Христюк вчинив корупційне правопорушення – прокуратура

0

Заступник міського голови Ірпеня Дмитро Христюк не задекларував квартиру.

Нерухомість чиновник придбав на початку року у бізнес-партнерки Карплюка Наталії Бойчук

Квартра в Бучі площею 55,5 м2 обійшлася чиновнику лише у 270  тисяч гривень. Це не перший випадок, коли політики з Нових облич купують квартири в Приірпінні за заниженою ціною. Що може означати, що вони мінімалізують податки.

Варто зазначити, що квітні місяці чиновник вносив зміни у декларацію. Він придбав кілька місяців Тойоту Venza 2013 року випуску за 690 тисяч гривень у Андрія Дорошенка. Дохід Христюка, який цього року придбав і квартиру, і машину, становив дещо більше 200 тисяч гривень.

Те, що чиновник вчасно не вніс зміни в декларацію і не зазначив інформацію про те, що придбав квартиру, виявила прокуратура Київської області разом із Департаментом захисту економіки Національної поліції України.

“Встановлено, що перший заступник Ірпінського міського голови, будучи суб’єктом, на якого поширюються вимоги Закону України “Про запобігання корупції”, на початку року придбав у власність квартиру в Ірпінському регіоні, вартість якої перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня поточного року. Однак, в порушення вимог статті 52 вищевказаного Закону, повідомлення про суттєві зміни в майновому стані до Єдиного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування не вніс взагалі,” – йдеться в повідомленні прокуратури Київської області.

Складено протокол про вчинення першим адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією (ч. 2 ст. 172-6 КупАП). Матеріали та протокол скеровано до суду для розгляду по суті.

“Громада Приірпіння” виявила, що Христюк поспіхом вніс зміни в декларацію у той день, коли прокуратура повідомила про правопорушення – 30 червня. Це сталося о 12:00. Час та дата зафіксовані на сайті НАЗК.

В коментарі “Громаді Приірпіння” Христюк сказав, що все майно, яке придбав у 2016-му році, він вніс до декларації. Про зміни в майновому стані у 2017-му році Христюк коментувати відмовився, сказавши, що йому не зручно говорити.

“Дмитро Христюк придбав квартиру у січні 2017. У нього було 10 днів, щоб про це поінформувати НАЗК. Він же порушив строки подання повідомлення майже на півроку. За це передбачений штраф від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян”, – говорить у коментарі “Громаді Приірпіння” координаторка кампанії “Стеж за грошима” Громадського руху ЧЕСНО Віта Думанська.

“За невчасне подання відомостей про придбання квартири, Дмитро Христюк, за законом, повинен сплатити штраф від 80 до 160 тис. грн. Проте, у правоохоронців мали б буди запитання до того, звідки у чиновника кошти на придбання квартири та автомобіля Тойота (придбаної у квітні) на загальну суму 960 тис. грн. У 2016 Христюк задекларував трохи більше 200 тис. грн. доходу та 0 заощаджень. Також питання наскільки ринковою була ціна квартири – трохи більше 5 тис. грн. за квадратний метр. Ймовірно, така ціна є наслідком податкової оптимізації”, – додає Думанська.

Нагадаємо, Дмитро Христюк був застпуником голови Київської облдержадміністрації. У 2015 році, коли в Приірпінні розпочалися побиття активістів, чиновник приїхав в Ірпінь як очільник групи, яка мала провести антикорупційної перевірки діяльності місцевої влади та зокрема міського голови Ірпеня Володимира Карплюка. Попри конфлікт інтересів Христюк прийняв рішення очолити осередок партії Нових облич в Київській області і очолив список партії до облради. На виборах 2010 року Христюк балотувався від Партії регіонів і очолював список партії. За результатами моніторингу відвідування руху ЧЕСНО він став кандидатом на відкликання.

Нові обличчя програли вибори на рівні Київської області і Дмитро Христюк був призначений заступником міського голови Ірпеня. Як виявила “Громада Приірпіння”, Христюк підписував договори, завдяки яким гроші з бюджету виводилися на підприємця-мерця.

Фото на кавер: сайт партії “Нових облич”.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539