Він звільнився. На мою заяву мені відповіли уже відмовою. Мотивація була проста: мої дії порушать гідравліку в будинку і додали, що такі питання вирішує селищна рада.

У селищній раді зі мною почали грати у загальнонаціональну українську бюрократичну гру – футбол. На моє звернення відповіли, що такі питання має вирішувати… “Мастер-Енерго”! Аналогічну позицію зайняло і УЖКГ “Біличі”.

Безымянный

При цьому заступник селищного голови, який до цього очолював УЖКГ “Біличі”, запевнив мене, що тут він на моєму боці і що “Мастер-Енерго” (увага!) не піддається управі! Навіщо нам влада, що не можу контролювати товариство, в чиє управління передала наше майно?

Ось так я стала заручником “Мастер-Енерго”, яке обслуговує систему центрального опалення. Це при тому, що у нас, мешканців будинків із даховими котельнями, воно ніколи не було центральним.

Оскільки лічильник теплової енергії на будинок нам не встановлювали, а індивідуальне опалення заборонене законом, то я вивчила тему встановлення індивідуальних теплових лічильників.

У нас в будинку двотрубна вертикальна система розведення. І встановлення лічильників за такої системи – на порядок дорожче, ніж для горизонтальної, де всі батареї у квартирі сполучені однією трубою. Але технічно це можливо і законодавство це дозволяє зробити.

Коли я прийшла з таким варіантом до “Мастер-Енерго” мені сказали, що у них теж відбудеться порушення гідравліки! Це при тому, що експерти засвідчили – ніякої гідравляки у двотрубній системі порушити таким чоном неможливо!

Безымянный

І з того часу розпочалися мої митарства. Я вивчила відповідне законодавство, частково фізику, замінила склопакети, поспілкувалась з людьми, які встановили лічильники за двотрубної вертикальної системи.

Дізналась, що у мого сусіда є такі лічильники і “Мастер-Енерго” нараховує йому опалту, згідно з їхніми показниками.

Тоді я звернулась до проектно-монтажної компанії, яка має ліцензію і відповідний досвід з монтування теплолічильників. Мені зробили проект і встановили лічильники на всі три стояки. Їх опломбували і видали документи. Це все мені обійшлось десь до 12 тисяч грн.

Безымянный

Моя сусідка згори – Ірина Федорів, яка роками воює з “Мастер-енерго” і безуспішно судиться з ними мені сказала, що так легко це не дасться й що можна лічильники поставити, але це будуть викинені на вітер гроші, бо вони їх ймовірно не оформлять належним чином. Вона псля років судів просто зняла батареї, але “Мастер-Енерго” продовжує і далі до неї чіплятись.

sam3

Я ж тоді була переконана, що мої лічильники приймуть і нараховуватимуть за їхніми показниками. А як же інакше? Тому звернулася до “Мастер-Енерго” з заявою “взяти на облік лічильники і врегулювати питання з документами”. Мені відмовили.

Так само відмовили у розірванні договору з “Мастер-Енерго”.

Відмовили у відключенні батарей та у видачі техумов (ТУ)І у цій відмові у видачі ТУ є неправдива інформація про те, що в будинку ОДНОтрубна вертикальна система розведення труб, тоді як насправді вона ДВОтрубна.

Безымянный

Тоді я звернулася в антимонопольний комітет. Відповіли оперативно.

У телефонній розмові дехто Микита запевнив мене, що “Мастер-Енерго” поводить себе як монополіст, нав’язуючи послуги і пообіцяв, що вони писатимуть листи для з’ясування ситуації. У “Мастер-Енерго” мені повідомили, що за показниками лічильників ніхто рахувати не збирається, бо є тариф.

Безымянный

Але те, що я зробила, як виявилось, абсолютно законно!

До мене прийшла комісія у складі “Мастер-Енерго” та “Енергонагляду”. Прийшли, пофотографували, і визнали хором, що система вертикальна і ДВОтрубна. Дивно, правда? Ви теж бачите ДВІ труби на фото?

Безымянный

Представники “Мастер-Енерго” заспівали іншу пісню!

Роз’яснювали, що вони вперше стикаються з таким встановленням лічильників і просто їм треба розбиратися з документами. Про те, що вже взяли лічильники на облік у квартирі, що розташована на 2 поверхи нижче, культурно промовчали.

Після візиту “Енергонагляд” відписався, що вони не знають, чому до них звернувся Антимонопольний комітет, оскільки це нібито не їхня компетенція.

