Чому на Київщині не запрацювали камери відеоспостереження?

0

На систему відеоспостереження облрада виділила торік майже 8 млн. 180 камер досі не експлуатуються через брак Інтернет-потужностей. Виконання програми облради “Безпечна Київщина” розглянули на комісії законності та правопорядку облради.

Система відеоспостереження не введена офіційно в експлуатацію, бо має бути її урочисте відкриття головою ОДА спільно з керівництвом обласного управління поліції. Про це “Громаду Київщини” повідомила в.о. начальника управління КОДА Олена Куслій.

На засіданні регламентної комісії облради, яка в тому числі займається питаннями правопорядку, була названа зовсім інша причина.

“Система відеонагляду зараз не працює на всю потужність, бо поліція не може визначитися хто буде платити за інтернет. В них зараз пропускна спроможність 20 МБ, а як виявилося потрібно 100 МБ. Але ж це ми розглядаємо звіт лише за ІІІ квартал 2017 року, то може я доповім більш детально, коли за рік будемо звітувати”, – говорить доповідачка працівниця Управління з питань оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами.

Загалом це питання розглядали менше 5 хвилин. Членів комісії поінформували, що встановили камери і на цьому вирішили закінчити. Представників правоохоронних органів на розгляді цього питання не було.

“Мене дивує, що в Київській облраді після того, як закінчився бюджетний рік, сперечаються, хто буде платити за інтернет, а не питають мешканців області, де треба посилити безпеку”, – каже Віта Думанська, координаторка кампанії “Стеж за грошима” руху ЧЕСНО, яка консультувала місцеву владу м. Первомайська Харківської області щодо проведення публічних консультацій щоб запитати у людей, де саме розмістити камери.

За майже 8 мільйонів бюджетних коштів Київщини у тендері змагалися три фірми.

За результатами тендеру, систему відеоспостереження на Київщині встановлювало ТОВ “Основи безпеки”, гендиректор якої Андрій Сапсай був довіреною особою кандидатки в нардепи від “Батьківщини” Уляни Мостіпан у 2012 році.

Питання безпеки піднімають не лише на рівні облради, а й в містах та селищах, де активістів безкарно роками б’ють особи, пов’язані із забудовниками.

“У зв’язку з тим, що у нас за 1000 грн може боксер побити пенсіонерку- питання безпеки – це № 1 для Приірпіння. Навіть Генпрокурор Луценко зазначив, що Приірпіння – це гангстерське Чикаго. Для того, щоб покрити одне селище камерами ми звернулися  в проектний інститут СБУ і разом з поліцією рахували, скільки має бути секретних камер і тих, про які знає громада. СБУ сказали, що треба свої сервера і свої кабелі. Для селища це десь 30 млн. Це щоб навіть вночі могли ідентифікувати людину, наблизити зображення. Величезні гроші. Коли я чую, що область виділила 8 млн і в них вже є проблеми з Інтернет-потужностями, то мене дивує, хто прораховував програму”, – розповідає селища голова Коцюбинського Ольга Матюшина.

“У питаннях безпеки важливий контроль інформації і чужі потужності недопустимі. Чому профільне управління ОДА не сказало облраді, яка голосує за такі питання, про ці проблеми наперед? У депутатів Коцюбинської ради я просила гроші лише на перший етап проектування – це до 200 тисяч гривень. Далі треба шукати співфінансування і запроваджувати цю програму поетапно. Бюджет депутати завалили, а регламентна комісія ради півроку не може зібратися, щоб заслухати доповідь правоохоронців щодо питань безпеки в селищі”, – резюмує Матюшина.

Нагадаємо, що днями на засіданні регламентної комісії облради розглядалося питання  щодо невідкладного об’єктивного та неупередженого розслідування вбивства правозахисниці – Ірини Ноздровської. Тіло загиблої знайшли лише на третій день після вбивства. Cистема відеонагляду могла б допомогти встановити особу вбивці або маршрут його пересування.

Але як показує хід розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета, правоохоронці не в змозі провести якісно розслідування навіть за наявності камер відеоспостерження, яких у столиці місцева влада встановила дещо менше 8 тисяч. Колега загиблого Дмитро Гнап разом з журналістами “Громадського” прослідкував завдяки камерам відеоспостереження шлях злочинців після вбивства журналіста.

Фото на кавер http://kurs.if.ua

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539