Громадські слухання щодо Генплану Бучі: совковий адмінресурс VS думка громади

0

Генплан Бучі передбачає забудову міста багатоповерховими комплексами та збільшення населення в кілька разів. Це при тому, що не вирішені проблеми комунікаційних мереж – водопостачання та водовідведення, а також у місті критична ситуація із кількістю садків та шкіл.

Спершу громадські слухання щодо генплану готували активісти, але ініціативу одразу перехопила влада. Формат, звісно, обрали відповідний – замість громади до слухань залучили адмінресурс, провладних депутатів, забудовників та їхніх працівників. Звісно, присутні обрали головою підконтрольного меру секретаря Бучанської ради – Василя Олексюка. Його підсилювала колишня архітекторка Бучі Валентина Ткаченко, яку пов’язують із дерибаном Бучанського межигір’я та забудовою по вул. Малиновського.

“Кількість жителів досягне критичної позначки в 60 тисяч вже через два роки, а не в 2033 році, як це заплановано в Генплані. Але колишню архітекторку Бучі  Ткаченко це ані трохи не хвилювало. Про брак дитячих садків вона не бажала розмовляти. А тут треба наголосити, що, згідно генплану, садочків у Бучі заплановано усього 12, хоча й 24 на таку кількість населення буде замало”, – обурюється бучанка Наталія Ростовцева.

1

Брак садків та проблеми з водопостачанням – не єдині питання, які хвилюють активістів. Цікавило питання забудови висотками орних земель та лісу.

1

“У міста немає архітектора. І не тому, що він йому не потрібен і не тому, що на ринку немає взагалі фахівців. Я думаю, що відсутність архітектора пов’язана з тим, що ніхто не хоче відповідати за все, що буде відбуватися найближчим часом у місті. Інший причини я особисто не бачу. Автор Генплану відмовилася приходити коментувати свою роботу, працівник відділу архітектури – теж. Користуючись підтримкою адмінресурсу, який становив 80% залу, Ткаченко відповідала на питання не як фахівець, а як фактичний рупор забудовника. Зокрема, вона відкрито заявила, що громада згідно із законом не може впливати на черговість забудови і не повинна втручатися в справи будівельників”, – додає учасниця заходу Ростовцева.

1

На питання з приводу інфраструктури ЖК “Річ Таун” (в якому спортивні та дитячі майданчики кудись поділися з детального плану території цього району) провладна Ткаченко заявила, що жителям соромно скаржитися на міський майданчик і відсутність власних, тому що у них у приватному секторі не було ніколи майданчиків. Це при тому, що коли забудовують землю громади, то благоустрій має для громади покращуватися, бо хтось заробляє на її майні.

Один з бучанців запитав, чому в Генплані не було враховане рішення суду щодо визнання незаконним рішення Бучанської ради про переведення лісу в Бучі під забудову.  На що Ткаченко відповіла, що Генплан пройшов експертизу до рішення суду, але відповідних документів так і не надала.

Нагадаємо, Генплан Бучі був прийнятий 17 березня на позачерговій сесії з низкою порушень, про що було повідомлено правоохоронні органи.

Бучанець Віктор Бархоленко вважає прийняття генплану злочином проти громади Бучі та умисним ігноруванням з боку прокуратури Київської області та Ірпеня:

“Ще 1 вересня 2014 року я відправив лист на обласну прокуратуру, вказуючи те, що проект Генерального плану Бучі, який на той час був на стадії розробки та обговорення, розглядається з порушенням і не відповідає ЗУ “Про регулювання містобудівної діяльності”. Я просив прокуратуру області вжити відповідних заходів прокурорського реагування аби не допустити затвердження проекту генерального плану. Так як в ньому щонайменше 40% категорій земель Бучі не відповідає цільовому призначенню розробленого проекту генплану.”

звернення 1

На слуханнях піднімалося питання проведення круглого столу щодо проблеми горіння торфу – цю пропозицію від громади присутні не підтримали. Це залишиться на совісті тих, хто голосує за командою. Сподіваємося, вони згадають про це, коли влітку на вулицю буде страшно вийти.

dym

Присутні також відмовилися голосувати за створення плану соціально-економічного розвитку території до 2033 року і інвентаризації земель Бучі. Але бучанці переконані, що це не звільняє владу від обов’язку провести ці заходи.

