СБУ підозрює Київську облраду в фінансуванні сепаратистських мітингів

0

35 мільйонів гривень виділили для поповнення статутних фондів комунальних підприємств Київщини. Таке рішення прийняла Київська облрада у вересні місяці 2016 року.

СБУ просить доступ до рахунків підприємств. Спецслужба підозрює, що бюджетні гроші фінансували сепаратистські акції. Ухвалою Печерського суду від 2 березня 2017 року СБУ було надано доступ для перевірки.

Спецслужби мають підстави вважати, що кошти йшли на фінансування протестів двома організаціями. Одна з них – ГО “Антикорупційний рух “Стоп корупція”, яку очолює депутат облради Олег Кищук (“Батьківщина”).

У мотиваційній частині йдеться про те, що листопаді 2016 року у цокольному приміщенні Жовтневого палацу вилучили намети й речі, які призначалися для проведення акційпротесту з метою зміни межі території України. ці намети належали ГО, яку очолює депутат облради від “Батьківщини” – Кищук, який, за результатами моніторингу відвідуваності руху ЧЕСНО в 2016 році став прогульником облради.

“На регламентну комісію звернувся депутат облради Кищук, який скаржився на обшуки в офісі його ГО працівниками СБУ. Він наголошував, що були вилучені особисті речі. Ми звернулися до СБУ з проханням, щоб до нас приїхав керівник обласного СБУ, але двічі нікого не було. Тому питання поки залишається без відповіді, але ми на цьому не зупиняємося і просимо СБУ до нас обов’язково приїхати, щоб поспілкуватися,” – коментує ситуацію депутат облради Ігор Домбровський.

Друга організація, яка фігурує у постанові суду, це ВГЖО “Дар життя”. Вона пов’язана напряму з Наталією Вітренко. Її звинувачували в сепаратистських діях ще навесні 2014 року, коли розпочалася російсько-Українська війна.

Ухвала, яка надає доступ СБУ до інформації про обіг коштів на рахунках, діє впродовж місяця. Якщо ухвалу не виконають добровільно, то СБУ може провести обшуки.

“Я знаю, що на сесії було питання щодо дофінансування КП – поповнення статутних фондів. Мотивували це тим, щоб підприємство могло більш ефективно працювати за нового керівництва,”  – додає Домбровський.

У Вінниці міськрада задіяла аналогічну схему, аби вивести бюджетні гроші через КП на людей, наближених до Гройсмана.

“Цю схему виявив Вінницький Автомайдан та “Громада Вінниччини”. Тільки там не було сепаратистського підтексту. Просто гроші виводили на товариства, де за дивним збігом обставин беніфіціараами були люди Гройсмана. Коли статутний капітал поповнюється на мільйони платники податків мають знати на що витратили ці кошти. Більше того, треба зрозуміти, чому за кілька місяців до того, як завести на КП Київщини кошти там різно почали змінювати керівників. Думаю, що на найближчому засіданні облради  депутати і громада мають заслухати звіти керінвиків комунальних підприємств під протокол, куди витрачалися мільйони,” – зазначає журналістка Ірина Федорів.

“Громада Приірпіння” сконтактувалася з колишніми працівниками комунальних підприємств, які фігурують в ухвалі суду. Як виявилося, за кілька місяців до того, як виділили гроші комунальним підприємствам, змінилося керівництво КП.

“Мені телефонували. Кажуть Вас запросила на бесіду Ганна Віталіївна Старикова. Я приїхав. Мене зустрів Марущак. Я з ним годину говорив. Потім десь пів години з Стариковою. Приїхав, а мені кажуть, що склали акт, що мене немає на робочому місці 3 години і мене звільнено. Це було влітку. Я подав до суду. Старикова безпосередньо відповідач. Навіщо це було зроблено? Треба було змінити керівника, щоб провести фінансові операції з своїми людьми. Ви ж знаєте гроші були виділені?” – каже в інтерв’ю “Громаді Приірпіння” Костянстин Андрійчук, в.о. директора КП “Києво-Святошинська тепломережа”.

У Кагарлику мешканець розповів “Громаді Приірпіння”, як і в чиїх інтересах змінювали керівництво:

“Від області чекали гроші на заміну котлів. Треба було вийти з-під монополії “Укртепломережі”. Це все пов’язане з депутатом облради Добрянським (колишній заступник мера Бучі – прим. ред.) та Стариковою (в декларації якої фігурує купівля квартири в Ірпені за 4 тис. дол. – прим. ред).  Виділити мали на КП десь 5 мільйонів. Поміняли і в “Кагарликтепломережі” своїх директорів. Як що було не так – приїздили з дагестанцями”.

Силові методи спостерігалися і в Бородянці на КП “Бородянкатепловодопостачання”. Про те, що відбувалося на КП “Громаді Приірпіння”розповів один з мешканців населеного пункту:

“У серпні прийшов новий керівник. Його призначили розпорядженням Старикової. Людей почали масово звільняти. Казали, що безпричинно. Вони навіть листа Стариковій писали, зверталися до місцевої влади, але ніхто не відреагував. Були маски-шоу. До людей застосовували силу”.

До голови облради Ганни Старикової (“Батьківщина”) не вдалося дотелефонуватися, аби отримати коментар з цього приводу.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539