Департамент КОДА: у Коцюбинському заплановано побудувати амбулаторію з житлом для лікарів

0

Область виділить кошти на нову амбулаторію в селищі Коцбинське. Це “Громаді Приірпіння” підтвердили в Департаменті охорони здоров’я КОДА. У селищі, де влада Ірпеня намагалася закрити стаціонар та скорочує ставки лікарів, населення стрімко зростає. Відтак Коцюбинське потребує додаткових медустанов та збільшення медперсоналу.

“Я подала до ОДА заявку та відповідний пакет документів, щоб у селищі побудувати амбулаторію. Цю можоливість нам дав новий закон “Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості”, який прийнляи в лисопаді 2017 року. В Ірпені нашу заявку губили двічі, але нам вдалося передати документи в департамент”, – говорить Ольга Матюшина.

Спільним наказом МОЗ та Мінрегіонбуду затврджено порядок підготовки формування спроможних мереж первинної медичної допомоги. Спроможна мережа – це мережа первинної медичної допомоги, яка може працювати в умовах децентралізації та створення ОТГ.

“На території Коцюбинського заплановано добудівництво амбулаторії загальної практики – це амбулаторія групової практики, де працює більше 2-х лікарів, з наявністю службового житла”, – говорить Директор департаменту охорони здоров’я КОДА Алла Арешкович у коментарі “Громаді Приірпіння”.

Мінрегіонбудом запропоновано 4 види амбулаторій для розбудови:

  1. амбулаторія монопрактики – 1-2 лікарі;
  2. амбулаторія монопрактики з житлом – 1-2 лікарі, яким надається службове житло;
  3. амбулаторія групової практики – 2 і більше лікарів;
  4. амбулаторія групової практики з житлом – 2 і більше лікарів, яким надається службове житло.

Оскільки законодавство не передбачає формування державного замовлення для молодих фахівців медиків, службове житло розглядається, як стимул до роботи у сільській місцевості, та залучення фахівців саме у ті населені пункти, де є проблема із кадровим забезпеченням.

“В бюджеті Київської області з грудня 2017 року знаходиться медична субвенція з держбюджету в розмірі трохи більше 200 мільйонів гривень на розбудову амбулаторій, а також на придбання медичного обладнання та устаткування відповідно до табелю оснащення, який також розроблено МОЗ, та забезпечення інформатизацію, комп’ютеризацію і т.ін.

Лише після того, як департамент пройде спільну комісію МОЗ та Мінрегіону і захистить свій план формування спроможної мережі, тоді облдержадміністрацією будуть здійснені заходи щодо визначення першочергових населених пунктів для будівництва. Важливим фактором буде наявність земельної ділянки де можна проектувати і починати будувати амбулаторії” – коментує директор департаменту ОЗ КОДА.


Селищна голова Ольга Матюшина вже має бачення, де можна будувати нову додаткову амбулаторію:

“Я рада, що область задовольнила моє прохання і найшла фінансування на амбулаторію. У нас два варіанти. Або нам це питання вирішувати за рахунок колишнього садка “Білочка” на Лісовій або звертатися до Атланту, щоб вони на своїй землі дозволили будівництво комунальної установи. Попередньо я говорила з керівництвом – вони згодні”.

Засідання спільної комісії МОЗ та Мінрегіонбуду заплановано на наступний тиждень. Арешкович запевнила “Громаду Приірпіння”, що готові відстоювати до останнього усі об’єкти перспективної мережі. Таким чином у селищі може з’явиться нова обладнана амбулаторія і 4 лікарі загальної практики.

Нагадаємо, що профільна комісія з питань освіти та медицини не працює в селищній раді з 2015 року. Депутати не збираються на засідання.

Фото на кавер: http://snigurivka-rda.gov.ua

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539