Депутати Гатного не бажають радитися зі столицею в асоціації “Київська агломерація”

0

Депутати Гатного не бажають радитися з Київрадою щодо розвитку села – сільрада одноголосно проголосувала проти створення дорадчого органу – Асоціації “Київська агломерація”. Відповідне рішення прийняте на сесійному засіданні 18 травня.

“Київська міська рада питається через Верховну Раду затвердити законопроект і ввести нас у свої межі агломерації… Відповідно до цього у нас вчора засідала комісія із усіх голів комісій тимчасових ми вирішили прийняти рішення про недоцільність вступу в агломерацію міста Києва і прийнято рішення не вступати в агломерацію, про що повідомити Київську міську раду і звернутись до Верховної Ради про недоцільність створення асоціації”, – розповідає на сесії депутат Сергій Вітенко.

На питання присутніх мешканців громади, чому сільрада вирішує відмовити у створенні асоціації Вітенко відповідає:

“Тому що ставлю приклад село Жуляни, яке вступило в Київ – там немає ні доріг, нічого і кошти туда не виділяються. Тобто вступивши в агломерацію з містом Києвом, максимум, що вони, допустім, відсудять ці землі, уведуть, забудують”.

При цьому депутат Вітенко плутає вступ у межі столиці з асоціацією з Києвом.

У рішенні Київради йдеться саме про асоціацію як механізм співробітництва органів місцевого самоврядування Києва та прилеглих населених пунктів, який дозволив би координувати зусилля та ефективно вирішувати спільні проблеми.

За визначенням, “агломерація” – це компактне територіальне розміщення міських населених пунктів, об’єднане інтенсивними господарськими, трудовими і культурно-побутовими зв’язками. По суті, Київська агломерація з Гатним у тому числі вже існує.

За даними аналітично-дослідницького центру «Інститут міста» Київська агломерація фактично об’єднує 11 міст (Київ, Бориспіль, Боярка, Бровари, Буча, Васильків, Вишгород, Вишневе, Ірпінь, Обухів, Українка), 8 селищ (Ворзель, Глеваха, Гостомель, Калинівка у Броварському районі та Калинівка у Васильківському районі, Коцюбинське, Козин, Чабани) та понад 50 сіл (у тому числі Гатне, Крюківщина тощо).

Щоденно до столиці з області приїжджають на роботу близько 560 тис. людей, що складає 32% населення усієї Київської області. Зокрема, кожного дня на роботу до Києва їздять 41% мешканців міста Бровари та 43% мешканців міста Ірпінь. Більше того, у найближчих до Києва районах – Бориспільському, Броварському, Васильківському, Вишгородському, Києво-Святошинському та Обухівському (26,3% території області) мешкає майже половина населення області (45,8%). Крім трудових зв’язків, населені пункти пов’язують соціальна інфраструктура.

“Серйозною проблемою є питання неузгодженості стратегічного планування розвитку столиці та сусідніх населених пунктів, адже у прилеглих селах і містах активно ведеться житлове будівництво за умов практично повної відсутності дитячих садків, шкіл, лікарень і закладів побутового обслуговування населення. Так, навіть у таких відносно великих містах як Бровари, Бориспіль і Буча наповненість шкіл наразі вже становить 100%, а чисельність дітей у групах в дошкільних навчальних закладах перевищує встановлені норми на 19-29%”, – пояснюється в рішенні Київради доцільність створення дорадчого органу у вигляді Асоціації “Київська агломерація”.

Уже з 1 вересня діти зможуть ходити до шкіл лише за місцем проживання, бо їх закріпили за районами відповідно до закону “Про освіту”.

Після голосування проти асоціації з Києвом депутат гатненської сільради Станіслав Смалько з голосу намагався проштовхнути голосування за об’єднання села з Крюківщиною, але прийняти таке рішення не вийшло, бо присутня громада виступила проти.

Нагадаємо, що за об’єднання з Крюківщиною депутати сільради агітували громаду в жовтні 2017 року, але громада створила свою аналітичну групу для вивчення питання про створення ОТГ. За словами місцевих активістів результати роботи аналітичної групи найближчим часом будуть представлені громаді й обговорені в широкому колі, після чого громада прийме рішення щодо об’єднання чи необ’єднання з Крюківщиною або Чабанами, а депутати сільради за рішення громади проголосують.

Зауважимо, що на цьому ж засіданні сільради депутати відмовили в приватизації прибудинкової території мешканці села Надії Легкій, чий погріб і сарай зруйнували тітушки забудовника за сприяння сільради. Секретар сільради Петро Дроща порадив створити мешканцям будинку ОСББ. При цьому депутати надали дозвіл на отримання ділянки площею 3 сотки на вулиці Святопетровського своєму колезі депутату Миколі Кичуку.

Нагадаємо також, що секретар сільської ради Петро Дроща у 2015 році намагався стати депутатом Київради на Виноградарі за списками “Аграрної партії України”, але не пройшов.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539