Київрада 90 голосами “за” просить Верховну Раду приєднати Коцюбинське до столиці

0

27 жовтня на засіданні Київради депутати підтримали проект звернення до парламенту щодо приєднання селища Коцюбинського до Києва.

Перед голосуванням столичні депутати проголосували за те, щоб надати слово представникам Коцюбинського: голові фракції “Нові обличчя” Сергію Данішу та селищній голові Ользі Матюшиній, яку обрала громада селища.

Межі міста Київ встановлюються ВРУ за поданням Київської ради, погодженим з відповідними радами. З нашою радою ніхто нічого не погоджував, з обласною радою ніхто не погоджував. Ми готові почути ваші пропозиції, якщо вони будуть приємлимі нашій громаді, і цивілізованим шляхом вирішувати це питання, а не шляхом, вибачте, перелому, що ми дізнаємося із СМІ. Тому я вас закликаю до стримання законності. Ми хочемо так, як вирішить громада, на сьогоднішній день громада не вирішила”, — говорить із трибуни Даніш, голова фракції “Нові обличчя” (партію очолює екс-мер Ірпеня Володимир Карплюк).

Після виступу Даніша Київрада надала слово селищній голові Ользі Матюшиній.

За результатами громадських слухань 61% висловився за приєднання до Києва. Звичайно, були ті, що проти і утрималися. Природним є те, що коцюбинчани хочуть стати столицею, тому що ми — анклав у місті Києві і 10 років ведемо боротьбу за збереження Біличанського лісу, саме того буферу, який захистив столицю від Чорнобильської катастрофи. Люди в більшості працюють у Києві, вони є платниками податків і вони хочуть мати рівний доступ з киянами до освітніх закладів і медичних установ, вирішення питання з комунальним транспортом і з рівноцінним доступом до надання адміністративних послуг”, — наголосила Матюшина, яка принесла оригінали протоколів та підписні листи громадських слухань.

Селищна голова зазначила, що депутати Коцюбинської селищної ради не збираються на сесії. Сесії не проходять належним чином з грудня 2017 року, і селище живе без бюджету. Таким чином від представницької демократії, як наголошує селищна голова Коцюбинського, громада перейшла на рівень прямої демократії і зробила свій вибір.

Після виступу представників Коцюбинського депутати Київради перейшли до обговорення.

Сьогоднішнім цим зверненням ми зможемо підтвердити свою позицію щодо верховенства права. Як відомо, в травні 2015 року депутатами Коцюбинської ради було прийняте рішення про приєднання до Ірпеня, після чого це рішення було скасоване в судах. У травні цього року вже Вищий Суд підтвердив, що приєднання було незаконне. Окрім того, є інформація про ці сфальшовані слухання про приєднання до Ірпеня, на які посилалися тоді в 15-му році, відповідно, були слухання, про які сьогодні йшлося, де однозначно висловилися на користь приєднання до Києва. Тому я думаю, що нам треба зафіксувати цю позицію, підтримати громаду і забезпечити якраз верховенство права, а не якісь дивні втаємничені оборудки”, — наголошує Сергій Гусовський, голова депутатської групи “Київська команда”.

Член фракції БПП Ярослав Діденко наголосив, що особисто був на громадських слуханнях у березні 2018 року, які відбулися в Коцюбинському:

Я поїхав у Коцюбинське на ці збори. Потрапив у зал з великими складнощами. Була велика кількість провокацій, було складно виступати. Зала тоді висловилася в більшості проти приєднання до Києва, присутні в залі. Я зрозумів, що це були активісти, які підтримують депутатів рад Ірпеня, Коцюбинського. Але на вулиці я побачив зовсім іншу проблему серед тих людей, які не потрапили до зали. Вони були за Київ”.

Діденко додав, що проїхався селищем на маршрутці і питав людей, куди вони хочуть приєднатися, а ті йому відповідали, що до Києва.

Голова фракції “Батьківщина” Володимир Бондаренко зауважує:

Стосовно Коцюбинського — це дійсно в середині Святошинського району є шматочок території, які по всім абсолютно показчикам знаходиться під нашим контролем і обслуговуванням. Там опалення наше, вода наша, газ наш, каналізація… Тому, я вважаю, що треба підтримати це рішення”.

Голова фракції “Свобода” Юрій Сиротюк висловився за приєднання селища Коцюбинське, як і голова фракції “Самопоміч” Наталія Манойленко.

Закликаю почути думку громади Коцюбинського й проголосувати зараз за звернення. Ті фракції, які представлені в Верховній Раді, звичайно, мають проговорити зі своїми депутатами, щоб воно було потім проголосоване у Верховній Раді”, — наголошує “свободівець” Прохор Антоненко, який був присутній на громадських слуханнях у Коцюбинському 3 березня 2018 року.

Депутати Київради підтримали звернення до парламенту щодо приєднання міста Києва майже одноголосно — 90 голосів “за” з 96 присутніх.

Нагадаємо, 3 березня в селищі Коцюбинському відбулися громадські слуханняпро час і місце яких громаді було повідомлено за 1 місяць. На засіданні був присутній голова ОДА Олександр Горган, депутати Коцюбинської, Ірпінської та Київської рад. У слуханнях взяли участь понад 1340 осіб. Майже 61% підтримав приєднання селища до міста Києва.

Попереднє рішення Коцюбинської ради про приєднання до Ірпеня громада скасувала в судовому порядку як таке, що було прийняте з порушеннями і на підставі сфальшованих результатів громадських слухань. У 2015 році громада кричала, що вона виступає за Київ, а тогочасний мер Ірпеня скандував на противагу людям: “Ирпень”.

Рішення про приєднання до Ірпеня скасував Верховний Суд України у травні 2018 року.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539