Мешканці Ворзеля збирають підписи на підтримку статусу курорту

0

Є така прикра українська традиція – не дотримуватися передвиборчих програм і обіцянок. Головне для більшості обранців – пробитися на посаду, а далі вже діяти по ситуації. Бо практично ніхто нічого не може їм зробити, важелів впливу на депутатів та голів рад мало і вони слабкі (за виключенням певних радикальних дій).

У Ворзелі нинішні депутати та голова Лариса Федорук за свою ще досить коротку каденцію вже вдруге йдуть в розріз інтересів громади.

Вперше, вже через кілька місяців після обрання, вони без будь-якого вивчення питання, розрахунків, опрацювання варіантів чи альтернатив кинулися в обійми до Бучі в об’єднану територіальну громаду, де мером є її рідний брат Анатолій Федорук.

І ось другий цинічний кульбіт від Лариси Федорук. Тепер вона вже не впевнена, чи варто Ворзелю добиватися статусу курорту і розвиватися у цьому напрямку. Більшість депутатів її мовчки слухняно підтримують.

Це вже вдруге Лариса Федорук починає підміняти поняття курорту дефініціями типу “туристично-рекреаційна територія”. Вперше така ідея прозвучала на її річному звіті. Тоді вона почала розказувати, що ще треба зважити всі плюси і мінуси статусу курорту, що треба спочатку розробити стратегію розвитку та прийняти Генеральний план і т.п. А намагання “так званої громади” хоч якось розворушити селищну раду у цьому питання назвала “пустими балачками”.

Історія зі статусом курорту для Ворзеля досить драматична і тягнеться вже півтора року. Справа в тому, що ще в серпні 2015 року депутати ВСР прийняли дуже важливе, напрацьоване з громадськістю рішення № 812-45- VI “Про оголошення природної території селища Ворзель Київської області курортом місцевого значення та декі питання охорони та збереження рекреаційної зони сел. Ворзель”.

Цим рішенням, зокрема, доручили виконавчому комітету ВСР підготувати та подати відповідне клопотання про отримання статусу курорту; провести громадські обговорення щодо затвердження Генерального плану селища, яким зберегти наявну рекреаційну зону та мережу закладів з рекреації та оздоровлення, а також обмежити багатоповерхову житлову забудову; заборонили виділення, зміну цільового призначення та забудову земель, на яких знаходяться об’єкти рекреації.

Дане рішення ВСР було підтримано Київською обласною радою з майже ідентичним текстом. Тобто, всі основи для старту процесу відновлення статусу курорту для Ворзеля були закладені. Можна було активно займатися цим фундаментальним для Ворзеля питанням.

Наближалися місцеві вибори, мало не всі кандидати на голову та в депутати декларували свою підтримку в цьому питанні, всі говорили, що “Ворзель – курорт”, ніхто ніяких інших альтернатив не озвучував. Була надія, що нова каденція з новою силою доведе розпочате до завершення і Ворзель нарешті відновить історичний статусу курорту, що дозволить на зовсім інших передумовах працювати в питанні залучення інвесторів, організації різноманітних проектів, залучення державної та міжнародної фінансової підтримки тощо.

У своїй передвиборчій програмі Федорук навіть говорила про статус курорту державного значення, не те що місцевого. Втім, навіть на місцевий наша Ворзельська селищна рада спромогтися не може. На неодноразові звернення, запити, нагадування і прохання все ж таки провести експертизу та підготувати належне повноцінне клопотання і направити його в департамент туризму при МЕРТ, звучали різноманітні відмовки.

Якесь незрозуміле відчіпне “Клопотання” без необхідного обґрунтування, характеристик, супровідних документів та матеріалів ВСР таки відправляла в міністерство, але оскільки воно не мало необхідної інформації, то на нього і відповідь прийшла відповідна, що воно не відповідає вимогам. По даним з Департаменту туризму та курортів при МЕРТ,  Ворзельська селищна рада взагалі не виходила з ними на контакт і ніколи не цікавилася стосовно алгоритму дій по отриманню статусу курорту.

ГО “Народна рада Ворзеля” зробила запити з метою уточнення алгоритму дій і до Київської обласної ради і в Департамент туризму та курортів при МЕРТ. “Національний науковий центр радіаційної медицини НАМН України” за ініціативи представників громадської організації провів відповідне радіаційне дослідження і заміри, та надав висновок, що радіаційний фон у Ворзелі відповідає чинним нормативам та дозволяє проводити оздоровчу та лікувальну діяльність на його території.

З “НДПІ містобудування” ми витребували необхідні картографічні матеріали, які ВСР чомусь зовсім не поспішала отримувати і всіляко відтягувала процес. Також за ініціативи ГО були проведені перемовини з “Науково-дослідним інститутом медичної реабілітації та курортології МОЗ України”, що знаходиться в Одесі з приводу так званої кліматологічної експертизи Ворзеля. Від них ми отримали навіть попередню калькуляцію по вартості такої експертизи. Натомість, Ворзельська селищна рада на офіційний запит з цього інституту по даному питанню перенаправила їх за необхідною інформацією в Ірпінь.

По суті, Ворзельська селищна рада практично зовсім не займалася даним питанням, не розбиралася в алгоритмі, не вчиняла ніяких необхідних дій та заходів по підготовці необхідних матеріалів та документів для запуску процедури отримання Ворзелем статусу курорту. Базове рішення про початок процедури отримання статусу курорту селищною радою не виконується.

Єдиною позитивною ініціативою ВСР в даному напрямку була зустріч з керівниками санаторіїв селища, на якій узгодили необхідність все ж таки об’єднувати сили та діяти у напрямку отримання селищем статусу курорту. Але ніяких дій після цього так і не було.

Наразі, у ВСР немає жодних перепон для проведення необхідної експертизи лікувальних ресурсів селища, результати якої разом з Клопотанням необхідно подати до відповідних компетентних державних органів та працювати далі по процедурі.

Тому, враховуючи те, що депутати та голова Ворзельської ради впродовж півтора року саботують питання відновлення статусу курорту, а також той факт, що останнім часом вже взагалі почали ставити під сумнів доцільність цього статусу для Ворзеля, а також інформацію про те, що йде підготовка до розробки Генплану селища, ГО “Народна рада Ворзеля” ініціює збір підписів мешканців Ворзеля під колективним зверненням (Петицією) щодо невідкладної активізації роботи по отриманню Ворзелем статусу курорту місцевого значення, розробки і затвердження Стратегії розвитку Ворзеля та Генерального плану селища САМЕ ЯК КУРОРТУ.

Просимо всіх мешканців Ворзеля відгукнутися та підтримати дану ініціативу! Хто має можливість, просимо долучитися до збору підписів по своїх вулицях чи мікрорайонах. Для координації пишіть в приватні повідомлення в Facebook Марина Христюк, Дмитро Гончарук, Юрій Демчук.

Лише разом ми зможемо відстояти та повернути Ворзелю славу курорту!

Автор: Юрій Демчук, ГО “Народна рада Ворзеля”

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539