Територію Будинку творчості в Ірпені вже почали “розчищати”

0

На території Будинку творчості письменників в Ірпені  розпочали рубати дерева. Це я побачила на власні очі.

Попри запевнення мера Ірпеня Володимира Карплюка про “максимально можливе збереження природного ландшафту та існуючих зелених насаджень” на Стельмаха, де розташований Будинок творчості,  вже зараз  зрізали кілька  живих  багатовікових дерев.

Територія Будинку творчості ( а це понад 10 га) знаходиться у постійному користуванні Спілки, однак є комунальною власністю громади Ірпеня.

З Ірпінським Будинком творчості  пов’язані імена Павла Тичини, Максима Рильського, Володимира Сосюри, Андрія Малишка, Олеся Гончара, Михайла Стельмаха, Павла Загребельного й багатьох інших визначних українських письменників, літературні твори яких увійшли до золотої скарбниці української культури.

Як відомо, 29 квітня в Ірпені відбувся з’їзд письменників, на якому письменники НСПУ  підписали Договір про співпрацю з Ірпінською міською радою.  Згідно з договором , який оприлюднив  нещодавно на своїй сторінці у фейсбуці мер Ірпеня, міська рада береться за реконструкцію території за бюджетні гроші.  І називає суму у 5 млн, яку “вже передбачили у бюджеті міста”.

Хоча Карплюк і зазначає, що “земельна ділянка, на якій розташований Будинок творчості письменників, згідно Генерального плану міста Ірпінь передбачена як зона рекреаційних закладів (парки, сквери, зони відпочинку), а згідно плану зонування віднесена до зони установ відпочинку та туризму, що унеможливлює будь-яке багатоповерхове житлове будівництво”, жителі Ірпеня словам мера не вірять. І  говорять про те, що це і є не що інше як прихований дерибан землі.

По вирубці сосен на території Будинку творчості видно, що влада Ірпеня поводить себе досить нахабно й самовпевнено.

Разом з тим голова НСПУ Михайло Сидоржевський визнав, що Ірпінський будинок  є збитковим і  не може сплачувати  податок на землю:

“З 1 січня 2017 року Ірпінська міська рада підвищила податок на користування БТП, який тепер складає 98 тис. грн на місяць (при бюджетному фінансуванні Союзу 920 тис. грн на рік). Збитки Ірпінського будинку творчості за рік склали 302 тис. грн.”

Тобто, забрати Будинок творчості для влади Ірпеня було спланованою акцією, варто було лише підняти суму податку й письменники здалися. Здалися без бою і без розгляду інших варіантів.

Хоча й  мер говорить про те, що згідно із угодою, НСПУ не продає Ірпеню ні майна, ні землі, Карплюк  чітко говорить про поділ землі, що відразу ставить під сумнів його щирість обіцянок. У  договорі мова йде  про інвестора, який дасть гроші на реконструкцію Будинку творчості. Хто саме буде цей інвестор – поки що невідомо.

Депутат ІМР Богдан Мельничук переконаний, що на території Будинку творчості неминуча забудова:

“Без сумніву,  інвестор, не просто ж так дасть грошей,  а захоче отримати певну винагороду,  І такою винагородою  для нього  буде частина території, який він використовуватиме вже на свій розсуд”.

“За старою  перевіреною  схемою  земля просто віддається у суборенду якомусь забудовнику, і при цьому ІМР умиває руки”, – додає депутат.

Жителі  Ірпеня звернули увагу, що у Договорі відсутній шостий  пункт, де підозрюють, що мова може йти про якісь додаткові  умови для  інвестора, про якого  згадується у документі.

Мешканці Ірпеня  зажадали від влади пояснення,  однак мер  зауваження користувачів соціальних мереж  жодним чином не коментує. А  свіжоспиляні гілляки з бруньками та зеленим листям,  пеньки  з тирсою  свідчать про те, що до реконструкції території Будинку творчості  вже приступили.

Дачу Чоколова, що розташована на території Будинку творчості і якою пишалась інтелігенція Ірпеня,  міська влада три роки тому віддала під реабілітаційний центр. На фото видно , що будинок  майже знищений.

Також ми звертнули увагу, що один із будиночків влада віддала під діючу церкву, про що свідчить оголошення про розклад богослужінь!

І це попри те, що мер Карплюк не так давно  божився, що на території Будинку творчості ніяких церков нема.

Авторка: Ніна Костенко, журналістка

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539