Ірпінь витратить мільйон на “покращення”?

0

На головній сторінці офіційного сайту Ірпінської міської ради 31 серпня було розміщене яскраве оголошення про те, що в Ірпені стартувала міська програма “Громадський бюджет м. Ірпінь”.

 

Згідно цієї програми Ірпінська рада пропонує містянам “покращити своє місто, мікрорайон чи вулицю та безпосередньо взяти участь в розподілі частини бюджету”. Для цього пропонується подати до міськради відповідний проект, а реалізацію його організатори обіцяють за кошти громадського бюджету.

На 2017 рік бюджет цієї програми становить 1 мільйон гривень, з яких 40% коштів буде спрямовано на реалізацію малих проектів (вартістю до 50 тисяч гривень), а 60% – на реалізацію проектів (вартістю від 50 до 150 тисяч гривень).

Серед пріоритетних напрямків пропонується – “естетичне облаштування містя”, будівництво майданчиків, облаштування зон відпочинку та розвиток вело інфраструктури.

1

Я уважно ознайомилася з умовами цієї програми й, на жаль, серед пріорітетних напрямків не побачила жодного, який би вирішував котрусь із гострих проблем пересічних мешканців, вирішення якої в компетенції місцевої влади.

Не побачила жодного слова про покращення стану дошкілької та шкільної освіти в нашому місті, про покращення якості води та збереження зелених та рекреаційних зон.

В Ірпені 4 тисячі дітей в чергах до садків, частину батьки щодня відвозять до Києва. Щотижня з різних куточків міста надходить інформація про те, що з крана тече іржава вода, у той же час зелених зон разом стає все менше, а колись курортне повітря вже майже не відрізняється від київського. Хворіти взагалі страшно через наднизьку якість медичного обслуговування.

Крім того, рівень криміногенної ситуації, коли з балконів крадуть навіть рушники і футболки, а зі старих авто регулярно цуплять акумулятори, – тримає в напрузі цілодобово.

У місті небезпечно не лише людям, бездомні тварини зазнають жорстокого поводження – собак отруюють замість будівництва для них обіцяного притулку.

І ось ця новина на сайті міськради для мене – немов у паралельній реальності. Місто виділяє 1 мільйон гривень на проект від громади…

Поки пробігаю очима новину, з’являється вже кілька власних ідей про муніципальний проект підтримки домашніх садочків і створення електронного сервісу по фіксації та трансляції в режимі он-лайн відеозаписів з камер спостереження у високій якості.

Але далі текст новини мені зачепив за живе, адже у пріоритеті мерії проекти, що навіть близько не в змозі вирішити бодай частину із найгостріших проблем мешканців Ірпеня.

Громадські бюджети – це круто і я підтримую таку ініціативу, але все ж, раджу очільникам Ірпеня спрямувати кошти в більш практичному руслі – спершу вирішити нагальні проблеми, а вже потім – підтримувати проекти із естетичного облаштування міста.

Складається враження, що ця програма не що інше як окозамилювання для закоханого в парки електорату, який не здатен мислити критично, бо, за їхньою логікою,  раніше в Ірпені парків не було..

Очевидно, зараз, після обшуків та відкритого кримінального провадження за фактом перевищення службового становища посадовими особами міської ради, чиновникам порадили “кинути кістку” громаді у вигляді мільйону й відволікти увагу населення від думок про підозру, яку чомусь досі не вручили меру Ірпеня Володимиру Карплюку.

Нагадаю, що 21 липня в помешканнях Карплюка та Федорука був проведений обшук, посадовців підозрюють у перевищенні службових повноважень та зловживанні владою.

 

1Авторка: Інна Грищенко – експерт Центру “Ейдос”, мешканка Ірпеня

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539