Як “Мастер-Енерго” занедбало дахові котельні

1

У 2007 році селищна рада, яка тоді була майже в тому ж складі, що й зараз, і головою тоді був Вадим Садовський, передала ТОВ “УкрОпт”Мастер-Енерго” три дахових котельні як майно територіальної громади.

Передала ці котельні, які розташовані на Лісовій 20-а, Меблевій 11-б та Пономарьова 6-а дуже просто – одним словом “котельня”. Так, ніби передавали не обладнання загальною вартістю приблизно півтора мільйони  гривень, а простий шуруп чи ґвинт за пару гривень.

До речі, це не є майном територіальної громади, оскільки воно куплене за наші гроші – гроші інвесторів. Тому з мешканцями питання передачі такого недешевого майна мало б бути погоджене. Нас же просто поставили перед фактом за кілька днів перед опалювальним сезоном у 2007 році.

Після передачі котелень  від УЖКГ “Біличі” до селищної ради а потім до ТОВ «УркОпт «Мастер-енерго» . Тариф,який становив близько 2 гривень в 2005-2006 році (щомісяця була інша ціна, бо тариф утворювався на основі фактично спожитих показників газу та електроенергії), став сталим і злетів мало не в двічі після передачі до ТОВ “УркОпт “Мастер-енерго”  . Мешканці почали платити 4,26 гривень.

Про ціновий стрибок люди дізнались із перших платіжок.

 

Те, що тариф став більшим, видно по кількості газу, яку в розрахунок тарифу закладає ТОВ “УкрОпт”Мастер-Енерго”. Наприклад, для котельні на вулиці Лісова 20-А щороку закладають 279 400 м? газу.

За цей опалювальний сезон наша котельня спожила 108 000 м?  газу, що підтверджує офіційна відповідь з Київоблгазу на депутатське звернення Ірини Федорів. Зима була холодна. Різниця склала майже 170 тисяч кубів газу.

В 2011 році, коли зима була не така холодна й затяжна, різниця склала майже 180 тисяч кубів газу. Ці дані також підтвердив “Київоблгаз” у відповідь на депутатське звернення. Тобто в середньому щороку лише на одній нашій даховій котельні ці аферисти мають 175 тисяч кубів.

Обслуговують нашу котельню з 2007 року. Тобто вже 7 років. Одна тисяча кубів газу зараз для населення коштує 1309 грн за тисячу кубометрів. Лише на нашій котельні, виходить, зайвими в тарифі, за який платили мешканці, заклали за ці роки 1 075 000 кубів газу.

Дахових котелень в селищі три. Оскільки немає належного акту прийому-передачі через халатність селищного голови й депутатів, яким по суті було байдуже, за що голосувати й як передавати обладнання на півтора мільйона гривень, то депутат нашого округу Ірина Федорів подала депутатський запит, щоб провести інвентаризацію дахових котелень.

Зауважу, що третя дахова котельня перебуває в окрузі депутатки Главацької , в цьому будинку мешкає секретар селищної ради Ковтач. Чого їм так байдужий тариф для своїх мешканців і як можна було не подбати, щоб котельню твого будинку належним чином передали в оренду іншій фірмі? Цього я не розумію.

18 березня ми з нашим депутатом, представником ТОВ “УкрОпт”Мастер-Енерго” та УЖКГ “Біличі” прийшли, щоб здійснити інвентаризацію дахових котелень й розписати, поки не закінчився опалювальний сезон, яке обладнання знаходиться в приміщенні котельні.

Зауважу, що я за освітою є інженер  і працюю будівельній організації, тому можу  оцінити стан дахових котелень й обладнання.

Жодної технічної документації представник ТОВ “УкрОпт”Мастер-Енерго” не надав. Не було надано також паспортів лічильників, журналів ремонту та виробництва теплової енергії.

На місці виявили лише журнал, в якому відзначають температуру теплоносія на подачі. Тобто ту температуру води, яка подається  до нагрівальних приладів (радіаторів) в квартирах споживачів.

Режим, в якому має працювати котельня, відрізнявся від фактичних показників в сторону зменшення десь на 10 градусів.

Тобто, якщо температура надворі була  – 7 градусів й відповідно теплоносій мав би бути 70,8 градусів.

У журналі зазначалось 61 градус. А потім мешканці думають, чого в них холодно в квартирі  й платять собі по 7,50 без будь-яких перерахунків.

