Містобудівна рада Ірпеня погодила висотки на 92 га у Гостомелі (оновлено)

0

В Ірпені пройло засідання містобудівної ради, на якій затверджували Генеральний план селища Гостомель. Долю Гостомеля прийшли вирішувати депутат-злидень Максим Плешко, начальник водоканалу Олександр Маркушин, Гостомельський голова Юрій Прилипко, екс-архітектор Ірпеня, а нині працівник ПП “Ладопроект”, Михайло Копач, керівник проектної організації ПП “Ладопроект” Валерій Косарєв, представник МНС та інші посадовці Ірпінської ради.

Приїхав на засідання й радник Прилипка Олександр Коваленко, відомий тим, що доставляв тітушок в Київ на антимайдан.

Проект презентувала представниця Науково-дослідний інститут містобудування.

В перспективі чисельність 37 тис. населення, при нінішніх 15 тисячах, населення має зрости за рахунок багатоповерхової забудови більше ніж удвічі. Розробниця також повідомила, що забудовано багатоповерховими житловими комплексами в Гостомелі буде 92 га землі.

Представники громади, які були присутні, намагалися донести до розробників свої зауваження та заперечення, але їх ніхто не хотів слухати, а навпаки, робили зауваження, що тут нарада й питання ставити не можна. З того, що ми побачили й почули, Гостомелю готують долю гіршу за долю Ірпеня.

Була наведена статистика по школах та садочках, яких вже зараз не вистачає й висловлене переконання розробників, що існуючих освітніх закладів в місті достатньо.

У своєму виступі Копач наголосив, що містобудівна рада не в компетенції приймати рішення з затвердження Генплану. Це має робити містобудівна рада Київської області, оскільки ми розглядаємо питання всієї області і Генплан Гостомеля не може бути розглянутий як окрема одиниця, відірвана від усієї області.

Всі проголосували “за” опрацювання внесених пропозицій Копача до протоколу. Зауважу, що під час цього засідання протокол не вівся.

Погодити Генплан Гостомеля з містобудівною радою Київської області вимагав ще в 2015-му році екс-заступник голови КОДА Лев Парцхаладзе.

Наступний етап – це затвердження Генплану Гостомеля, якого ніхто з мешканців селища не бачив, на сесії. Засідання заплановане на 15 червня.

На громадських слуханнях з обговорення Генплану, які відбулися взимку 2015-го року, була представлена зовсім інша перспектива розвитку селища. Тоді переважала одно-двоповерхова забудова в селищі. Тепер, наприклад, на ділянках, де планувалася садибна забудова, накреслили висотні будинки. Лікарню вирішили будувати не в центрі селища, а за Кимеркою, на межі з Озерами. На жаль, ситуація з садочками та школами лишається без змін.

Варто сказати, що Генеральний план розвитку населеного пункту необхідний Гостомелю. Він дасть можливість людям приватизувати свої земельні ділянки, АТОвцям отримати землю, яка має бути виділена їм за законом, вирішить багато питань мешканців селища. Але прийняття даного Генплану, в такому вигляді, як нам показали на містобудівній раді, допустити не можна. Він злочинний для місцевого населення, яке звикло жити не в місті, а в селищі.

Проблема в тому, що останні 1,5 роки місцева влада вносила до готового розробленого Генплану правки та доповнення, завдяки яким він став просто невпізнаваним.

На засіданні виступив з зауваженнями начальник ПП “Ладопроект” Валерій Косарєв. Він сказав, що погано розробники попрацювали з проектуванням території навколо озера. На його переконання там мала бути теж не садибна забудова, а багатоповерхова.

Гостомельчани були шоковані таким зауваженням проектанта.

Згадалася стаття Громади Приірпіння про невеличке польське місто Юзефів в 10 км від Варшави. Там депутати самі проголосували на сесії проти висотної забудови в місті. Аргументували це тим, що самі в місті живуть і хочуть зберегти його історію архітектуру та культуру для своїх дітей. Чому у нас депутати й чиновники бачать розвиток населеного пункту лише в будівництві житлових ккомллексів? На більше не вистачає розуму?

Завдяки Прилипку та йому подібним ми втрачаємо селище, в якому народилися й виросли – затишне, старовинне, спокійне.

 

Автор: Юрій Марчук, депутат Гостомельської ради

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539