Комісія КОДА вивчатиме як формувалася Буча

0

У вівторок 6 вересня депутати Київської облради зібралися на сесію. Одне з питань було призначено з’ясуванню формування території міста Буча.

Звернення до регламентної комісії ради ініціював голова фракції “Наш край” в облраді Ярослав Домбрянський. Він працює заступником мера Бучі – одіозного екс-регіонала Анатолія Федорука.

У своєму зверненні Добрянський просить “провести вивчення законності питань прийняття Київською облрадою рішень, пов’язаних з формуванням та затвердженням меж територій селища Буча у 2004-му році”.

1

На засідання регламентної комісії, яке відбулося 2 вересня, Добрянський привів і мера Бучі Анатолія Федорука.

За словами голови комісії Романа Титикала, Федорук та Добрянський наполягали на прийнятті позитивного для них рішення одразу на засіданні комісії.

“Добрянський був доповідачем, а Федорук співдоповідачем. Вони принесли папку документів і звернулися до нас із проханням підтвердити рішення облради 2004-го року, яким були затверджені межі Бучі. На нашу думку не було підстав для задоволення їхнього прохання й проведення правового аналізу. Констатацію цих фактів має здійснювати суд та прокуратура під час, в тому числі, розслідування кримінальних справ відносно факту розкрадання земель державного лісового фонду. Робити висновок ми не стали. Натомість, депутати запропонували створити тимчасову комісію й розібратися у всьому дерибані, який був здійснений у Бучі за весь період каденції Федорука. Відповідно, якщо в обласної ради буде бажання розібратися в цій ситуації, ми рекомендували створити тимчасову комісію, яка має перевірити не лише законність рішення облради 2004-го року, а всі землевиділення в Бучі, починаючи з 2000-го року.  Я пропонував себе на голову цієї комісії, але, як на мене, відбулися певні кулуарні домовленості й головою комісії став Володимир Майбоженко (Укроп), який був головою КОДА у 2006-му році й був дотичний до цієї історії. В комісію увійшов той же Добрянський, який, на мою думку, має конфлікт інтересів як застпник міського голови Бучі. Тому я за це рішення не голосував”, – розповідає Титикало.

“На мою думку, пан Добрянський разом з міським головою хотіли назбирати додаткових доказів на підтвердження якихось доводів, щоб допомогти Федоруку уникнути кримінальної відповідальності. Тобто, вони хотіли отримати висновок регламентної комісії про те, що рішення законне, межі встановлені, а оскаржувані 890 га лісу входять в ті межі”, – додає депутат.

Регламентна комісія прийняла рішення про створення тимчасової комісії, яка вивчатиме “питання формування території окремих населених пунктів Київської області, а саме міста Буча впродовж 2000 – 2016 років та діяльності КП “КОР “Обласний лісгосп” на території міста Буча”.

1

Член регламентної комісії Ігор Домбровський повідомив “Громаді Приірпіння”, що за створення комісії на сесії 6 вересня депутати проголосували позитивно.

“Я попереджав присутніх, що створення комісії є недоречним, бо її рішення може впливати на виконання рішення Верховного Суду України, яке потрібно не обговорювати, а виконувати. Але, на жаль, лобісти, які є дуже впливовими в раді, проштовхнули це рішення. І запевняю вас, що це не тільки група підтримки Добрянського. Тому, для громадськості може бути цікаво, хто як проголосував”, – розповідає Домбровський.

Відомо, що до складу комісії увійшли 8 депутатів. Володимир Майбоженк (Укроп) – голова, Олександр Поляруш (Радикальна партія Олега Ляшка), Роман Титикало (Самопоміч), Олександр Качний (Опозиційний блок), Ярослав Добрянський (Наш край), Олександр Сімановський (Батьківщина), Галина Єрко (БПП) та Ігор Домбровський (Свобода).

Громадський діяч з Бучі Віктор Бархоленко переконаний, що ця комісія потрібна меру Бучі задля того, аби уникнути кримінальної відповідальності:

“Я переконаний, що Федоруку з метою уникнення кримінальної відповідальності за злочинні дії щодо незаконного переведення лісового фонду до категорії земель лісової та громадської забудови зараз потрібен хоча б якийсь папірець від будь-якого органу влади, який би хоча б в якійсь частині виправдовував його злочинну діяльність. Але я не розумію, яким чином рішення облради може допомогти Федоруку уникнути кримінальної відповідальності. Так як рішення облради не може мати жодної юридичної ваги напротивагу рішенню Верховного Суду України. Думаю, в світлі майбутніх виборів до Бучанської об’єднаної громади, це рішення буде політичним прикриттям для Федорука, який нібито діяв в рамках закону в інтересах громади”.

“Як би Федорук не викручувався, йому не уникнути кримінальної відповідальності. Це лише питання часу, який дуже скоро настане”, – додає Бархоленко.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539