Мастер-Енерго: тарифні війни

1

Підняти тарифи на 1 грн 20 коп. Такий проект рішення лобісти “Мастер-Енерго” мали протягнути на сесії у Коцюбинській селищній раді.

І таке важливе питання запроторили на сам кінець розгляду сесії.

І якщо на початку сесії загалом було 25 голосів, то наприкінці сесії частина депутатів пішла геть і кількість рук сягала 18-ти (кворум – 16!).

А сталося це все тому, що сесія не розпочалась вчасно. Великі “менеджери” дали перед сесію час, аби виступив від забудовника “Атлант” Вадим Каган та якась нікому не відома приватна фірма, яка депутатам рекламувала систему відеоспостереження.

Заради цієї фірми навіть слова гімну України зняли зі стіни, щоб вони могли зробити презентацію. І про сам гімн мало не забули, якби президії не нагадали про порушення процедури.

sam

Лише після наших зауважень слова гімну екс-регіонал Садовський повісив назад.

sam3

Як повелося, проти такого марнування часу, виступила лише депутатка Ірина Федорів.

“Уявіть, депутати мають розглядати на сесії питання, які важливі для громади – ціна на опалення. А ми слухаємо якусь рекламу і далі депутати не чекають завершення сесії і на розгляді найважливіших питань хтось тікає. Що це такі важливі для нас люди, що ми маємо кинути все і слухати? Чи може їм треба було дати час після засідання і хто з депутатів захотів би і мав час, той і залишився б?” – обурюється Федорів.

“Виступ представника забудовника – це, безумовно, річ важлива. Але тут виникає питання: чому він не прийшов ДО того, як без обговорення з радою і без нашого відома підписали договір пайової участі. Риторика, яка затягнулась на годину зійшлась до того, що ми винні йому все, а він нам геть нічого. Якщо і треба було його заслуховувати в цей день, то виключно перед розглядом проекту рішення, коли мова йшла про зміну цільового призначення, але це подіяло б на забудовника тільки тоді, коли б він заздалегідь не знав, що все в ручному режимі проголосують,” – додає депутатка.

Оскільки у порядку денному було питання про підвищення тарифів прийшов особисто керівник “Мастер-Енерго” Валентин Мілюков.

sam3

“Питання тарифів двічі виносили на виконком. Виконком клопоче перед сесією затвердити рішенням сесії,” – говорить з президії секретар Олександр Ковтач.

Варто зазначити, що це вперше підвищення тарифів розглядають на сесії ради, бо депутати цієї каденції прийняли рішення, що в обхід ради виконком більше тарифів не затверджуватиме.

“Чи з виконкому хтось вивчав ці питання по тарифам? Вважаю, що у них достатньо є резервів, щоб не підвищувати тариф,” – констатує депутат Микола Мамчич.

“Я виступлю з ініціативою, щоб голосування було поіменним,” – наголосив почесний громадянин селища і депутат Мамчич.

Про те, що Мастер-Енерго обраховує Коцюбинчан, сказав і депутат-комуніст Концеба:

“Показники лічильників показують, що у вас действітєльно великий резерв. 3 гривні на метрі! Не 30 копійок! Вам переплачують! Всі роки! Резерву у вас хватає.”

Про те, що тариф не відповідає фактично спожитим показникам, заявила і депутатка Ірина Федорів:

“Кожен раз після опалювального сезону я роблю звернення до Київоблгазу, аби отримати фактичні показники спожитого газу для всіх будинків з даховими котельнями. Мені приходять цифри удвічі нижчі, аніж ті, які ви закладаєте в тариф. Я прошу депутатів не голосувати за затвердження цього тарифу доки ми не побачимо, розраховували його з урахуванням фактично спожитого газу чи з максимально можливого!”

“І у мене друге питання, коли нам повернуть на дахові котельні лічильники? Зокрема на Лісову 20-а? – перепитує депутатка Ірина Федорів.

– Скоро. А на Меблевій 11 б лічильник є, – дуже конкретно відповідає Мілюков.

– Так а коли ж він буде працювати? – Допитується Федорів.

– Коли проведеться перевірка, – запевняє Мілюков.

– Тобто за 7 років лічильник поремонтувати не можна? – Іронічно перепитує Федорів.

– Поремонтують. – Переконує представник “Мастер-Енерго”.

– Прекрасно! Коли? У який строк. – Знову допитується Федорів.

– Скоро! – монотонно відповідає Мілюков.

І у мене було одне-єдине питання: чому депутати терплять це хамство? Як людина, яка нас обслуговує настільки неякісно, не дає відповіді на питання, хоче, щоб депутати затвердили ще й вищий тариф за такі послуги?

