Ірпінь: понад півмільйона з бюджету на новорічний антураж

0

Напередодні походу у відпустку мер Ірпеня Володимир Карплюк встиг прикрасити центр Ірпеня ілюмінацією, встановити торішню ялинку, поставити різдвяні будиночки та “київського обласного оленя” на площі перед міською радою.

Попри те, ще декорації з минулого року майже не змінилися, влада змогла витратити на новорічний look міста понад півмільйона гривень, хоча ще 12 грудня мер обіцяв зекономити сотні тисяч.

Закупівлі знову здійснили по схемі: новорічне замовлення розділили між двома комунальними підприємствами, а умови тендеру на Прозорро написали під конкретного виконавця. Того, який гримів на всю Україну, бо при Януковичу заробив на ілюмінації Києва понад 14 мільйонів гривень.

Як відомо, торік з бюджету Ірпеня Карплюк заплатив за найдорожчу в Україні штучну ялинку заплатив 199 тисяч гривень, переконуючи, що вона “слугуватиме місту не одне десятиліття”.

Згадуючи про економію нині, Карплюк не міг не знати, що його підлеглі вже сплатили під приводом свята майже 560 тисяч гривень на дерев’яні будиночки та гірлянди. Саме стільки витрат станом на 12 грудня зафіксовано в системі Є-дата на прикрашання центру міста.  Новорічні понад півмільйона виявилися хитро розділеними між двома комунальними підприємствами на три проплати – щоб обійти закон “Про публічні закупівлі”, який вимагає конкурсних закупівель на умовах конкуренції, якщо йдеться про таку велику суму.

Ключовою покупкою КП “Контроль благоустрою міста”, яке очолює Євгенія Алєксєєва, і, до речі, єдиною транзакцією, зафіксованою в системі Є-дата в 2017 році, стало придбання дерев’яних ярмаркових кіосків, що нині стоять на вулиці Тараса Шевченка. Їх купили 12 грудня через ФОП Березинець Світлану Костянтинівну, витративши 199 тисяч гривень. 

Проживає Березинець в Ірпені, по вулиці Паризької Комуни, 14 (нині – це вул. Ярославська). Її ФОП має борги перед львівською компанією “Овертранс” і київським ПП “Пономарьов”. На час продажу кіосків Ірпеню як основний  вид діяльності мала вантажні перевезення, а також займалася торгівлею одягом та взуттям, машинами і устаткуванням, послугами в сфері освіти, культури, спорту та відпочинку.

Ця закупівля не проходила через систему Прозорро, тому важко сказати, чому влада міста обрала саме такого підрядника. Як бачимо, ціна цих будиночків дорівнює сумі, які торік місто витратило на штучну ялинку. Соупадєніє? Аж ніяк: адже це – допорогова сума, яка дозволяє обрати зручного владі постачальника поза встановленою законом “Про Публічні закупівлі” процедурою

Розділивши 199 тисяч на 10 будиночків, знаємо ціну одного – 19 тисяч 900 грн. Нині в них торгують геть не бідні підприємства Ірпеня, але найцікавіше запитання – якою буде їхня подальша доля? Чи зберігатимуть ці кіоски, як ялинку, десятиріччями? Адже грошей громада Ірпеня за них сплатила чимало.

Ще 360 тис. грн. на гірлянди витратило КП “УЖКХ “Ірпінь”, яке очолює Сергій Скрипник. Цей тендер є на Прозорро, як цього вимагає закон, але оплата за ілюмінацію центру Ірпеня поділена на дві операції, хоча закуповували послуги в одного виконавця. 198 тис. 954 грн. отримала ТОВ “Група компаній Фьюжн” за ілюмінації та гірлянди, згідно з договором від 11 грудня. І того ж дня, за договором з іншим номером, іншим платежем цій компанії оплатили монтаж тієї щойно придбаної ілюмінації.

Вішали ці гірлянди в центрі Ірпеня в суботу, 9 грудня, ще до завершення тендеру – сама бачила і зафіксувала процес на фото. Монтажні роботи коштували нашому місту не набагато дешевше, ніж самі гірлянди – 165 тисяч гривень. Умови тендеру були прописані напрочуд детально – з чіткими вимогами кожної гірлянди, ламп, кабелів і навіть з серійними номерами світильників! Поставку мерія вимагала в короткі терміни – до 25 грудня, тож тільки готовий до цих робіт виконавець міг погодитися на ці жорсткі вимоги.

ТОВ “Група компаній Фьюжн” зареєстрована в Києві за адресою вулиця Академіка Вільямса, 6-д в офісі №43, за яким числиться ще 229 інших фірм. Її основною спеціалізацією є будівельно-монтажні роботи, торгівля та електромонтажні роботи. ТОВ має низку судових процесів пов’язаних зі скасуванням їй ліцензії та активно рекламується в інтернеті як постачальник новорічної ілюмінації.

У 2011 та 2012 роках – за часів Віктора Януковича – ця фірма справді мала два великі контракти на новорічних ялинках у Києві, про що активно писали в пресі. У 2012 році їхні послуги коштували столиці 4,3 млн грн, а рокм раніше ТОВ встановило 7137 ілюмінаційних приладів в центрі міста, в тому числі на зелених насадженнях, фасадах Київської міськдержадміністрації, філармонії, консерваторії, Головпоштамті, будинку профспілок та інших будівлях і вулицях – аж на 10,29 мільйона гривень!

У 2013 році ТОВ “Група компаній Фьюжн” забезпечувала новорічне освітлення Донецька – на 900 тисяч гривень. Але останні п’ять років у жодному місті України, схоже, тендерів ця фірма не вигравала. І ось пощастило – поза конкурсом потрапила до нас в Ірпінь.

Свята тільки починаються, тож цілком імовірно, що сума в 560 тисяч – це неповний перелік видатків з бюджету на різдвяно-новорічний період. Ми, наприклад, досі не знаємо, чи входить у закуплену ілюмінацію той самий олень.

Намагаюся дізнатися його ціну і підрядника, надіславши традиційний запит через електронну систему “Доступ до правди” на ім’я мера, який, сподіваюся, з дня на день таки повернеться з відпустки, щоб виступити під найдорожчою ялинкою України.

Авторка: Михайлина Скорик, мешканка Ірпеня.

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539