Ворзельська рада: 5 кандидатів на відкликання

0

Мандат може втратити заступник голови Коцюбинського Пушанко з “Нових облич”. Курич став майже 100% прогульником комісій. Земельна комісія засідає найчастіше. За Ворзель веде боротьбу Буча. Селищною головою обрали сестру мера Бучі – Ларису Федорук. Попри спротив громади курортний Ворзель намагаються приєднати до міста, де вже майже не залишилося землі під забудову.

Якщо депутат пропускає 50% і більше засідань сесій або комісій за повний рік каденції, то він, згідно з чинним законодавством, може втратити мандат, йдеться в публікації руху ЧЕСНО.

Кого може відкликати громада?

Моніторинг Громадського руху ЧЕСНО виявив у Ворзелі 5 кандидатів на відкликання.

 

Натисніть для збільшення

Найбільше пропускали сесійні засідання Юрій Ситніков та Юрій Курич. Вони були відсутні на 9 з 15 засідань. Більше того, ці ж двоє депутатів пропускали і засідання освітньої комісії.

Ситніков каже, що вже хотів складати мандат, але йому не дозволили цього зробити:

 

Єдина причина, через яку я пропускаю сесії, – це моя робота. У нас неможливо просто так відпроситися, я працюю у системі  юстиції, на державному підприємстві, тому потрібно писати заяву і йти у відгул. Робота депутата,  ви ж знаєте, не оплачується відповідно до Закону “Про статус депутатів місцевих рад”. Я вже, чесно кажучи, хотів писати заяву про складання з себе депутатських повноважень, а мені відмовили, бо сказали, що через тебе одного ми не будемо міняти закон. Так, пропускав засідання, але як депутат я працюю! І акти складаю, і на вихідних працюю, і на комісії ходжу, і сесії  відвідую, останнім часом я лише одну сесію пропустив…

 

А ось як свої пропуски пояснює Юрій Курич:

 

Мені не дуже зручно, я приїжджаю пізно, часу не вистачає, працюю у Києві, у магазині, так, на себе працюємо.. Тому так, не виходить, ще й ремонт затягнувся… Переїжджаю зараз… Ні, живу у Ворзелі, але переїзд затягнувся через ремонт… Вільний час у мене у неділю, тому більш-менш можу лише у вихідні… Але стараюсь приходити, як бачите, я був на двох останніх засіданнях.

 

Варто зауважити, що у Ворзелі комісія з питань освіти засідає доволі часто. За рік відбулося 17 засідань. Для порівняння, бюджетна комісія цієї ж ради провела 12 засідань. Загалом в Україні найчастіше засідають комісії бюджетні та земельні, а засідання освітньої комісії за кількістю, як правило, їм поступаються.

 

Кворум є, бо нас 5 чоловік. Зауваження і попередження прогульникам ми висловлюємо, я роблю й на сесіях оголошення. Навіть говорили, що будемо відкликати цих депутатів у зв’язку з пропусками. Курич намагається брати участь в процесі, навіть за відсутності, а Ситніков трохи менше. Він буває підказує мені з юридичних питань, – розповідає голова освітньої комісіїВалентина Хрокало.

 

Щодо кількості засідань, депутатка вважає, що їх не те що багато, а не достатньо.

 

Я вважаю, що це мало засідань, соціальних питань дуже багато. Я вважаю, що взагалі треба щотижня засідати. Матеріальна допомога, свята, які заходи будуть в селищі проходити, – це ж все треба обговорити. Не благополучні родини, ми виїжджаємо на місце. Стараємося реагувати. Я теж працюю, але кидаю роботу, а що робити, якщо пообіцяли людям, коли йшли на вибори, треба працювати на благо громади, – додає Хрокало.

 

На одне засідання менше пропустили Валерій Тагайчинов та Олег Атаманчук. Останній є членом регламентної комісії. Ці ж двоє депутатів прогулюють засідання комісії.

 

Я людина немолода, я ще працюю, я ще буває, хворію. Голову комісії я попереджаю завжди, кворум є, – розповідає Тагайчинов.

 

Аби стати кандидатом на відкликання за кількістю прогуляних сесійних засідань Петрові Пушанку, який працює в Коцюбинському заступником голови, забракло одного засідання, зате засідання бюджетної комісії чиновник ігнорував частіше і таким чином може втратити мандат.

Пушанко відмовився спілкуватися з журналістами, пославшись на те, що зайнятий спілкуванням з людьми:

 

Я не можу  відповісти на ваші питання, бо я зараз спілкуюсь з людьми, тому не  можу. До побачення!, – сказав депутат і поклав слухавку.

 

Журналісти написали Пушанку смс з питанням, коли він буде вільний, щоб поспілкуватися зі ЗМІ але відповіді так і не отримали.  З слів працівників Коцюбинської селищної ради заступника дуже чатсо не буває на робочому місці й він не перевантажений роботою.

До слова, Петро Пушанко – це єдиний депутат у Ворзельській раді, який не був самовисувацем і представляє політичну партію “Нові обличчя”. Його роботу на посаді заступника голови комісія ЖКГ Коцюбинської селищної ради визнала незадовільною. У його службовому телефоні знайшли смс, яка підтверджує, що він просив платити гроші за злив нечистот не комунальному підприємтсву, а на свою власну картку.

 

Громадський рух ЧЕСНО нагадує громаді Ворзеля процедуру відкликання депутатів місцевих рад.

 

Натисніть для збільшення

Перед місцевими виборами 2015 року депутати Верховної Ради України ускладнили процедуру відкликання. Навіть якщо громада виконає всі умови — в кінцевому результаті рішення прийматиме партія. Нагадуємо, що самовисуванцями, за законом, могли бути лише кандидати в сільських та селищних радах.

