Москаленко: Ситуація зі свавіллям держреєстраторів може спричинити самосуд

0

Погоджувальна рада в парламенті 16 квітня розпочалась із обговорень протиправних дій державних реєстраторів на прикладі селища Коцюбинське.

Народний депутат Ярослав Москаленко, який очолює міжфракційне об’єднання “Київщина”, виступив із промовою, у якій закликав колег звернути увагу на якість адміністративних послуг, що надаються на місцях:

“Реформа децентралізації оголила певні “хвороби”, які потягнуть за собою безвладдя, бандитизм і рейдерство, якщо не реагувати. Перше, на що хочу звернути увагу – це адміністративі послуги, а саме дії реєстраторів. Ми дали старт адміністративній реформі, завданням якої, було полегшити життя людям спростивши реєстраційні процедури. Але що отримали – зловживання службовими повноваженнями окремими реєстраторами, які сьогодні працюють у органах місцевого самоврядування”.

Москаленко окремо звернув увагу на ситуацію із хаотичним внесенням змін у реєстр перших осіб селища:

“Як приклад, моя рідна Київщина і селище, яке вже тут звучало, Коцюбинське. Державний реєстратор абсолютно незаконно видаляє з реєстру законно обрану голову і прописує самозванця. Навіть після виправлення ситуації Міністерством юстиції, коли засідання було публічним, цей трюк робить вже інший реєстратор. Не сьогодні-завтра реєстратори почнуть масові заміни мерів і підміняти волевиявлення громад. Це коли ми їх наділяли такими повноваженнями, шановні колеги? І це реєстратори таке виробляють з державними органами, а тепер уявіть,  що відбувається у секторі приватної власності. На Вінниччині реєстратор незаконно передав в оренду 373 гектара землі від одного аграрного підприємства до іншого, на Харківщині один із реєстраторів дозволяє незаконно продати магазин меблів і таких випадків сотні, якщо вже не тисячі на сьогодні”.

Нардеп вбачає в такій бездіяльності Міністерства юстиції та органів місцевого самоврядування, що люди змушені будуть вирішувати свої проблеми самотужки, що може навіть призвести до громадянської війни:

“Найгірше в цій проблемі, що люди не вбачають роль держави, яка повинна гарантувати непорушність права приватної власності. Комісії Мін’юсту, що згідно з законом це контролює, на сьогоднішній день вже на всіх не вистачає і в нас ситуація може дійти до самосуду, коли вулиця почне встановлювати справедливість, а це вже крок, шановні колеги, до громадянської війни”.

Москаленко закликав Мін’юст внести певні зміни до законодавства, щоб подібні ситуації були неприпустимими в подальшому.

“Депутатська група “Воля народу” розраховує, що Міністерство юстиції детально вивчить проблему і напрацює системний законопроект, який убезпечить державу  від такого хаосу”.

Нагадаємо, що 7 березня відбулося чергове захоплення влади у Коцюбинському, реєстратор із Ірпеня внесла в реєстр самопроголошенця і окрім паспорта не перевірила ніяких документів. Місяць адмінбудівля ради перебувала під контролем переворотників.

5 квітня Мін’юст визнав, що зміни в реєстр Ірпінський реєстатор вніс незаконно і законно обрану голову Ольгу Матюшину поновили у реєстрі. Через кілька днів реєстратор села Семенівка Обухівського району знову вніс зміни в реєстр. Згодом нову зміну в реєстрі визнали помилковою і повернули в реєстр обраного громадою мера.

Зараз депутати Коцюбинської ради дають свідчення слідчим у рамках кримінального провадження.

 

Фото на кавер: голова депутатської групи “Воля народу”, нардеп ПР з 2012 до 2014 рр. Ярослав Москаленко

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539