Антимонопольний відзвонився, що ніби все правильно у нас встановлено, але я порушила процедуру. На питання, що це за процедура і за якими правилами вона має відбуватися, мені не відповіли.

Я наголосила, що якщо є порушеня процедури, то мають бути якісь санкції у вигляді штрафу і я готова платити. Але ніхто з них не міг пояснити процесу “правильної” процедури.

І найголовніше, я знаю, – у нашому під’їзді за лічильниками “Мастер-Енерго” нараховує платню одній із квартир!

Таке враження, що нам намагаються ускладнити життя всюди цими бюрократичними поцедурами, аби подовше з нас отримувати надприбутки!

Але це ще не вся історія. Поки я воювала зі своїми лічильниками мешканці нашого будинку та Лісової 20-а (чомусь мої колишні сусіди з Пономарьова 6-а залишались осторонь цього процесу) вимагали встановлення теплового лічильника на наші будинки.

Коли нас обслуговувало УЖКГ “Біличі”, то лічильники були і добре функціонували. З приходом монополіста “Мастер-Енерго” лічильники або “зламались”…

або зникли.

Після 7-річної війни, походів мешканців на сесію нарешті з’явився у селищній раді лист від “Мастер-Енерго”, де вони обіцяли уже з 1 березня 2015 року провадити розрахунки за тепловими лічильниками.

Фото0270

У квітні місяці платіжки прийшли за березень без змін! Нас знову надурили. Понад 700 грн за місяць, який є теплим і мав би обраховуватись по лічильнику!

Безымянный

Ми звернулися до депутата від нашого будинку Ірини Федорів, аби вона роз’яснила, що знову відбувається. З’ясувалось, лічильники є, але їх тепер треба повірити. Нас же обслуговує організація? Ми їй платимо немалі кошти. Як ви думаєте, хто нарешті мав би повірити лічильник і нарахувати нам за показниками?

Моїй сусідці з першого під’їзду  у “Мастер-Енерго” сказали, що повірку лічильника треба робити… коштом мешканців. Таким чином люди почали збирати гроші на це і віддали їм на руки десь 3 тисячі гривень.

Нам надали натомість ось цей папірець.

Безымянный

“Мені заступник селищного голови Петро Пушанко повідомив, що на Лісосвій повірку здійснили нібито без збору коштів з мешканців. Бо там теж живуть наші активісти, які ведуть боротьбу і вони нічого не казали про те, що мають здавати гроші на повірку. Я перепитала як бути з третім будинком Пономарьова 6а, бо у запитах я системно згадую всі буднки з даховими котельнями, то мені повідомили, що там повірку офіційно проведуть і включать  ці кошти всім в тариф,” – розповідає моя сусідка Ірина Федорів.

І от знову виходить: три абсолютно ідентичні ситуації з трьома будинками з даховими котельнями, але вирішення питань з лічильником діаметрально різні. І ще не відомо, як нам будуть розраховувати опалення з осені, попри те, що лічильник повірений.

На моє питання до заступника селищного голови Петра Пушанка, який завіряє тариф, як формується тариф на 1 Гігакалорію, він просто не знав відповіді. Лише пілся моїх двох дзвінків і нагадувань дізнався, що це коштує 462 грн.

Далі я з’ясувала вже сама, що Гігакалорія обходиться не в 462 грн, а в 350.

Виникає питання, як чиновник цього може не знати? Відповідь теж проста, як на мене. Він не мешкає в селищі і не користується послугами “Мастер-Енерго”, яку і голова тимчасової комісії Костянтин Коваленко, який за кілька років нічого не зробив, а лише грав на боці “Мастер-Енерго”. У Коваленка приватний будинок і проблеми “Мастер-Енерго” не для нього.

У Чернікова, на скльіки мені відомо. автономна система опалення. Чому такі люди опікуються питаннями формування тарифів, ящко вони з аних не сплачують?

Аби зрозуміти, що ж буде далі з тарифом і нарахуваннями – треба чекати осені.

Жодні прогнози з точки зору логіки та здорового глузду, там де люди замість двох труб бачать одну, можуть не діяти.

Але стало зрозуміло одне, хоч всі депутати і апарат селищної ради грають у публічну гру “ми проти монополіста “Мастер-Енерго”, він все одно вставляє палиці в колеса.

Тому й виходить ситуація: “поки смерть не розлучить нас”.

БезымянныйАвтока: Олександра Куцан, коцюбинчанка

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539