 

Лічильник витрати води валявся просто демонтованим на підлозі в калюжі з водою. Чому його демонтували – незрозуміло. Ми його підняли, й показали, де він мав би бути.

Працівники ТОВ “УкрОпт”Мастер-Енерго” намагалися нас переконати в тому, що він не треба. Виходить котельня позбулася “зайвої деталі”.

Для гарячої води лічильник поки стоїть.

Це не єдиний лічильник, який демонтували. Забракло також обчислювача витрат теплової енергії. Про нього згадка мешканцям – дірки на стіні.

Доказом того, що він був змонтований  – є витатомірна ділянка на трубопроводі подачі теплоносія до будинку , місце монтажу обчислювача (дірки в стіні) та захований дріт, який був під’єднаний до нього. Дріт ми витягнули з-під ізоляції труби, де його успішно заховали.

Саме цей лічильник і давав змогу УЖКГ “Біличі” свого часу рахувати щомісяця за тарифом 1 Гкал фактично виробленої котельнею. Більше того, у мене є документ за підписом директора УЖКГ “Біличі” Петра Пушанка та головного інженера УЖКГ “Біличі” Олексія Зінькевича. Наприкінці 2009 року, коли вже було в нас “Мастер-Енерго” лічильник таки був.

Але до кінця 2009 року, поки принаймні  лічильник був, по лічильнику ніхто не рахував. А тепер куди він дівся – невідомо.

А оскільки обладнання передавали одним словом “котельня”, то тепер треба ще довести, що лічильник пропав в “УкрОпт”Мастер-Енерго”.

Під час обстеження ми виявили, що демонтовано щиток аварійної сигналізації та не працюють два модулі опалення.

Але найгірше навіть не те, що мешканці переплачують, а те, що якщо прийде нова фірма, як згодиться нас обслуговувати, то їй знадобиться вкласти значні кошти для ремонту дахової котельні, а звідки їх взяти, якщо  амортизаційні відрахування ніхто не нараховував. Ні селищна рада ні ТОВ “УкрОпт”Мастер-Енерго”.

Приміщення перебуває в жахливому стані й потребує бодай косметичного ремонту. На підлозі калюжі води й валяються деталі.

В модулях значна кількість деталей вкритих корозією. Це означає, що належним чином ніхто не доглядав за технічним станом котельні.

Оскільки в селищній раді нещодавно піднялось питання щодо зміни постачальника теплової енергії  ТОВ “УкрОпт”Мастер-Енерго”  радо погоджується здихатись  від дахових котелень, то ми взяли фахівців й пішли оглянути дахові котельні, аби зрозуміти, яке обладнання ТОВ “УкрОпт”Мастер-Енерго” мало б передати,” – розповідає помічник народного депутата Олексій Туровський.

“Коли фахівці разом зі мною потрапили на дахову котельню за адресою Лісова 20-а й побачили в якому вона жалюгідному стані, то сказали, що ніхто не робив належного технічного догляду за котельнею. Обладнання, яке фактично пропрацювало 8 років, уже зношене, за висновками експертів, на 80 %. Тому стає зрозумілим, чого минулого року й цього року ТОВ “УкрОпт”Мастер-Енерго”  так педалює питання й висловлює небажання обслуговувати ці котельні попри те, що лише газ, згідно з показниками лічильників, їм дає з котелень надприбутки,” – додає Туровський.

Через тиждень ми пішли на дахову котельню по вулиці Меблевій. Цього разу до нас приєднався депутат Віктор Боримський, який очолює профільну комісію з питань ЖКГ.

Ця дахова котельня розміщена в двох приміщеннях. В одному приміщенні розміщені два котли та щити керування ними, а також вузол обліку споживання газу.

У другому приміщенні розміщено обладнання хімочищення, насоси та теплообмінник.

Лічильник теплової енергії, як виявилось, тут не зняли. Він просто банально відключений від живлення.

Цей лічильник, коли був увімкнутим в розетку, давав показники, які дозволяли УЖКГ “Біличі” виставляти до сплати мешканцям щоразу за фактично вироблену теплову енергію, суму в залежності від кількості спожитого газу та електроенергії, витрати яких є різними  з огляду на середню температуру місяця.

“Мастер-Енерго” стверджує, що він зламаний. Доволі вигідний міф, але навіть, якщо деталь зламалась, то її мають полагодити. У тариф, який більш ніж прибутковий, витрати на ремонт мають бути закладені. Якби це було вигідно “Мастер-Енерго”, то полагодили б чи замінили, аж курява здійнялася б.