 

Чому депутати прогулюють засідання?

Згідно з методологією Громадського руху ЧЕСНО, прогульниками вважаються ті депутати, які пропустили від 25 до 50% засідань.

 

Натисніть для збільшення

Якби Олександр Унинець пропустив хоча б іще одне засідання земельної комісії, то він став би кандидатом на відкликання. За офіційною інформацією, яку отримав Громадський рух ЧЕСНО завдяки сервісу “Доступ до правди”, стало відомо, що Унинець пропустив рівно 50%.

 

Розумієте, завжди є поважні причини. Є робота, яка приносить певний дохід. Я дзвоню завжди попереджаю про те, що буду відсутній. Жодного виділення, окрім АТОвців, не було. Комісія по регламенту має збиратися кожного тижня, 4 рази на місяць. Ми вже останні рази збираємося після 9-ї ранку й виходимо о 2-й, 3-й годині. Якби не було кворуму, тоді да, взагалі я їжджу й своєю машиною по всьому Ворзелю на виїзди по заявах громадян. Півдня катаюся буває, – розповідає Унинець.

 

Журналісти поцікавилися, як ставиться член земельної комісії до збору підписів громадянами селища за надання Ворзелю статусу курорту.

 

Я виріс в Ворзелі і Ворзель завжди був курортом, тут завжди відпочиваючих було багато, були центри торгівлі, це добра перспектива для селища, але це юридично має бути обґрунтовано. Взагалі-то, моя позиція, то да. Якщо є певні перспективи в плані розвитку, то це питання треба підтримувати, – відповідає депутат.

 

Окрім Унинця засідання земельної комісії прогулюють Олексій Якуба та Максим Толстенко.

 

Ну, я не вважаю, що 6 пропусків – це вже прогульник. Завантаженість на роботі, сімейні проблеми, я завжди за можливості йду на сесії, комісії, мені це цікаво, на комісіях кворум є. Якщо когось не було, то ми зустрічаємося після комісії й розповідаємо, що було на комісії, які питання розглядали, – розповідає Толстенко.

 

Коментар Якуби журналістам отримати не вдалося, на телефонні дзвінки та смс депутат не відповідає.

Колишня секретарка ради екс-регіоналка Алевтина Ковальчук пропустила 40% засідань комісій та майже 50% засідань сесій.

Натисніть для збільшення

 

Не відвідувала більшість тому, що була завантажена по роботі. Я працюю приватним підприємцем, у мене ФОП, за півтора року погано пам’ятаю, але через завантаженість на роботі.. Тому, про себе можу сказати, що пропускала через часті відрядження, вони часто співпадали з засіданнями… Я прогулювала не більше, не менше, так як і всі…

 

Політична династія Ковальчуків при владі у Ворзелі не першу каденцію.

Результат пошуку зображень за запитом "Ворзель сесія"

Рідний брат екс-срекретарки ради Вадим Ковальчук, якого теж обрали депутатом, пропускав засідання регламентної комісії. Членом регламентної комісії, яка має слідкувати за дотриманням закону, Ковальчук став попри те, що після віче у Ворзелі побив літнього активіста. У чоловіка виявили струс мозку та забої.

 

Пропускав з різних причин.. Так уже згадати точно не можу, але були на те прични: то я хворів, то мама хворіла, вона у лікарні лежала, я не встиг, пам’ятаю… До того ж я працюю, по договору, то, можливо, через роботу був відсутнім, але у будь-якому випадку, коли у мене є можливість, я завжди  присутній, – пояснює пропуски Ковальчук.

 

Окрім Ковальчука, засідання регламентної комісії пропускає Максим Нікольський та вже згаданий Олег Атаманчук.

Голова регламентної комісії Сергій Волинько пояснює Громадському руху ЧЕСНО чому на його комісії, яка мала б бути зразковою, більшість депутатів дозволяють собі не ходити належним чином на засідання.

 

Я відверто кажучи, не слідкую за відвідуваністю сесій і комісій… Справа в тому, що всі депутати чимось зайняті. Вони можуть бути на роботі, сімейні обставини… Як я можу покарати людину, якщо в неї захворіла мати, наприклад? Кворум у нас завжди є, – переконуєголова комісії.

 

Журналісти поцікавилися, чи збирається Волинко порушувати питання відвідуваності депутатів на засіданні регламентної комісії. Депутат сказав, якщо буде відповідне звернення. Але чомусь вважає, що звернення має бути від секретаря ради.

 

Якщо секретар проаналізує й подасть нам на розгляд на комісію відвідування депутатів, будемо розглядати, – додає депутат.

 

Також голова комісії пообіцяв розглянути проблеми з відвідуванням сесій та комісій депутатів після виходу матеріалу ЧЕСНО.

Нагадаємо, “Громада Приірпіння” проводила аналіз роботи попереднього скликання Ворзельської селищної ради і методологія редакції лягла в основу загальнонаціональної методології Громадського руху ЧЕСНО. ЧЕСНО спільно з “Громадою Приірпіння” провів моніторинг відвідуваності Бучанської та Гостомельської рад.

Попри низку запитів Ірпінська міська рада в порушення закону котрий рік поспіль не надає інформацію про відвідуваність депутатів і порушує закон “Про доступ до публічної інформації”. Також Ірпінська міськрада в порушення закону не публікує інформацію про поіменне голосування депутатів і таким чином позбавляє виборців права проконтролювати голосування своїх представників в раді.

Фото на кавер: ГО “УНР”.

Автори:  Олена Жежера, журналістка ЧЕСНО, Ніна Костенко, журналістка “Громади Приірпіння” для ЧЕСНО

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539