У Бучі рубають сосни – влада ігнорує рішення суду

0

У понеділок бучанці вчергове зупинили незаконну вирубку сосен в ліску по вулиці Революції. Робітники приватної фірми “Ліспром” встигли спиляти одну живу сосну.

Як з’ясували місцеві та поліція, що приїхла на виклик, жодних документів та дозволів на зняття дерев робітники не мали.

“Близько 10.30 працівниками фірми “Ліспром” було знищено ще одну живу сосну. Знищення, напевно, тривало б і далі, якби ми не перешкодили їхній “роботі”. Дозволів ніяких не було, проте їхній керівник, який представився як Андрій Володимирович, сказав що має усну домовленість з керівником департаменту надзвичайних ситуацій в Бучанській раді Коваленком про видалення сухостою, а чому було зрізано живу сосну йому не відомо. В результаті Андрій Володимирович почав демонстративно й голосно звинувачувати в усьому своїх робітників, які “переплутали” живу сосну з сухою”, – розповідає бучанка Ірина Литвиненко, яка викликла поліцію й зупинила вирубку.

“Поліція приїхала швидко. Андрій Володимирович на вимогу слідчо-оперативної групи не зміг надати жодних документів, жодних договорів про співпрацю з Бучанською радою, жодних дозволів, більше того, він скзав, що їх не існує, а всі домовленості між його фірмою та радою – усні. Більше того, “компетентні” працівники “Ліспрому” самі на місці визначають, які сосни зносити. На місце події прибув і сам Коваленко – був зовсім недовго, дав завдання покарати робітників і поїхав”, – додає Литвиненко.

Оскільки дерево було зрізане, логічно було б припустити, що хтось має сплатити збитки, нанесені державі, так як Постановою Верховного Суду України цей ліс, який знаходиться в межах 890 га земель лісового фонду Бучі, повернутий державі. Але в Бучі діють свої закони.

Слідчо-оперативна група після закінчення своєї роботи повідомила, що на місце мають приїхати працівники відділу благоустрою й оцінити збитки. Але коли всі роз’їхались і приїхали працівники Бучанської ради, зокрема, начальник відділу благоустрою Ярослав Дученко, вони повідомили, що складати акт про збитки не будуть.

“Працівники блгоустрою повідомили, що ця ділянка – 30 соток, у приватній власності й продається, а може вже й продалася. Тому, за їхніми словами, немає сенсу рахувати, які збитки держава понесла через зрізання однієї сосни, адже це не ліс, а приватна власність”, – розповідає Литвиненко, яка була на місці події.

Нагадаю, що до 2002-го року на цьому місці був ліс. Бучанська рада перевела його під забудову своїм рішенням 25 червня 2002-го року. Це рішення Бучнської ради було визнане незаконним судами чотирьох інстанцій, до яких зверталася прокуратура, й скасоване. Остаточне рішення було прийняте Верховним Судом України 19 грудня 2015-го року. Воно оскарженню не підлягає. Згідно цієї Постанови ВСУ 890 га незаконно розданого під забудову лісу в Бучі повернуто державі.

Проте, чомісь влада Бучі не поспішає виконувати рішення судів, а прокуратура не поспішає витребовувати акти на земельні ділянки, які були видані незаконно.

Це можна пояснити лише тим, що після 2002-го року земельні наділи в лісі отримували переважно люди не прості – це депутати – як місцевих рад, так і народні, працівники прокуратури різних рівнів, інші відомі особи.

Ми вирішили з’ясувати, хто ж власник  30-ти соток землі у лісі.

Згідно інформації, отриманої на запит про право власності на земельну ділянку в Державного кадастру, стало відомо, що власник цієї землі колишній депутат Бучанської ради 3-х скликань Михайло Ямненко.

1

Родина Ямненків виявилася неабиякими магнатами. Після рішення, прийнятого депутатами Бучанської ради 2002-го року, Ямненки отримали безоплатно у приватну власність більше гектара землі в Лісовій Бучі.

Ймовірно, таким чином міський голова Бучі Анатолій Федорук розраховуввся з депутатами, які пустили під пилку весь ліс Бучі, проголосувавши за його знищення.

