Знищення зелених зон: Громада вимагає реакції прокуратури

0

Активісти з Гостомеля, Ірпеня та Бучі провели акцію біля прокуратури Київської області. Акція відбулася після масової вирубки дерев в Ірпені, по вулиці Гостомельське шосе, 8а.

Громада вимагала належного реагування прокуратури на масове знищення зелених зон у Приірпінні та вироблення універсального механізму запобігення вирубки дерев.

Учасники акції вимагали зустрічі з прокурором Дмитром Чібісовим.  Але з’ясувалося, що прокурор був відсутній.

Замість Чібісова з громадою зустрівся перший заступник прокурора Київської області Ігор Грабець.

“Грабець одразу почав говорити, що він читає в Інтернеті як ми звинувачуємо прокуратуру в бездіяльності, але це не так – вони працюють. На що я відповів, що не знаю як вони працюють, але результату від їхньої роботи нема. Є лише точкове реагування на деякі порушення закону. Та й то лише після того як громада підніметься на бунт. І найголовніше – ліс як вирубувався до Постанови ВСУ так і вирубується після Постанови, “Межигір’я Калєтніка” як було огороджене парканом, так і до цього часу паркан на місці”, – розповідає учасник акції Віктор Бархоленко.

 

Активісти розповіли про ситуацію на Гостомельському шосе й вказали на нові обставини порушень законів, які вчинялися забудовником.

“Договір на суборенду між орендарем КП “Ірпіньжитлоінвестбуд” та забудовником ТОВ “Смарт Універсал груп” не чинний. Порушена ст. 18 ЗУ “Про оренду землі”, де вказано, що договір оренди землі набуває чинності після його державної реєстрації. На момент передачі цієї ділянки в суборенду реєстрація в Держгеокадастрі відсутня. Окрім того, порушена ст. 8 ЗУ “Про оренду землі”, де вказано, що договір суборенди земельної ділянки підлягає державній реєстрації. Реєстрація суборендаря відсутня. Окрім того, порушені інтереси місцевих мешканців, не було інформування щодо забудови та громадського обговорення. Прокурор погодився з нашими доводами й пообіцяв, що найближчим часом буде відкрите відповідне кримінальне провадження”, – розповідає мешканець району СМУ Ірпеня Дмитро Степовенко.

Громада переконана, що питання незаконної вирубки в Приірпінні остаточно могла б вирішила заборона розпоряджатися зеленими насадженнями, до яких входять ліси Бучанської, Ворзельської та Ірпінської лісової дачі.

“Органи місцевого самоврядування та його підрозділи на місцях незаконно розпоряджаються зеленими насадженнями. А саме, виконкоми з перевищенням повноважень дають дозволи на вирубку дерев, а комунальні підприємства Бучі, Ворзеля та Ірпеня незаконно встановлюють відновну вартість за дерева та беруть  за них кошти”, – переконаний Бархоленко.

Як відомо, свого часу не відбулося відповідної законної передачі зелених насаджень згідно акту прийому-передачі від одного балансоутримувача до іншого.

За словами активістів, прокурор Грабець пообіцяв встановити обставини користування лісом комунальними підприємствами регіону та відкрити за цим фактом кримінальне провадження.

Нагадали учасники акції й про вирубку лісу в Бучі та Гостомелі. Зокрема, акцентували на бездіяльності прокуратури Київської області щодо корупційної схеми при оформленні понад 50 га землі в Бучі на чотирьох фізичних осіб. Щодо Гостомеля нагадали про незаконне виведення лісу під забудову за зверненнями нинішнього Гостомельського голови Юрія Прилипка. Грабець пообіцяв взяти ці питання під особистий контроль.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539