Далі виступає депутат Іван Лизун, який ініціював у кількох будинках без дахових котелень встановлення лічильників:

“Шановні депутати, ми одні з перших, чиї будинки встановили лічильники… Лише за місяць по 5-ти будинках економія становить понад 66 тисяч! Чи буде у нас “Майстер-Енерго” наступного року, чи інша компанія – час покаже. Треба по багатоповерхівкам проводити збори і роз’яснювати людям, що лічильники дають реальну економію. Треба доводити до відома.”

Важливо, що послуги від “Мастер-Енерго” населення отримує не лише задорого, але й неякісно.

“Ми отримуємо послуги від “Мастер-Енерго”. Півроку в будинках з даховими котельнями, які можуть подавати автономно гарячу воду, немає гарячої води. Бо немає опалювального сезону. У зв’язку з цим люди мали розбивати собі плитку, хто в 2-х, а хто в 1-му санвузлі і ставити бойлери. Хтось один, а хтось і два. У мене питання: Ви не можете забезпечити нормально якісні послуги впродовж року? Ви працюєте тільки півроку і не можете працювати протягом року?Чому маючи автономні котельні, за які люди сплатили кошти, вони додатково мали купувати бойлери і бити плитку?” – допитується Федорів.

sam

– А скільки будинок заборгував грошей за опалення? Лише Ви особисто винні 8 тисяч! – Ухиляється від відповіді Мілюков.

– Щодо боргів мешканців, якщо Ви вважаєте, що хтось є в боржниках звертайтеся до суду. А в мене зняті батареї, я вашим опаленням не користуюсь. Прийдіть – засвідчите, – зазначає Федорів.

sam3

– Ви винні 8 тисяч! – Не вгаває Мілюков.

– Як же вона винна, якщо батареї зняла? – Допитується депутат-комуніст Концеба.

Далі в дискусію вступив заступник селищного голови Петро Пушанко.

“Якщо пам’ятаєте у травні місяці, ми заслуховували…, що підвищення тарифів не буде. тому виконком прийняв рішення, щоб і депутати знали, з якої причини підвищуються тарифи. Хочу сказати, що дивилися, як ці тарифи розраховувалися… Питань до розрахунку немає. Єсть висновок Інспекції. Не прийнять тарифи підстав немає.Але казали, що тарифи не будуть підвищуватись. тому ми прийняли рішення, розглянути це питання на сесії,” – роз’яснив заступнк селищного голови та член виконкому Петро Пушанко.

“Я хотів ще раз повторити запитання. Ми писали запити і не отримали чітку відповідь на питання, яке цікавить постійно мешканців. Скажіть, будь ласка, коли буде встановлено лічильник по Лісовій 20 а на облік тепла і коли тарифи будуть нараховуватися, згідно з показниками лічильника на теплопостачання по дахових котельнях? І Ви вже зверталися, щоб перевірити лічильник на Меблевій 11 б?” – допитується Пушанко.

Мілюков зазначив, що по Лісовій 20а лічильник мають встановити до кінця поточного року. Що ж стосується лічильника на Меблевій 11б, то його навіть не здали на перевірку.

“От все поробите, потім звертайтесь… Зробіть це все, а потім приїжджайте до нас!” – Резюмує Концеба.

Секретар ради Ковтач зрештою вирішив поставити питання на голосування, тільки забув про те, що була внесена пропозиція, аби голосували поіменно.

“Я Вам нагадую, що депутат Мамчич вніс пропозицію, щоб голосування було поіменним,” – зауважила депутатка Ірина Федорів.

Окрім інших питань, Пушанко наголосив на тому, що треба провести інвентаризацію дахових котелень, які свого часу селищна рада передала “Мастер-Енерго” одним словом – “котельня”. Це питання піднімала ще кілька років тому депутатка Ірина Федорів і селищна рада навіть прийняла рішення, щоб це зробили, але воно досі не виконане.

“Там потрібна людина від селищної ради чи виконкому, яка зможе чітко сказати, що ж отримали від забудовника,” – зазначає Федорів.

Ковтач резюмував, що потрібна технічна документація. І депутати підтримали рішення про поновлення роботи комісії.

І депутати таки проголосували за те, щоб голосувати поіменно.

Секретар ради Ковтач нагадав раді, що під час однієї з попередніх каденцій рада вже мала сміливість не затвердити тарифи й потім постачальник через суд домігся того, що різницю забрали з бюджету.

Член виконкому Вадим Кузьміч депутатів закликав утриматись, щоб не було в такому разі голосування “проти”.

Результати голосування одразу показали дуже важливі деталі.