Останнім часом у Бучі вирубки в лісовій зоні стали звичним явищем. Їх намагаються зупинити не лише місцеві мешканці, а й правоохоронці.

Проте останні чомусь не доводять справу до кінця. Вони приїздять на місце злочину, пишуть акти, проводять розслідування й навіть подають клопотання до суду про заборону будівництва в лісовій зоні. Але в суді програють, а нових клопотань більше не подають, як це було на Пушкінській 19, г – на ділянці, яку Бучанська рада незаконно виділила АТОвцю, а той, в свою чергу, подарував її дружині голови земельної комісії ради.

До слова, вирубку й будівництво на Пушкінській 19-г вдалося зупинити тільки завдяки втручанню народного депутата Ольги Червакової, яка опікується збереженням лісу у Приірпінні. Поблизу цієї ділянки встановлений намет, який діє як приймальня Червакової.

Вирубку на вулиці Яснополянській бучанцям зупинити не вдалося. Хоча земельна ділянка тут була виділена вже після решення суду, який повернув цю землю державі, оскільки вона входить до 890 га лісу. Поліція досі не подала клопотання до суду з вимогою накласти на неї арешт, хоча активісти звернулися до правоохоронців ще місяць тому.

Щасливим власником наділу наа Яснополянській став Андрій Покусай – мешканець міста Вахрушеве, Луганської області. Рішення про відведення земельної ділянки у власність підписав секретар Бучанської ради Василь Олексюк.

 

1

Після цього дана земельна ділянка була неодноразово перепродана. Тому є всі підстави вважати, що Покусай був підставною особою для того, щоб з’явився добросовіний набувач.

Ні поліція, ні прокуратура роботи забудовників на Яснополянській не зупиняє.

1

 

Така ж ситуація і в лісі у мікрорайоні Ястремщина, де земельні наділи отримали депутати Бучанської ради, їхні родичі, підставні, про що відомо прокуратурі, та співачка Наталія Могилевська, яка збиралася займатися сільським господарством у лісі.

Прокуратура та поліція чомусь не поспішають витребовувати акти, тим часом лісу на тих ділянках вже майже не лишилося.

Бучанці з жахом пишуть у соцмережах, що ліс забудовується і на місці, де ще минулого року росли конвалії, зараз заливають фундамент.

1

Місцеві активісти все ж не втрчають надії вберегти хоча б те, що лишилося незабудованим в межах 890 га.

Вони не лінуються звертися до прокуратури з фактами корупційних дій місцевої влади, хоча й серед працівників прокуратури є ті, хто ймовірно покриває земельний дерибан в Приірпінні, так як свого часу отримали тут або квартири, або земельні ділянки.

Це й прокурор Тарас Мізерний, який отримав земельну ділянку в лісовій зоні Бучі, прокурор Анатолій Матвієць, який у Бучі отримав квартиру, заступник прокурора Київської області Геннадій Клюге – отримав земельну ділянку.

Нещодавно затриманий за хабар заступник прокурора Київської області Олександр Колесник, як з’ясувалося, також мешкає у Бучі. Квартиру родина Колесника має в ЖК Річ Таун, збудованому дружинами мерів Бучі та Ірпеня.

1

В ЖК Річ Таун проживає і прокурор Ірпеня Мирослав Пацкан, який зараз працює в Генпрокуратурі.

“На моє переконання прокуратура знаходиться в змові з Бучанською владою. Інакше як можна пояснити, що після постанови Верховного Суду прокуратура не те, що не зробила жодних кроків, щоб зупинити дерибан земель державної власності та знищення лісового фонду, а фактично покриває своєю бездіяльністю посадових осіб Бучанської ради. В даному випадку посадові особи прокуратури є співучасниками злочину з розкрадання державної власності та лобіювання узурпаторської політики будівельного бізнесу Бучанської влади. Є всі підстави вважати, що прокуратура має власні інтереси в будівельному бізнесі Федорука та Карплюка”, – переконаний бучанець Віктор Бархоленко, який вже багато років намагається зупинити нищення лісу в Бучі та Приірпінні.

 

1Авторка: Олена Жежера, журналіст

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539