Чому на ділянку біля “Кампи” арешт наклали після знищення речових доказів?

0

Ірпінський міський суд арештував земельну ділянку поряд з тенісним клубом “Кампа” за адресою м. Буча, вул. Лісова, 1-а. Це сталося 1 жовтня зранку. На восьмий день після незаконної вирубки 55-ти вікових дубів, грабів, ясенів, вільхи на цій території.

Лише на 5-й день після вирубки та стрілянини біля “Кампи” мені вдалося поспілкуватися з в.о. прокурора Ірпеня Максимом Роговенком. Предметом розмови було незаконне вивезення деревини, яка може бути речовими доказами у справі, з території огородженої ділянки. Паралельно я спілкувалася з начальником слідчого відділу поліції Ірпеня Анатолієм Тишкевичем.

У той час як завантажені цінною деревиною Камази один за одним виїжджали з території, прокуратура та поліція грали зі мною в словесний футбол, направляючи один до одного.

За словами Тишкевича, деревина може бути речовим доказом лише після висновку екологічної інспекції. На питання як же інспекція зможе зробити такий висновок, якщо вся деревина буде вивезена, начальник слідчого відділу сказав, що логічно, щоб вона лишалася на території але йому треба порадитися з прокуратурою, а поки не перешкоджати виїзду вантажівок з території.

Прокурор Роговенко, щоб ви розуміли, до цього часу взагалі думав, що вирубка на згаданій земельній ділянці законна. Мало того, він у цьому запевнив і начальника поліції Ірпеня Дмитра Литвина, який телефоном мені про це повідомив, наголосивши, що орендар ТОВ “Комфорт ЛТД” та суборендар ЖБК “Кампа-парк” мають відповідні дозволи на вирубку дерев.

Після десятого дзвінка прокурору та начальнику слідства я зрозуміла, що від цих двох я не доб’юся нічого й мені треба шукати порятунку для залишків лісу в іншому місці.

Я описала ситуацію нардепу Ользі Черваковій, яка взяла справу на особистий контроль одразу після незаконної порубки та побиття людей. Червакова, в свою чергу поцікавилася в прокурора області Максима Киричука, що відбувається в Бучі й чому вирубку лісу прокурор Ірпеня вважає законною.

Лише після цього Роговенко вивчив матеріали справи й дійшов висновку, що таки незаконно були вирубані дерева в лісі біля “Кампи” й подав клопотання до суду про накладення арешту на цю земельну ділянку.

Як представник забудовника ввів в оману поліцію та прокуратуру?

Ще в понеділок, під час незаконної вирубки дерев по вул. Лісова, 1-а, представник забудовника юрист Віктор Яценко (до слова, в судах він представляється представником ТОВ “Комфорт ЛТД”) надав поліції рішення виконкому Бучанської ради, датоване 14 лютим 2012-го року про видалення на земельній ділянці, що знаходиться за адресою вул. Лісова, 1 (без букви) 68 дерев різного стану.

Саме на основі цього рішення комунальне підприємство “Бучазеленбуд” видало ордер ТОВ “Комфорт ЛТД” на видалення 23 дерев. Цей ордер був виписаний комунальним підприємством 18 вересня 2018 року. Саме ним виправдовували свою діяльність представники забудовника на цій ділянці.

І нікого, окрім активістів, не здивував той факт, що точно такий самий ордер, на ту саму кількість дерев був виданий ТОВ “Комфорт ЛТД” і вручений безпосереднього директорці цього підприємства депутатці від БПП Аллі Карпенко 14 серпня 2017 року. На основі цього ордеру представники забудовника вже здійснювали вирубку дерев на цій ділянці у 2017-му році.

Рік тому там було знищено 22 дерева.

Після вирубки у 2017-му році було відкрите кримінальне провадження за фактом незаконної порубки й накладено арешт на цю земельну ділянку. Замовники та виконавці, традиційно, не знайдені й не покарані. Натомість, прокуратура Київської області оскаржує  в Господарському суді договір оренди та суборенди на дану земельну ділянку замість того, щоб займатися поверненням цієї земельної ділянки у державну власність.

Але повернемося до рішення виконкому на вирубку дерев. У ньому чітко вказано, що дозвіл на видалення зелених насаджень був виданий на територію ще до поділу земельних ділянок на Лісова, 1-а та Лісова, 1 – б.

Цей поділ був проведений через рішення Бучанської ради за зверненням ТОВ “Комфорт ЛТД” 30 липня 2015-го року. Вже після того, як на орендованій ТОВ “Комфорт ЛТД” території був побудований багатоповерховий будинок.