“Громада повинна це знати і вимагати виконання цих пунктів найближчим часом. Це дуже важливо як для розуміння того, де ми будемо жити в найближчі п’ятнадцять років, так і допоможе відповісти на питання “як?”. Чи буде у нас можливість працювати поруч з будинком, виховувати дітей в сучасних обладнаних установах, недалеко від дому, чим ми будемо дихати, який бізнес тут буде процвітати. Комусь це потрібно для того, щоб брати участь в будівництві середовища проживання, комусь – щоб просто спокійно жити і виховувати дітей в зеленому, багатому і культурному місті. Адже ми для цього сюди і приїхали. І якщо влада в місті думає, що ми про це забули і нічого не будемо вимагати – глибоко помиляється”, – говорить Ростовцева.

Щодо проблем із водопостачанням, то начальник водоканалу та депутат Ірпінської ради від “Нових облич” Олександр Маркушин переконувавмешканців, які знають про перебої з водою, що проблем насправді немає. Він стверджує, що води для новобудов має вистачити.

“Це при тому, що екс-керівник водоканалу Микола Коваленко неодноразово наголошував на тому, що забудовникам техумови на підключення води та каналізаії в Бучі даватися не будуть. Окрім того, Коваленко приводив як приклад забудовника, що не виконав техумови, ТОВ “Будрегіонінвест”, до якого причетні родини мерів Бучі та Ірпеня. Тож, не дивно, що очоливши водоканал, пан Маркушин почав лобіювати інтереси своїх однопартійців та покривати порушення забудовників. В результаті розмови вдалося з’ясувати, що водоканал підписав угоду з фірмою, яка найближчим часом проведе дослідження запасів підземних вод і тоді буде зрозуміло, вистачить води в Бучі, якщо її забудують вщент, штучно в рази збільшивши кількість населення”, – розповідає журналістка Олена Жежера.

Бучанець Сергій Василишин вважає, що після затвердження Генплану Бучі органом місцевого самоврядування із залученням спеціалізованих організацій повинен бути розроблений комплексний пакет проектно-планувальної документації:

“План зонування території – розроблений та затверджений. ДПТ районів нового перспективного будівництва – на стадії розроблення, в той час як план земельно-господарського устрою – відсутній. Проект землеустрою щодо впорядкування території міста також відсутній. Відсутній і бізнес-план міста та програма його розвитку міста до 2033 року. Відсутнє техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) водоживлення регіону. Регіональна схема санітарного очищення території з варіантом розміщення спеціалізованого підприємства по переробці відходів – на стадії виконання. Відсутній спеціалізований проект щодо рекреаційних зон 200 га. Відсутній проект встановлення прибережних захисних смуг та водоохоронних зон та інвентаризація всіх земельних ділянок міста”.

1

Щодо графіку черговості забудови, Василишин переконаний, що черговість забудови визначається в ДПТ по результату громадських слухань та прописується в містобудівних умовах та обмеженнях і це один із впливів органу місцевого самоврядування та громади на забудовників.

Не дивлячись на перешкоди, які чинила влада громаді при проведенні цих слухань, активісти вважають, що певний прогрес таки є.

“Що б не сталося на суботніх слуханнях, результатом його є резолюція, яка підтвердила обов’язок суворо дотримуватися Генплан! І це те, чого вимагали ініціатори слухань. Чи варто було витрачати стільки калорій, і тримати більше ста чоловік адмінресурсу  три години в залі проти їх волі після велогонки і прибирання територій, щоб в результаті прийняти очевидне рішення? Не знаю. Хіба що роздратувати тільки хотіли аби поповнили ряди активістів. Налякати і змусити мовчати вони вже точно не можуть, а бажання діалогу у них немає. Занадто різний інтерес. Подивимося, що будуть говорити ті ж люди, коли будуть проходити громадські слухання по ДПТ своїх улюблених друзів-забудовників, які порушують умови Генплану по десятках пунктів”, – наголошує Ростовцева.

Нагадаю, що рівно рік тому влада Бучі проводила громадські слухання щодо зонування. Тоді інтереси бучанців представляв зокрема і екс-регіонал з батьківщини міського голови Анатолія Федорука – Хмельниччини. Тепер волю громади підмінюють місцевим підконтрольним владі адмінресурсом.

БезымянныйАвторка: Наталія Шевчук, бучанка

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539