В Ірпені планують встановити скульптуру жінки на місці ялин, – громада проти

0

В Ірпені планують реконструювати площу перед готелем “Ірпінь” та Еко маркетом на Соборній. Про це в коментарях у соцмережі facebook повідомив мер Ірпеня Володимир Карплюк.

Чиновник оприлюднив проект майбутньої площі з деревами, що нагадують сакури, колонами та пам’ятником.

Жінку з вінком у руках на постаменті, називають “Стелою творчого духу”. Вона обійдеться бюджету міста у 1,5 млн грн.

Інформацію про будівництво Стели творчого духу та візуалізацію майбутньої площі поширили й комунальні підприємства ради. 

Ірпінці поцікавилися в очільника міста, чому реконструкцію не почати зі школи № 17. Карплюк відповів, що до нього з такою пропозицією керівництво школи не зверталося.

Користувачі соцмережі розкритикували варіант проекту реконструкції площі, запропонований мером.

“Як би не назвали дане спорудження, в 2018 році імітації під бароко і античність – це вже давно не актуально. Маючи освіту мистецтвознавця, я можу сказати, що ніде в цивілізованому світі так давно вже не роблять. Хіба що на дачах українських олігархів. Так, колони є і в Європі, і в Америці, але ці колони стоять там вже століття. Вуличне мистецтво має відображати життя, емоції, бути прив’язаним до локації, там є місце для гумору, а ось пафос абсолютно зайвий”, – пише в одному з місцевих пабліків Анна Ландовська.

Для порівняння Ландовська виклала зразки сучасних скульптур різних країн поряд з “стелою” з Ірпеня.

Окрім того, в соцмережі обурилися фактом відсутності на проекті реконструйованої площі двох існуючих ялин , під якими раніше проходили новорічні свята та гуляння.

“Йдеться про реконструкцію площі, яка ще донедавна була центральною в Ірпені. А дві ялини, які планує спиляти влада, посадили тоді, коли збудували кінотеатр під назвою “Ірпінь”, – в 70-х старожили їх пам’ятають уже чималенькими. До речі, ялин було більше, але збереглися лише дві, і саме вони ще 5 років тому були “головною ялинкою Ірпеня”. Їх прикрашали на Миколая, там влаштовували свята, і загалом ця площа з парком поруч більше придатна для масових гулянь, ніж вулиця Шевченка, де музика заважає людям”, – розповідає громадська діячка Михайлина Скорик.

“Інше питання, яке задають владі – це кошторис проекту. Адже втулити стелу вирішили без громадських слухань і навіть без оприлюднення загальної картинки та вартості проекту. Відомо, що 1,5 млн грн. коштуватиме сам монумент, але не відомо, хто є автором проекту і скільки він “потягне” загалом. За попередніми оцінками, це може бути 10-15 млн грн. Люди резонно дорікають міській владі, що за ці гроші варто капітально відремонтувати одну із 6 шкіл Ірпеня, де діти змушені навчатися в жахливих умовах”, – додає Скорик.

Ірпінці вирішили привернути увагу влади до збереження ялин в центрі міста й організували флеш-моб “Жива ялинка краща за бабу”.

“Те, що вони зробили – це просто якесь непорозуміння (м’яко кажучи). Абсолютно не враховано людські потоки на найбільш жвавій площі міста, не враховані основні напрямки, не враховано перспективи території… Просто знову потрібно “обпліточить” чергову територію і зірвати бюджетного бабла. Потрібно говорити про те, що це ГРОМАДСЬКА територія і проект робиться за гроші платників податків, тому платники податків в праві знати ЩО і ЯК робиться за їхні гроші!”, – коментує проект архітектор Ігор Юрчак.

Нагадаємо, на центральній площі в Ірпені, яка була зроблена нашвидкуруч до дня міста, впала скульптура.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539