Токсичні відходи: хто і чому “вчасно” прокинувся?

0

Мене найбільше тішить те, що після повідомлення у ЗМІ про токчисні відходи в Коцюбинському почали прокидатися “Теплозвукоізоляція” і Нові обличчя, з-поміж які є підприємці, що добре знають промзону.  Оскільки питання екології стосується всіх і кожного, то хотілося б проаналізувати деякі документи.

Як і коли прокинулася “Теплозвукоізоляція”?

10 березня після виходу сюжету програми “Схеми” в ефір, ПАТ “Теплозвукоізоляція”, яка надає в оренду ТОВ “Есконіка” свою територію, написало листа до Нацполіції та прокуратури. У листі фігурує прізвище арбітражного керуючого, який несе відповідальність за роботу “Теплозвукоізоляції”, оскільки “Теплозвукоізоляція” перебуває у стані банкрутства.

Далі ще цікавіше, договір з ТОВ “СП-Есконіка” уклали в серпні 2015 року перед місцевими виборами. З грудня 2016 року “СП-Есконіка” не платили орендну платню. Тобто вже понад півроку в “Теплозвукоізоляції” є всі підстави їх звідти попросити піти. Більше того, у своєму листі “Теплозвукоізоляція” зізнається, що 19 травня (!!!) виявили те, що орендовані приміщення забруднені відпрацьованими ледлампами, мастилами невідомого походження та іншими хімікатами.

Звісно, ми не можемо повірити в те, що керівництво “Теплозвукоізоляції” і знати не знало, що вдібувається під простим навісом (не в приміщенні), яке дуже легко проглядається з території “Теплозвукоізоляції”. Ось що видно, коли йдеш промзоною, де без перешкод можуть ходити саме представники “Телозвукоізоляції” або інші орендатори.

Але навіть, якщо у це повірити, що до 19 травня “Теплозвукоізоляція” й гадки не мала, що відбувається під відкритим навісом, то постає питання, чого до 10 липня мовчали? Це майже 2 місяці злочинної бездіяльності. Чому не повідомили місцеву владу про свою знахідку на власність території? Чому чекали доки 10 липня селищна голова Ольга Матюшина разом з поліцією та ДСНС прийде зранку на територію “Теплозвукоізоляції”?

Де позов арбітражного керуючого до господарського суду, що “теплозвукоізоляції” не платять за оренду і чому не звільнена територія і не шукається новий орендатор?

Навіщо Новим обличчям тимчасова комісія?

Пообіді в селищній раді мене здивували ще більше. Виявляється, що депутати Нових облич після рейду голови на “Теплозвукоізоляції” та Залізничній занесли своє звернення. Це сталося після обідньої перерви. Що ж вони просять? Не повірите, в раді, де створено 5 постійних комісій, які мали розділити між собою різні сфери роботи на постійній основі, які діють в рамках положення про комісії, депутати Нових облич хочуть створити ТИМЧАСОВУ.

Я вже звикла до того, що все це відбувається в Нових облич не від великого розуму.

Чому не варто створювати тимчасову комісію?

  1. Тимчасові комісії, як показує досвід, створюються для того, щоб якусь тему просто поховати. Так було за головування екс-регіонала Вадима Садовського, коли створювали комісію щодо роботи “Мастер-Енерго”. Результат для громади не просто нуль, а мінусовий. “Мастер-Енерго” і далі продовжує існувати й ми знаємо який був “легкий” останній опалювальний сезон. Я була членом цієї темчасової комісії. Я знаю, як відбувався цей похорон теми. Це навіть, якщо хтось працює в тимчасовій комісії – результату не буде. Його поховають. Так було в 2013 році. Другий досвід вже був за цієї каденції – створювали робочу групу по опаленню (всі згадали, що з того вийшло) і ще одну тимчасову комісію щодо пайової участі “Атланту” – ініціатива депутатки Людмили Узерчук. Створили її ще восени. Результат є? Є – позов в суд на бездіяльність ради. Нащо нам тоді 5 ПОСТІЙНИХ комісій, чия робота детально описана в положеннях про комісії, щоб створювати тимчасові, які так детально не регламентуються і що з них можна вимагати? Ну, добре Сергію Данішу нема що робити – він вже скоро рік як є єдиним депутатом, який не входить в жодну комісію і ніде в комісії не бере участі в голосуванні, а інші підписанти з Нових облич що? Що думає собі голова земельної комісії депутат Павло Назарук, який це підписав?

Постає ще одне логічне питання до підпсантів – депутатів Назарука, Лизуна та Міщенка. Як мені відомо, ці особи здійснюють підприємницьку діяльність, зокрема Міщенко був винен “Телозвукоізоляції” гроші. І якщо там була підприємницька діяльність і депутат пов’язаний з підприємством чималим боргом, чи можна не знати про те, що відбувається на “Теплозвукоізоляції”?

Постанова видана вже після того, як на території “Теплозвукоізоляції” почало діяти “ЕП-Еконіка”. Кінець 2015 року. На той час Міщенко вже був депутатом нового скликання і мав поноважень більше ніж громадянин. Тепер він пише звернення голові і вимагає створити тимчасову комісію.

Безымянный

А на Залізничній, де закопують відходи, бізнес провадить “Гелен”, пов’язаний з Богданом Слюсаренком та його бізнес-партнером депутатом Іваном Лизуном.

Як маючи підприємство на Залізничній,7 можна було не знати що там відбувається. Всій громаді нагадую про те, що саме за цією адресою був борг в депутата Слюсаренка по пайовій участі.

А на Залізничній,7 це не помітити важко. Сьогодні нас сюди привела Коцюбинчанка Людмила Буток. І точно не після звернення депутатів Нових облич, які тут працюють поряд.

