Бучанська рада свідомо тримає в заручниках бюджетників?

0

Бюджетникам та пільговикам Бучі не виплачують заробітну плату. Виплати затримуються вже кілька днів. Заступник Бучанського міського голови Анатолія Федорука депутат Київської обласної ради від партії  “Наш край” Ярослав Добрянський у четвер, 3 жовтня, виступив на нараді в Бучанській поліклініці з цього питання.

Добрянський повідомив, що зарплату медпрацівники не отримають у зв’язку з відстороненням від посади Федорука.

“3 листопадада на нараду медпраціників, на якій були присутні медсестри та санітарки, хоча зазвичай це нарада лише для лікарів, приїхав перший заступник мера Добрянський разом з начальником фінансового відділу бучанської ради Тетяною Сімон. В своєму виступі Добрянський повідосмив, що Генеральна прокуратура та судові органами арештували 890 га землі в Бучі, тим самим поставивши під сумнів усі комунальні господарства, які знаходяться на території Бучі та їхнє законне існування. Добрянський наголосив, цитата майже дослівна, що сьогоднішня влада України проводить планомірний наступ на місцеве самоврядування з метою його руйнування і у зв’зку з цим припинилося фінансування всіх програм, які є в Бучі та порушено фінансування всіх бюджетних підрозділів. У зв’язку з цим, за словами заступника голови, є  затримки виплати заробітних плат лікарям, вчителям та проблема з виділенням коштів на медичне забезпечення населення. Добрянський сказав, що у зв’зку з тим, що відсторонений мер Бучі, облрада не може фінансувати всю область”, – розповідає лікар-невропатолог Бучанської поліклініки Петро Лясківський, який був присутній на нараді медпрацівників.

“Добрянський також сказав, що відбувся напад Печерського суду на місцеве самоврядування й від посади були незаконно відсторонені Федорук та секретар ради Василь Олексюк. Що це нібито був планомірний наступ органів влади на місцеве самоврядування. Тоді я взяв слово й сказав, що Добрянський за неправдиво подану інформацію держслужбовцям буде відповідати перед законом. Після моїх слів виступила колишня депутатка Бучанської ради від партії “Батьківщина” Оксана Джам і сказала, що лікарі готові підтримувати міського голову на будь-якому рівні. Я їй сказав, щоб вона не відповідала за всіх лікарів. Я вказав на те, що працівники прокуратури спростували неправдиву інформацію ради про арешт 890 га землі в Бучі й сказали, що арештовані лише 20 га, але він мені заперечив і сказав, що це неправда”, – додає Лясківський.

Пізніше на офіційному сайті Бучанської ради з’явилася інформація про те, що зарплати працівникам бюджетної сфери та інших виплат з бюджету не буде, оскільки рада не отримала рішення Печерського суду про відсторонення Федорука від посади.

“Враховуючи те, що ухвала Печерського районного суду м. Києва щодо відсторонення міського голови від займаної посади до Бучанської міської ради не надходила, юридичних підстав для передачі права підпису першому заступнику міського голови немає”, – йдеться на сайті ради.

1Редакція “Громади Приірпіння” звернулася за роз’ясненням до експерта Інституту політичної освіти Олександра Солонтая, чи правомірні дії чиновників Бучанської ради.

“Відсторонення мера й секретаря ради від посади не має жодного впливу на виплату зарплати працівникам бюджетної сфери, оскільки зарплатня – це захищена стаття бюджету. У випадку, коли немає ні голови, ні секретаря, повна відповідальність лежить на депутатському корпусі, який мав би внести пропозицію про обрання секретаря ради”, – говорить Солонтай.

Депутат Бучанської ради від партії “Свобода” Іван Окоєв переконаний, що чиновники діють в протизаконний спосіб задля збереження влади в місті.

“Стає очевидно, що для збереження своєї влади в місті колишні регіонали вдаються до найбрутальніших методів. З метою маніпулювання свідомістю жителів міста та створення нестабільної ситуації в місті міський голова через свою бездіяльність заблокував бюджетні фінансові операції. А це означає, що бюджетнники не отримують заробітної плати, а пільгові категорії населення – соціальних виплат. Звичайно, у всьому чомусь звинуватили Печерський районний суд міста Києва, хоча в наказі Міністерства фінансів є чіткі інструкції щодо надання права першого підпису та механізму дій у разі відсторонення від посади керівника”, – розповідає Окоєв.

Порядок відкриття та закриття рахунків у національній валюті в органах Державної казначейської служби України: “Право першого підпису належить першому керівнику та його заступникам… У разі заміни хоча б одного з підписів або доповнення хоча б одним підписом подається нова картка із зразками підписів усіх осіб, які мають право першого або другого підпису, засвідчена в установленому порядку… У разі призначення тимчасово виконуючого обов’язки першого керівника або головного бухгалтера складається нова картка із зразками підписів та відбитка печатки у двох примірниках, засвідчена у нотаріальному порядку або підписом особи, яка має право першого підпису, та печаткою установи/організації, якій клієнт підпорядкований або до складу якої входить”.

“Ще до 25-го жовтня можна було зробити нову картку із зразками підписів та відбитком печатки, оскільки карткою передбачено, що право першого підпису може мати не лише одна особа. З повідомлення на офіційному сайті ради стає зрозуміло, що Федорук не вжив жодних заходів щодо надання комусь із його заступників права першого підпису для забезпечення щодо надання комусь із його заступників права першого підпису для забезпечення фінансової життєдіяльності міста”, – додає Окоєв.

Добрянський в коментарі “Громаді Приірпіння”  стверджує, що право підписувати фінансові документи може мати лише він як перший заступник:

“Секретар рішенням того ж суду теж відсторонений! А якщо рада обере головуючого на сесії, то головуючий має право лише підписувати рішення ради, але ж ніяк фінансові документи, платіжки, зарплати і т.д. Ми звернулися офіційно до Печерського суду, щоб надіслав нам офіційну ухвалу суду, на підставі якої можу я, як перший заступник, виконувати обов’язки!!! Без офіційно надісланої ухвали я не маю права забезпечувати виконання обов’язків! Чекаємо! Надіюся, що в понеділок ухвала надійде до БМР!”

Громадський активіст Віктор Бархоленко вважає дії заступника голови Добрянського злочинними й зареєстрував заяву про злочин у Генеральній прокуратурі.

1

 

1

“Справа в тому, що чимало працівників бюджетних установ Бучі телефонують та повідомляють, що посадові особи Бучанської ради проводять зустрічі з колективами бюджетних установ та надають недостовірну інформацію про останні події в Бучі, а саме щодо оголошення підозри Федоруку та Олексюку, усунення їх від посад, що стало підставою  в невиплаті заробітних плат. Хочу сказати, що дана інформація є брехливою. Ці проблеми, на які вони посилаються, створені ними штучно. За це вони також будуть нести персональну відповідальність”, – переконаний Бархоленко.

“Вони ж обіцяли на своєму “псевдовіче”, що відключатимуть в Бучі електроенергію, перекриватимуть трасу та блокуватимуть адміністративні приміщення. Фактично, вони зараз виконують свої обіцянки й тримають бюджетників в заручниках. Якщо чиновники так люблять бучанців, чому вони одразу після суду не направили туди юриста й не взяли рішення. а чекають, щоб воно прийшло їм поштою “, – додає Бархоленко.

Громада Приірпіння інформувала Прокуратуру Київської області з цього приводу й чекає на відповідь.

 

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539