Чи може Федорук оримати умовний термін покарання?

0

Уже майже 2 роки як рішення суду по Бучанському лісу набрало законної сили та витребовані в інтересах народу України 14 га “межигір`я” комуніста Ігоря Калєтніка. Однак, люди цих змін не бачать зовсім. Тобто, паркан як стояв так і стоїть, а основний підозрюваний у цій справі мер Бучі Анатолій Федорук як керував містом так керує і зараз. А ліси першої категорії захищеності в Бучі як знищувалися до рішення суду, так і продовжують знищувати після.

Хотілося б проаналізувати, чому все так відбувається і звідки в екс-регіонала Федорука така впевненість в безкарності. Нагадаю, що ще рік тому Департаментом Генеральної прокуратури було оголошено про підозру Бучанському голові Федоруку. Йому інкримінують злочин у відповідності до ч. 2 ст. 364 – зловживання владою або службовим становищем, якщо воно спричинило тяжкі наслідки. За цей злочин передбачено позбавлення волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Не дивлячись на те, що бучанці неодноразово говорили про дерибан земель лісового фонду та особисту вигоду родини Федорука з цього дерибану, слідчими Генеральної прокуратури даний факт чомусь лишився непоміченим.

Хоча я слідчим цієї ж прокуратура надав безліч документально підтверджених доказів, що саме родина Федорука мала особисту вигоду від реалізації тіньових схем з дерибану лісу.

Тому, постає логічне питання – чому Генеральна прокуратура не притягнула до відповідальності Федорука за статтею з більш суворою мірою покарання, на яку, за 15 років свого царювання, він заслуговує.

Я особисто піднімав питання перед слідчими ГПУ, чому йому не інкримінують ч. 5 с. 191 ККУ – привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. За цей злочин передбачено “позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна”.

Але слідчі переконують, що все буде нормально й по ст. 364.

Хочу наголосити, що схоже на те, що саме за цією статтею все буде нормально саме для Федорука. Оскільки, згідно ст. 75 ККУ за подібний злочин суд може присудити Федоруку умовний термін покарання.

Детальніше хочу зупинитися на тому, чому має бути застосована саме ч. 5 ст. 191.

По-перше, за 15 років свого царювання саме на дерибані земель Федорук сколотив свій стартовий капітал. Після цього розгорнув власний будівельний бізнес в межах земель лісового фонду на землях, попередньо оформлених через тіньові корупційні схеми на його родичів.

По-друге, через будівельний бізнес він займався легалізацією та відмиванням коштів, отриманих злочинним шляхом. До речі, до цього часу прокуратура не дала оцінки одному з ділових вкладів його родини в будівництво житлового комплексу “Річ таун”. Він склав на 2012-й рік понад 7 млн. доларів. Хоча, його декларація як посадової особи таких сум не бачила й близько.

По-третє, Федорук зі своєю родиною проживає в маєтку, вартістю кілька сот тисяч  доларів, в межах лісового фонду, площею понад півгектара.

 

Окрема тема – з яким криміналом ця земля була оформлена. До речі, цей будинок в своїй декларації Федорук вказав як недобудований, хоча він проживає в ньому майже 7 років.

По-четверту – оформлення десятків гектарів землі на підставних осіб, які й досі перебувають на спекулятивному ринку землі.

Всі ці обставини та багато інших були мною доведені до відома слідчих ГПУ. Багато фігурантів цього кримінального провадження, а саме – дружина Федорука Людмила Федорук, брат – Олег Яцюк, завідуюча відділом архітектури Валентина Ткаченко, голова земельної комісії та екс-заступник Бучанського голови Юрій Хоменко, завідуючий юридичним відділом Ігор Бартів, екс-серетар ради Марія Крижова та багато інших не були навіть опитані.

До речі, одним з основних фігурантів у цій справі мав бути також допитаний кум Федорука мер Ірпеня Володимир Карплюк.

Все це вказує на те, що ГПУ або свідомо, або, можливо, за якихось інших обставин, про які мені не відомо, підводить звинувачення до умовного терміну покарання.

У результаті може вийти так, що Федорук 15 років тупо крав, набиваючи собі кишені, за рахунок держави та громади, а тепер відбудеться легким переляком та незначною частиною вкрадених мільйонів.

Дивним також залишається той факт, що прокуратура встановила факт розкрадання лише 80 гектарів лісу, а 295 га зависли в повітрі. Загалом сума збитків мала б становити майже 2 млрд. грн.

Не відбувся також обіцяний слідчими ГПУ арешт інших незабудованих земельних ділянок в межах земель лісового фонду, на яких зараз активно вирубують ліс та процвітає будівельний бізнес, контрольований Федоруком.

Враховуючи резонансність цієї справи, хочу звернутися до Генерального прокурора Юрія Луценка, який особисто контролює хід цієї справи.

Шановний, пане прокуроре, зверніть увагу на всі ці об`єктивні обставини та прийміть правильне рішення. Також прошу Вас приїхати до нас в Бучу, пройтися біля паркану 8-ми метрової висоти, побачити, що він досі на місці й чекає на повернення свого господаря. Ви зможете на власні очі переконатися, який результат від рішення суду ми отримали за позовом прокуратури й подумаємо разом, хто в цьому винний і як виправити, м`яко кажучи, бездіяльність Ваших підлеглих.

Автор: Віктор Бархоленко, бучанець

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539