Міщенко також Залізнична не чужа. Це з слів місцевої влади, яка оперує даними. То як можна вести діяльність в промзоні і не знати, що тут відбувається? З вікон не видно? Запаху нема? Я чогось може не розумію…

2. Так от друга причина того, чому не треба тимчасова комісія – це те, що вже є постійна комісія земельна і комісія ЖКГ і промисловості. На нашій землі, як виявилося, діють суб’єкти без ліцензій. Займаються вони неліцензованою діяльністю. ТОВ “ЕП-Есконіка” орнедує приміщення в ПАТ “Теплозвукоізоляція”. А на Залізничній зариваються відходи. Чому земельна комісія не може провести засідання? Чому Олександра Куцан сьогодні зранку вивчає цю тему, бігає з поліцією, ДСНС, просить розкопати грунт, дає свідчення і працює над вивченням і опрацюванням проблематики і не скидає з себе відповідальність на якусь аморфну і ніким ще не створену тимчасову комісію? Де ж перебуває депутат Владислав Євсєфєєв, чий округ безпосередньо є по вул. Залізничній і чому цими питаннями має опікуватись замість нього мешканка Людмила Буток?

“Я сьогодні написала звернення в поліцію, щойно отримаю результати за цим зверненням та дізнаюсь про результати роботи екологій – тоді буде скликана в оперативному порядку наша комісія і будуть за результатами прийматися рішення,” – наголошує Олександра Куцан, яка очолює комісію ЖКГ та промисловості.

Назаруку рекомендую готувати документи для засідання земельної комісії, а не страждати популізмом з тимчасовою комісією для затягування вирішення цього питання. І про результати роботи голова земельної комісії має інформувати громаду, як і про час та місце засідання та порядок денний, що досі для всіх є загадкою.

3.  Що необхідно для створення тимчасової комісії і чи є в неї переваги і які? Треба скликати сесію, щоб створити комісію. А отже треба готувати питання на порядок денний, оприлюднювати розпорядження голови і, за законом, чекати не один тиждень. Закон вимагає, щоб громада знала про сесії заздалегідь.

Тобто це варіант, в якому топиться питання в часі, в той час, як постійні комісії можуть спільне засідання провести засідання хоч сьогодні за результатами побаченого на місці й отриманих для вивчення даних. Діяльність тимчасової комісії визначена регламентом ради, який, як і положення про постійні комісії, прийняті ще за Садовського. Положення про роботу комісій дуже детальні. Там є поняття звіту, календарного плану і т д. Що стосується кількох пунктів в Регламенті, який описує діяльність тимчасових комісій, то він дуже “змістовний”. Передбачає, що комісія проводиться, як правило, в закритому режимі (демократично!!!) і що існувати вона може (тимчасова комісія, яка має нібито вирішити швидке й нагальне питання!!!) аж до припинень повноважень ради. Так тимчасова комісія по пайовій участі “Атланту” Людмили Узерчук існує скоро вже як рік.

Я дала регламент і положення про комісії на аналіз експерту з питань місцевого самоврядування, представникові Інституту політичної освіти Олександур Солонтаю, і ось його висновок:

“У вашій ситуації в земельної комісії значно більше повноважень. Це ящко Ви захочете на майбутнє розширити повноваження тимчасових комісій, то треба вносити зміни в цейна майбутнє зробити для тимчасових комісій це треба вносити зміни в цей регламент або приймати новий”.

Для розуміння регламент ми не можемо розглянути вже майже рік і тому у нас безкінечно триває друга сесія.

Що це значить, шановні депутати і підписанти депутатського звернення? У селищній раді 5 постійних комісій! Земельна профільна щодо використання земельного ресурсу. Вам не треба ані сесія, ані тимчасова комісія. Працюйте! Засідайте! Бо за рік на сесійне засідання винесли якісь кілька рішень від земельної комісії. Що ви там засідаєте? Чим займаєтеся?

“Я не раз просила, щоб ми як члени земельної комісії вирішили стартегічну задачу, а не займалися виключно тим, що подожвували депутатами та їхнім родичам оренду. Треба давно профільній комісії розробити мапу, на якій нанести всі земельні ділянки в селищі, позначити, хто орендує або є власником на яких умова, якщо це промзона, то що тут можуть робити, щоб кожен мешканець чітко це розумів. Цю пропозицію я не раз озвучувала. Вони нібито підтримали, але ніхто з комісії цим так і не зайнявся,” – зауважує членкиня земельної комісії Оксана Недашківська.

Це левова частка роботи, яку і має гуртом робити комісія. З свого боку я розпочала пошуки волонтерів, які б допомогли мені з цією ініціативою. В мене вже є список всіх ділянок і власників. Треба тільки створити карту.  У нас в комісії найбільше депутатів. За рік можна було вирішити цю стратегічну задачу разом. Чому все мають робити волонтери? Якщо б зараз була ця мапа – все було б чітко і зрозуміло. Більшість як хоче щось завалити і при цьому показати, що ніби робота робиться, – створюють ці тимчасові комісії одна за одною, а результату нема. Хто хоче – той працює в межах наданих нам повноважень а вони більші, ніж в тимчасової комісії однозначно,” – додає Недашківська.

Знаєте, не треба раду завалювати папірцями, щоб показати, що щось робиться. Напрацьовуйте мапи да даними, робіть дані відкритими для громади, засідайте, вирішуйте. Тільки в форматі постійних комісій, де є чітка відповідальність, а не просто кілька амфорфних пунктів в регламенті із поміткою, що засідання, як правило проводяться закрито. І перед тим, як щось писати – треба думати. Все таки депутати наділені повноваженнями і несуть відповідальність перед громадою. Непрофесійність втомлює.

Авторка: Ірина Федорів – журналістка, мешканка селища Коцюбинське

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539