Чому “Бучанське межигір’я” досі у власності діда Калєтніка?

0

Не дивлячись на те, що рішенням суду “Бучанське межигір’я” повернули державі, територія за 8-ми метровим парканом досі закрита від громади. Паркан як був збудований 4 роки тому, так і стоїть до цього часу.

Що ж отримала прокуратура та прості мешканці Бучі від Постанови Верховного Суду України 2015-го року? Прокуратура отримала довіру громади та поставила собі залік у вигляді судового прецеденту та виконаної ними роботи. Громада ж, яка підтримувала прокуратуру в судах всіх інстанцій, на жаль, лишилася з носом.

На сьогоднішній день, родина Калєтніка не лише витерла ноги об феміду, а й показала прокуратурі, хто в країні господар.

Відомо, що нотаріус Катрук з Ямпільського району незаконно вніс до державного реєстру та оформив свідоцтво на право власності 14 га бучанського лісу за парканом на покійника Василя Устиновича Кіргана вже після Постанови ВСУ. Дата державної реєстрації відбулася 15 червня 2016-го року. Зауважу, що на той момент Василя Кіргана вже 10 місяців як не було серед живих.

Про цей злочин Генеральній прокуратурі відомо. Проте, за їхніми словами, вони не можуть притягнути до відповдальності нотаріуса Катрук, оскільки позбавлені наглядових функцій. А так як ця земля Постановою ВСУ була витребувана в інтересах держави в особі Кабміну, то звернутися до ГПУ мають саме представники Кабінету міністрів.

За словами представників ГПУ, вони кілька разів зверталися з листами до прем’єр міністра Володимира Гройсмана з проханням зробити відповідне звернення до їхньої установи. Але ось вже більше року як Кабмін чомусь витримує глибоку паузу.

Пригадую, як рік тому новий прокурор Ірпеня Юрій Манелюк жваво взявся за ліквідацію 8-ми метрового паркану. Він особисто разом з працівниками архітектурного відділу Бучанської ради та прокурором Олексієм Мясковим бігали з рулеткою по периметру “Бучанського межигір’я”, обміряючи його вздовж і впоперек.

Тоді Манелюк обіцяв громаді Бучі, що прокуратура підготує позов та звернеться з ним до суду аби демонтувати паркан.

В той же час я особисто звернувся до Манелюка й показав йому звернення громадян на ім’я прокурора Ірпеня про те, що їх використали як підставних осіб під час оформлення землі в межах “межигір’я”. В цих зверненнях вони зазначили, що заяви на отримання земельних ділянок на ім’я Бучанського голови Анатолія Федорука вони не писали. Окрім того, вони зазначили, що їм, за надання паспортних даних заплатили по 100 доларів.

Розслідування по цих зверненнях рік тому Манелюк взяв під свій особистий контроль, але мені відомо, що жоден з заявників за цей час навіть не був опитаний та викликаний до прокуратури для пояснень.

Отже, підсумовуючи сказане, хочу наголосити, що все те, що відбувалося за режиму Януковича, зараз перебуває в тому ж стані, якщо не в гіршому.

Паркан як стояв так і стоїть, як охороняли його слуги Калєтніка та Федорука від громади, так і охороняють і досі.

Посадові особи Бучанської ради, які оформляли гектари земель через підставних осіб, Ірпінською прокуратурою досі не виявлені.

Хочеться вірити, що вся ця бездіяльність місцевої, районної та обласної прокуратури відбувається без відома Генпрокурора Юрія Луценка. Але, зважаючи на те, що санкції статті, за якою оголошено підозру Федоруку та його компанії, можуть обернутися для злочинців при владі, так би мовити, легким переляком, думаю, Луценко має бути таки в курсі.

У мислячої людини виникає логічне питання, чому слідчими ГПУ випущений дуже важливий факт встановлення отримання особистої вигоди в корупційних схемах з дерибану земель лісового фонду Федоруком та його родиною?

Усі документально підтверджені докази його особистої вигоди мною були надані слідчим ГПУ.

А саме:

  • заява від імені Людмили Федорук на отримання 15 соток землі була написана не її рукою, а рукою завідуючої відділом архітектури Валентиною Ткаченко, а підпис було підроблено;
  • 40 соток землі в межах лісового фонду були оформлені на тестя Федорука Івана Кулика, заява Кулика з’явилася пізніше ніж земельна комісія прийняла по ній позитивне рішення;
  • Федорук та його родина мав особисту вигоду при оформленні землі для будівництва ЖК Річ таун, землю оформляли по 0,5 га і більше в одні руки через підставних осіб, які всі разом передавали право користування цими земельними ділянками брату Федорука Олегу Яцюку. Останній, в свою чергу, передав право розпоряджатися цими землями під будівництво ЖК “Річ таун” ТОВ “Будрегіонінвест”, засновник якого дружина Федорука Людмила Федорук;
  • на 4 осіб було оформлено понад 50 га бучанської землі, які вподальшому були виведені на спукулятивний ринок землі й таких прикладів безліч.

Однак, чомусь Департаментом ГПУ з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки такий важливий факт встановлення особистої вигоди мера Бучі Федорука та його родини проігнорований, що, в подальшому, може дати в суді можливість пом’якшити вирок.

Потрібно бути невігласом, щоб не розуміти, що в цих земельних аферах особисту вигоду мав саме Федорук.

Редакція “Громади Приірпіння” звернулася за коментарем до Юрія Манелюка та прес-служби прокуратури Київської області але відповіді поки не отримала.

Автори: Віктор Бархоленко, бучанець, громадський діяч, Олена Жежера, журналістка

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539