Голова Київської ОДА майже рік перебуває на посаді незаконно?

0

Голова Київської ОДА Горган майже рік незаконно суміщає посаду із мандатом депутата облради. Про це йдеться в роз’ясненні голови Комітету ВР з питань самоврядування Власенка. 

Таку відповідь нардеп надіслав голові регламентної комісії облради Роману Титикалу. З цією позицією погоджуються експерти, до яких звернувся по коментар Громадський рух ЧЕСНО. Горган наводить аргументи, що обіймає посаду на законних підставах і посилається на роз’яснення Нацдержслужби. Нацдержслужба твердить, що чиновник дійсно суміщає законно.

Голова комітету ВР з питань самоврядування “батьківщинівець” Сергій Власенко дає роз’яснення, що Закон України “Про державну службу” забороняє суміщати державну службу зі статусом депутата місцевої ради державним службовцям із посадою категорії “А”. Цим же законом до посад категорії “А” віднесені посади голів місцевих державних адміністрацій. Закон набрав чинності 1 травня 2016 року.

Зважаючи на те, що Горгана О.Л. було призначено на посаду Голови Київської обласної державної адміністрації 28 жовтня 2016 року…, тобто після набрання чинності Законом (“Про державну службу” – прим. ЧЕСНО), вважаємо, що зазначена посадова особа має скласти повноваження депутата Київської обласної ради VІІ скликання, – йдеться в роз’ясненні голови Комітету ВР Сергія Власенка.

Голова регламентної комісії Київської обласної ради Роман Титикало направив звернення до депутата облради і голови ОДА Горгана з вимогою або надати заяву про припинення повноважень депутата, або надати юридично обґрунтовані пояснення.

 Посадові особи, які були призначені на посади після набрання чинності нового Закону України “Про державну службу” – 01 травня 2016 року, МАЮТЬ СКЛАСТИ ДЕПУТАТСЬКИЙ МАНДАТ! Тепер побачимо чи будуть дотримуватись призначені державні службовці норм закону, в тому числі і Олександр Любомирович! Правда, ті, хто при владі, часто діють по принципу – “друзям все, а ворогам закон”!!!”, – підсумовує на своїй сторінці в Фейсбук голова регламентної комісії облради Роман Титикало.

У свою чергу Горган переконує, що обіймає посаду голови ОДА на законних підставах і наводить Роз’яснення Нацагенства з питань держслужби. У документі йдеться про те, що з прийняттям нового закону, держслужбовця категорії “А”, котрий суміщав держслужбу із статусом депутата місцевої ради, Конституція забороняє звужувати в його правах і свободах, тобто, на думку Горгана, він і далі може суміщати.

З моменту набуття чинності закону, який чітко встановлює заборону державним службовцям категорії “А” суміщати державну службу зі статусом депутата місцевої ради одночасно з’явилося роз’яснення Національного агентства України з питань державної служби. Воно було опубліковане 20 травня 2016 року і чітко пояснювало, що законом не може допускатися звуження змісту  і обсягу існуючих прав і свобод громадянина. Тобто якщо людина при прийнятті нових законів мала певний статус, нове законодавство його права і свободи звузити не може. На момент вступу в силу закону я був державним службовцем категорії “А” (голова Вишгородської РДА – прим. ЧЕСНО) і я був депутатом місцевої – обласної ради. Таким обсягом свобод і прав я користувався на момент прийняття закону. Закон не може зменшити цей обсяг моїх прав. Я не переставав бути державним службовцем, у мене немає розриву статусу державного службовця в часі, і я був одночасно депутатом обласної ради. На мене якраз і поширюється це роз’яснення…, – пояснює Горган.

 

 Я державний службовець і депутат, я користуюсь чинними роз’ясненнями. В даному випадку вступило в силу перше роз’яснення Національного агентства України з питань державної служби і згідно з ним я продовжую перебувати на державній службі й продовжую бути депутатом місцевої ради. Ніхто не оскаржує рішення, які я приймаю, ні як голова адміністрації, і рішення, за які я голосую чи не голосую в статусі депутата місцевої ради. В іншому разі ці рішення були б сумнівні і в судовому порядку їх можна було б визнати нікчемними, – додає Горган.

Громадський рух ЧЕСНО звернувся до голови Комітету ВР з питань самоврядування Сергія Власенка з проханням прокоментувати його роз’яснення і відповісти на запитання руху ЧЕСНО.

Сергій Власенко прочитав у Фейсбук запитання від ЧЕСНО, але протягом кількох днів не відповів.

Зауважимо, що лист від Комітету ВР за підписом Власенка датований 15 вересня 2017 року і на засіданні комітету 6 вересня, згідно зі стенограмою, дане питання не розглядалося.

Більше того, за законом комітети можуть давати роз’яснення, але ці роз’яснення не мають статусу офіційного тлумачення закону.

Один з авторів закону “Про держслужбу” Ігор Коліушко коментує роз’яснення Нацагентства з питань держслужби так:

Справді Закон України “Про дрежслужбу” передбачає, що сумісництво є неприпустимим. Але на момент ухвалення закону були посадовці в органах виконавчої влади, які суміщали мандат депутата. Коли готували законопроект до другого читаня ця дискусія була дуже гостра. Після прийняття закону почалися звернення сумісників, почалися дискусії про те, що давайте не будоражити, а потерпимо кілька років, щоб цей період м’якше пройти. Так з’явилося це роз’яснення. Всі розуміли, що краще безконфліктно пережити цей період двох норм і тим, хто був сумісником до вступу в дію закону, дати можливість добути свій строк. Але це не стосується нових призначень.

