Чому обіди в бучанських школах будуть по 19 гривень?

0

У школі № 5 міста Буча пройшли батьківські збори. Людей майже не було через свята. Збори проводив директор школи, за сумісництвом депутат Бучанської ради та очільник осередку партії “Наш край”Михайло Наконечний.

Тема стосувалася здорожчення харчування в навчальних закладах міста. З нового року обіди у школах коштуватимуть 19 гривень. Раніше вартість комплексного обіду складала 11 гривень.

“Змінюється законодавство і змінюється система забезпечення дітей. Зненацька прийнятий державний бюджет і через це довелося внести зміни в закон “Про загальну середню освіту” та закон “Про охорону дитинства”. Бучанський виконавчий комітет багато днів працював і прийняв рішення, що з 11 січня 2016 року вартість обіду становитиме 19 гривень”, – розповідає на зборах Наконечний.

Виходячи з цього рішення старша школа сплачуватиме за обіди в повному обсязі, а за учнів молодшої школи частину коштів сплачуватиме міська рада.

На гаманець батьків припаде 60% від вартості комплексного обіду, а це – 11 гривень 40 копійок, бюджет міста сплачуватиме 40%, а це – 7 гривень 60 копійок.

На захист Бучанського виконкому директор сказав, що в Ірпені міський бюджет сплачує за обіди дітей лише 10%.

Кошти, за словами директора, потрібно буде сплачувати на рахунок Держказначейства в Київській області до кінця кожного місяця.

1

Наконечний наголосив, що харчувати дітей зголосилося комунальне підприємство “Продсервіс”. Але зауважив, що це підприємство нав’язало їм місто. Раніше, коли був інтернат, вони могли обирати постачальника послуг на свій розсуд.

З недовірою до “Продсервісу” виступила й завідуюча молодших класів Оксана Сімороз.

Педагог сказала, що якість харчування могла б бути кращою і що на якість страв в школі №5 впливає також і те, що на їхній харчоблок підпорядкували харчування дітей Бучанської школи №1, яка не має своєї кухні.

1

 Нечисельні батьки,що були на зборах, не лише висловили занепокоєння якістю послуг, які надає “Продсервіс”, а й жалілися на несмачні та одноманітні обіди, холодні перші страви, брудні столи та посуд в їдальні.

Стосовно холодних страв Наконечний спробував пожартувати:

“Ви ж розумієте, що налити 200 переших страв не дуже то і цікаво, але температура в їдальні нормальна”.

Буцімто, поки кухар наллє стільки мисок супу, він охолоне.

Один з батьків зауважив, що на атомних авіаносцях 1500 тисячі військових отримують тричі на день гаряче харчування в чистих приміщеннях і з чистого посуду і кухар не каже, що йому не цікаво наливати 1500 супів.

Головні зауваження, які звучали від батьків, що страви, які готуються в школі, не до смаку дітям – вони часто пересолені, в раціоні відсутні овочі.

Окрім того батьки, які залишають своїх дітей на групу продовженого дня, скаржаться на те, що окрім пиріжків їм нічого не дають на полуденок.

Батьки так і не змогли отримати зрозумілої відповіді на питання, чому відбувається подорожчення обіду майже вдвічі.

В понеділок, 11 числа, директор має звітувати перед “Продсервісом”, яка кількість батьків погоджується харчувати дітей за такі кошти і ма подати список на місяць наперед.

Для батьків “Продсервіс” запропонував ось таке меню, назвавши його урізноманітненим та вдосконаленим.

1

Наконечний сказав, що депутати збираються запросити на комісію з питань освіти постачальників послуг для покращення харчування в навчальних закладах Бучі. Тендер серед постачальників послуг харчування буде проведений  в лютому.

Нагадаємо, в дитячих садочках Бучі батьки незадоволені продуктами, які постачає “Продсервіс”. Зокрема, мами жалілися на відсутність різноманітності в стравах та морожену курятину.

Батьки садочку “Козачок”, що в Бучі, навіть провели контрольну закупку продуктів і з’ясували, що продукти в супермаркеті дешевші за ті, які купує “Продсервіс”.

За фактом неналежної роботи “Продсервісу” прокуратурою Ірпеня відкрите кримінальне провадження.

 

 

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539