“За” –

Коваленко (екс-голова тимчасової комісії, яка півтора роки замість того, щоб шукати альтернативу Мастер-Енерго одноголосно підтримувала створення спільного підприємства з МЕ, яке мало б контрольний пакет акцій. Коваленко сам проживає у приватному секторі й послугами МЕ не користується),

 

Салівонов (член тимчасової комісії, який підтримував позицію Мастер-Енерго, голова першої комісії селищної ради цієї каденції, яка мала перевірити формування тарифу. Живе у багатоповерховому будинку і має автономне опалення).

salivonov

 

Ковтач та Бєлов (голова ОСББ, яке абсолютно не залежить від послуг МЕ, але чим вищі будуть ціни в МЕ, тим більше шансів. що будинки проведуть збори і перейдуть на обслуговування до ОСББ Бєлова, як це вже зробив один з будинків на Пономраьова) (4 голоси).

“Проти”

Бомба (член тимчасової комісії, який доволі різко змінив свою позицію, бо на всіх засіданнях комісії голосував за створення спільного ТОВ з контрольним пакетом акцій у МЕ), Римаренко, Концеба, Мамчич, Боримський (5).

“Утримались”

Главацька, Магей, Лизун, Рожанський, Степаненко, Майоренко, Чорногор, Олійник, Євстифєєв, Настенко, Пегета, Бігун, Ільницький, Садовський (голова виконкому, який цей новий тариф передав на розгляд сесії, прізвище Садовського назвали чи не останнім, коли було зрозуміло, як проголосували всі депутати),

Федорів (єдина в комісії, хто в тимчасовій комісії послідовно виступав за незаконність створення спільного ТОВ з МЕ й апелювала до пошуків альтернативних постачальників послуг),

Черніков (приходив на всі засідання тимчасової комісії Коваленка, лобіював інтереси МЕ й за інформацією джерел редакції “Сайту громади Приірпіння”, претендував на керівну посаду в новоутвореному товаристві)(16).

sam3

Після цього член виконкому Вадим Кузміч задоволено сказав:

“Ну от. Депутати не проти і не за. Вони просто не дійшли згоди!”

sam

Мілюков залишив залу й депутати припустили, що він образився, але ще залишилось питання інвентаризаціїї та проведення експертної оцінки котелень й тому його закликали назад.

“Я ні на кого не ображаюсь,” – говорить Мілюков, але усміхається вже помітно менше.

Далі почали обговорювати питання інвентаризації котелень, які мали б увійти в статутний фонд нествореного підприємтсва, де “Мастер-Енерго” так бажає мати контрольний пакет. Про це розповів депутатам юрист селищної ради Павло Мілевський.

sam

На цьому питанні в сесійній залі депутатів було вже суттєво менше.

Ті, хто залишився, не міг зрозуміти, навіщо інвентаризувати майно, якщо підприємство не створюють й комісія Коваленка розпущена.

Далі Черніков виступив з ініціативою створити тимчасову комісію,

Але тепер той, хто утримався, Сергій Черніков, який лобіював інтереси “Мастер-Енерго” і має автономне опалення, та екс-регіонал Сергій Бєлов, який є очільником ОСББ й не є користувачем послуг Мастер-Енерго й голосував на цій сесії за затвердження підвищених тарифів, увійшли в чергову тимчасову комісію, яка складається аж з трьох депутатів.

Третій депутат Микола Мамчич, який у цьому питанні виступив на стороні громади, залишається в меншості.

Юрист селищної ради на виході з сесійної зали, з огляду на те, що він побачив, сказав заступнику селищного голови Петрові Пушанку, що на нормальний результат в інтересах громади тут годі чекати.

Під час обговорення таких важливих питань, залу засідань залишив і скандальновідомий депутат в рясі Микола Ільницький.

Єдина активність його на цій важливій для громади сесії, коли обговорювали тариф та пайову участь – це була репліка на слова члена виконкома Богдана Слюсаренка про втрачений дитсадок “Білочка”.

Загалом, за всі сесії, що я відвідала у раді, я можу з впевненістю сказати, що Ільницький не виступає по жодному питанню. Жодному, окрім як приватизації колишнього приміщення дитсадка громади. Все. Ані слова про громаду в цілому чи про проблеми свого округу.

Так само є група депутатів, яка системно лобіює інтереси монополіста “Мастер-Енерго”. І цього разу один з них – Сергій Черніков – очолив тимчасову комісію.

Домбровський має рацію, коли говорить про дві найбільші небезпеки для нової влади – варяг (Миколаєнко, Ільницький, Євстифєєв і т д) та зацікавлених людей (Коваленко, Черніков & Со).

І навіщо нам, громаді, якісь здирницькі компанії, якщо котельні наші та мережі наші. Чому ЖЕК, як і раніше, не може нас обслуговувати?

matushynaАвторка: Ольга Матюшина, коцюбинчанка

1 Comment

  1. Оксана 27 Січня 2015 at 21:39

    Питання, щодо тарифів по будинкам, де встановлені лічильники.
    40% мешканців здали гроші на лічильники і платять по лічильнику, іншим приходять тарифи двома сумами по лічильнику + за квадратний метр (різниця між тарифом без лічильника і тарифом за показником лічильника)

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539