Коліушко резюмує:

Звичайно вищу юридичну силу має закон. Право офіційно тлумачити закон має тільки Конституційний Суд.Ні роз’яснення комітету, ні роз’яснення Нацагенства не можуть суперечити чи звужувати дію закону. Щодо ситуації, про яку Ви говорите, то це почалися такі вже викрутаси. Закон не передбачає, що якщо ти був чиновником категорії “А” – то ти можеш переходити на інші посади як чиновник категорії “А” і суміщати посаду і депутатський мандат. Вимога скласти мандат депутата до голови ОДА – цілком обґрунтована у цьому випадку. Має чиновник визначитися – він хоче бути головою ОДА чи депутатом. Право реагувати на таке порушення має суб’єкт призначення. У випадку з головою ОДА це або Кабмін, який готує подання, або Президент, який це подання підписує. Вони мають звернутися до голови ОДА з вимогою визначитися, чи лишається він на посаді і складає мандат депутата облради, чи залишається депутатом ради і тоді звільняє посаду.

Коліушко наголошує, що в закон мали внести відповідні зміни й доопрацювати це питання, але з цим не склалося.

Кабмін затвердив положення “Про Нацагентство України з питань держслужби”, в якому Нацагентству надається право роз’яснювати застосування законодавства.

Галина Матвієнко, начальниця юридичного департаменту Нацагентства з питань держслужби зізнається Громадському руху ЧЕСНО, що навіть вони не можуть тлумачити закон і що їхні роз’яснення не мають нормативно-правового характеру:

На думку Нацдержслужби, ті особи, які були обрані депутатами тієї чи іншої ради до 1 травня 2016 року, можуть бути одночасно і депутатами і займати посади держслужбовця категорії “А” до закінчення строку цього періоду. Якщо він після 1 травня займає категорію “А” – посаду голови тієї чи іншої держадміністрації, на думку Нацдержслужби, він може поєднувати і посаду і депутатський мандат… Він не може суміщати вже наступного разу – коли будуть чергові вибори, якщо він буде знову балотуватися і його оберуть депутатом, то він має тоді вже звільнитися з посади. В подальшому він уже не може поєднувати депутатський мандат і посаду категорії “А”.

Матвієнко додає:

Але це лише роз’яснення – вони не мають ніякого нормативно-правового харектеру… Це є роз’яснення, вони не є обов’язкові до виконання і вони ніякого правового характеру і зобов’язання не несуть, вони мають лише рекомендаційний характер. Тлумачити Закон може лише Конституційний Суд.

Один з авторів Конституції України – Віктор Мусіяка  теж наголошує на тому, що роз’яснення Нацагентства з питань держслужби не мають нормативно-правового характеру й тут слід послуговуватися виключно законом.

Ці роз’яснення не є джерелом права, якщо вони не відповідають чинному закону. Це не право громадянина обмежене. У Конституції, коли йдеться, що права простого громадянина не можна звужувати, мова йде про простих людей, а не про чиновників.

Зауважимо, що 45 нардепів мають право звернутися з поданням до Конституційного Суду, щоб отримати офіційне тлумачення закону. Сумарно у парламентських фракцій “Батьківщини” та “Самопомочі”, які підняли це питання на рівні області та в комітеті ВРУ, вистачає народних депутатів для такого звернення.

Нагадаємо, що в Київській обласній раді голови фракцій “Батьківщини”, “Самопомочі”, УКРОПу та екс-регіоналів з “Опоблоку” та “Нашого краю” оприлюднили звернення до Президента, в якому рекомендували звільнити голову ОДА Горгана з посади.

Довідково: Голови та заступники ОДА, які мають статус держслужбовців, часто суміщають мандат депутата облради і, згідно з моніторингами ЧЕСНО, потрапляють як депутати до списків кандидатів на відкликання або прогульників, оскільки не можуть ефективно виконувати обов’язки чиновника та представницьку функцію депутата.

Так голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч є депутатом Чернігівської облради. Він був призначений на посаду в березні 2015 року. Аналогічна ситуація в кандидата на відкликання – депутата та голови Тернопільської ОДА Степана Барни. Голова Рівненської ОДА Олександр Муляренко – найзатятіший прогульник ради і суміщає мандат депутата міськради. Муляренка призначили на посаду у квітні 2016 року за кілька днів до набуття чинності закону, який забороняє сумісництво.

У Вінницькій області Валерій Коровій з 27 лютого 2015 року є головою Вінницької ОДА та на місцевих виборах отримав мандат депутата облради як перший кандидат від БПП “Солідарність”.

Голова Подільської райдержадміністрації в м. Києві Валентин Мондриївський, призначений на посаду в квітні 2016 року, водночас є депутатом Київської міськради. Всі зазначені політики і держслужбовці є представниками “Солідарності”.

Зауважимо, що іншого депутата Київради Вадима Онуфрійчука було звільнено з посади т.в.о. голови Деснянської РДА розпорядженням Президента зі вступом в дію Закону України “Про державну службу”. Це сталося в квітні 2016 року.

Автори: Сергій Огородник, журналіст Громадського руху ЧЕСНО;
Ірина Федорів, координаторка регіональної мережі Громадського руху ЧЕСНО

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539