Ворзельці вимагають статус курорту: зібрано близько 1000 підписів

0

Активний збір підписів під Колективним зверненням (Петицією) до Ворзельської ради триває вже кілька тижнів. Громада вимагає здобуття населеним пунктом статусу курорту місцевого значення, розробити та затвердити Стратегію розвитку та Генеральний плану селища саме як курорту.

Вже майже два роки минуло з моменту прийняття ВСР рішення “Про оголошення природної території селища Ворзель Київської області курортом місцевого значення…”, але селищна рада на чолі з Ларисою Федорук, котра є рідною сестрою мера Бучі Анатолія Федорука, відверто саботує процес і не займається цим, без перебільшення, ключовим стратегічним питанням для селища. Хоч на вибори мало не всі депутати та й сама голова йшли з гаслами про “Ворзель – курорт”.

Натомість, вона відкрито почала ставити під сумнів доцільність отримання селищем статусу курорту та підміняти його дефініціями такими, як “туристично-рекреаційна територія”. Така цинічна позиція голови спонукала до початку збору підписів мешканців Ворзеля на підтримку статусу курорту.

Так, на позаминулих вихідних за кілька годин у Уваровському парку вдалося зібрати близько 100 підписів.

Це остаточно дозволило зрозуміти як активно і щиро громада підтримує ідею відновлення Ворзеля як курорту, з якою тривогою вони переживають повзуче знищення зелених насаджень та загрозу забудови селища.

Буча та Ірпінь по сусідству, всі бачать якими несамовитими темпами там винищують зелені зони та ліси під висотну забудову.

Також ворзельці добре пам’ятають часи, коли Ворзель був курортом Республіканського значення, статус котрого отримав ще в 1938 року.

Ворзель – це справді унікальне місце, з особливим кліматом та рекреаційними ресурсами. Селище протягом багатьох десятиліть було курортом і приймало мільйони гостей як з усієї України так і з усього світу. Хоч санаторно-оздоровчі заклади та дитячі табори в переважній більшості зараз занепадають, Ворзель все ще має достатньо природних ресурсів для відновлення своєї слави як кліматичного курорту. Ми просто не маємо права дозволити їх знищити. На базі якого села, селища чи міста поруч з Києвом можна ще відновити санаторно-курортну індустрію? Чи задумується над цим питанням вище керівництво в області, столиці та, врешті, на печерських пагорбах?

Категорична та беззаперечна підтримка мешканців надихнула нас на активізацію дій та більш широке охоплення. Зусиллями ГО “Народна Рада Ворзеля” у вихідні та по можливості у будні дні в людних місцях (площа біля залізничного вокзалу, парк, кінцева зупинка в Кичеєво, біля магазинів тощо) встановлюються наші намети для збору підписів під Петицією.

Наразі зібрано вже близько 1000 підписів мешканців Ворзеля. Люди свідомі того, що окрім благоустрою, селищна рада має займатися і питанням курорту та розробкою відповідної Стратегії розвитку та Генерального плану селища як курорту, котрими можна захистити рекреаційні ресурси селища від поступового винищення, а також створити передумови та своєрідні гарантії для залучення інвесторів у розвиток курортної та рекреаційної індустрії Ворзеля.

Парки, бруківка, дороги та ліхтарі – це звісно дуже добре! На щастя, селищний бюджет, який складає майже 20 млн.грн., дозволяє це робити. Але подивимось, чи виділить селищна рада кошти на ту ж саму експертизу природних ресурсів селища, котра необхідна при обґрунтуванні клопотання про надання селищу статусу курорту.

Вартість цих експертних досліджень співставна з вартістю лавочок, клумб та смітників в парку та алеї. Чи можливо вдасться залучити необхідні кошти з обласного бюджету. За кілька тижнів, після завершення збору підписів, дане Колективне звернення (Петицію) ми плануємо направити окрім самої селищної ради і до обласних органів влади, а також до Кабінету міністрів України та у Міністерство економічного розвитку та торгівлі, в складі якого знаходиться департамент туризму та курортів. Якщо ж місцева влада буде і далі ігнорувати та нехтувати справедливими вимогами мешканців, та не почне спільно з громадськістю займатися питаннями статусу, Стратегії розвитку та Генерального плану курорту, то, думаю, що невдовзі громада може зайнятися цією владою.

То ж, закликаю всіх ворзельців активно долучатися до підтримки Петиції! Маємо спільно та дохідливо нагадати селищному голові та депутатам ВСР, що Ворзель – це курорт!

Автор: Юрій Демчук – мешканець Ворзеля і представник ГО “Народна рада Ворзеля”

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539