В обох приміщення, на відміну від котельні на Лісовій на стінах розміщені відповідні схеми. Паспорти лічильників не були надані для перевірки.

Журнали ремонтів обладнання та обліку теплової енергії теж були відсутніми.

Підписаного акту про балансове розмежування внутрішніх мереж будинку представники ЖЕКу та ТОВ “УкрОпт”Мастер-Енерго”  не надали, але усно підтвердили, що балансове розмежування проходить по першій запірній арматурі  по холодної води та по останній арматурі гарячої води та подачі теплоносія.

Представники ТОВ “УкрОпт”Мастер-Енерго”  наголосили, що вони відповідають лише за вироблену теплову енергію, а за розподіл теплової енергії має відповідати УЖКГ “Біличі”.

Договір на постачання теплової енергії між ЖЕКом та ТОВ “УкрОпт”Мастер-Енерго”  не підписаний.

Котельню на Пономарьова 6-А мали оглянути, згідно з рішенням селищної ради, в присутності депутата округу (Главацької) та будь-якого представника від будинку. Я не знаю, чи проводили там такий огляд.

Більше того, гаряча вода в будинках, які за новітніми технологіями обладнані автономними котельнями, має бути щодня впродовж року. Навіть у договорах зі споживачами “Мастер-Енерго” це прописало. Але навіщо платити за обслуговування котелень в неопалювані місяці? Кому потрібні зайві витрати?

Тому люди, які інвестували в будинок з новітніми технологіями замість того, щоб боротись, здались і просто поставили бойлери. А в кого два санвузли за проектом, то витратили гроші, відповідно, на два бойлери при тому, що на даху їхнього будинку стоїть потужний і економічний “бойлер” – дахова котельня, потужностей якої мало б вистачити на всіх.

Після того, як ми склали відповідні акти голова профільної комісії селищної ради повідомив, що ТОВ “УкрОпт”Мастер-Енерго”  не підпише акти, бо в рішенні вказано “повести інвентаризацію”. Як можливо провести інвентаризацію без інвентарних номерів та попередніх інвентаризацій?

ТОВ “УкрОпт”Мастер-Енерго” звинуватило селищну раду в бездіяльності. Селищна рада не передала  обладнання  в оренду, не провела попередню інвентаризацію, на контролює план виробництва теплової енергії та фактично виробленої теплової енергії по всіх котельнях.

Таким чином, рішення селищна рада про інвентаризацію дахових котелень  прийняла майже рік тому, але  й  досі не виконане з незрозумілих мені причин.

Ще раз наголошу, що дивує той факт, що місцева влада, відсторонилось, та  дає необмежені права ТОВ “УкрОпт”Мастер-Енерго”.  В свою чергу ТОВ “УкрОпт”Мастер-Енерго” невиправданими й завищеними тарифами, які не мають навіть елементарного  економічного розрахунку,  обдирає мешканців. Їм всім просто байдуже, яка доля обладнання, яке коштує понад  півтора мільйона гривень, – передали нашу власність великі господарники єдиним словом “котельня”.

І нема нікому діла  до тих котелень, до  їхнього технічного стану. А ви, любі коцюбинчани, просто платіть  більше ТОВ “УкрОпт”Мастер-Енерго”, поки ваші дахові котельні згниють настільки, що ніхто вже їх не візьме в обслуговування.

Проте хочу зазначити, що мешканці які отримують тепло від котелень з Меблевої та Доківської котелень сплачують теж за тарифом в який закладено максимальне споживання газу котельнями.

У 2008 році факт використання газу відрізнявся від запланованого на  28 %  .


Таким чином всі споживачі теплової енергії, що платять ТОВ “УкрОпт”Мастер-Енерго” за послугу опалення, збагатили засновників ТОВ “УкрОпт”Мастер-Енерго“, з  сміхотворних 30 000 гривень, що були вкладені при створені даного підприємства, до близько 3 000 000 грн, які засновники  ТОВ “УкрОпт”Мастер-Енерго” готові викласти для того щоб увійти до ТОВ “Коцюбинські теплові мережі”.

Автор: Ігор Чижевський, мешканець будинку з даховою котельнею

1 Comment

  1. Татьяна 19 Червня 2013 at 22:51

    Хороший материал, его бы распечатать и всем жителям домов данных котелен в почтовый ящик 😉 только с детальной табличкой о переплатах и прибылях мастер-Энерго)))

    95.158.24.**

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539