Зі знімків Гугл карти, зроблених у 2012-му році, чітко видно, що до початку будівництва ЖК “Кампа” територія була вкрита лісом.

Тобто, рішення виконкому про дозвіл на видалення 68 дерев по вул. Лісова, 1, видане ТОВ “Комфорт ЛТД” у 2012-му році, до початку будівництва, стосувалося усієї земельної ділянки, площею 2,6855 га, вкритої густим лісом.

Переконана, що ці 68 дерев, а може й більше, били зрізані до початку будівництва ще у 2015-му році.

У 2016-му році, на ділянці по вул. Лісова, 1-а вже не було жодного дерева.

Після вирубки 2017-го року виконкомом Бучанської ради була створена комісія, яка оглянула та порахувала живі дерева на ділянці Лісова, 1-а. Тоді комісія нарахувала 178 дерев.

Протягом року представниками забудовника було знищено 75 дерев (20 у 2017-му році й 55 у 2018-му). Проста арифметика показує, що навіть ця кількість вже перевищує 68 дерев, на які був виданий виконкомом дозвіл у 2012-му році.

Поліція не відкриває провадження за фактом побиття бучанців

Тітушки, які охороняли вирубку дерев, кидали у місцевих мешканців вибухові пакети, стріляли, розпилювали отруйні речовини в обличчя та били. Троє бучанців звернулися до поліції Ірпеня із заявами про нанесення їм ушкоджень із застосуванням зброї. За жодною з цих заяв не було відкрите кримінальне провадження. 17-х тітушок затримали, скали на них адмінпротоколи й відпустили. Їм на зміну прийшли ще 30 спортсменів, які також нападали на мирних мешканців, але їх вже ніхто не затримував.

Станом на ранок суботи 29 вересня прокурору Роговенку не було відомо про тілесні пошкодження, які отримали мешканці Бучі внаслідок зіткнення з тітушками. Все, що він міг сказати, це те, що один з АТОвців, який був на боці громади, стріляв у повітря з стартового пістолета. В матеріалах справи, яку Роговенко забрав з поліції, не було жодного допиту свідка та жодної заяви від потерпілих.

Як відомо, бучанцям вдалося ідентифікувати одного з тітушок. Ним виявився учасник бойових дій на Сході Богдан Власюк на прізвисько “Пітбуль”, який проходив службу в батальйоні “Азов”.

Його упізнали бучанські АТОвці, якийм доводилося перетинатися з ним на фронті.

Чому ТОВ Комфорт ЛТД” та ЖБК “Кампа-парк” зареєстровані за однією адресою?

Ще одне цікаве питання, хто ж забудовник на цій земельній ділянці? Його інтереси представляє юрист Яценко, відомий по незаконним забудовам в Ірпені як юрист фірми скандального забудовника Антона Мирончука “Орлан Інвест груп”. Він так само як і на “Кампі” привозив якісь документи про нібито законну вирубку дерев на ділянці ДСО. Цей самий чоловік в судах представляє інтереси ООО “Комфорт ЛТД”. Про те, що будуватиме дійсно “Орлан Інвест” стверджує в своєму пості Бучнський голова Анатолій Федорук.

Так співпало в часі, що після “гнівного” посту Федорука ООО “Комфорт ЛТД” навіть вирішили розірвати договір суборенди з ОК “ЖБК “Кампа-парк”. На третій день після вирубки дерев та побиття людей.

Примітно, що і ТОВ “Комфорт ЛТД”, і ОК “ЖБК “Кампа-парк” зареєстровані за однією адресою – по вул. Лісова, 1. Там само зареєстрований і тенісний клуб “Кампа”, де функціонує дитяча тенісна школа та проводяться міжнародні змагання з цього виду спорту, які курує нардеп Ярослав Москаленко.

Засновник та кінфевий бенефіціар ТОВ “Комфорт ЛТД” – Людмила Арєф’єва, повна тезка дружини екс-депутата Київської облради від Партії регіонів Сергія Арєф’єва.

Тож, не дивно, чому тітушки від поліції сховалися саме на території тенісного клубу “Кампа”.

Федорук приймає рішення, що приспати пильність громади

4 вересня 2018-го року мер Бучі Анатолій Федорук нібито прислухався до вимог громади, яка під стінами Бучанської ради провела акцію “Буча – не Гостомель” й вимагала захистити унікальний грабовий ліс від вирубки та надати йому статус природної пам’ятки.

Він імені виконкому Бучанської ради він розпорядився ініціювати проведення досліджень дерев “на предмет їх належності до пралісових природних пам’яток місцевого значення”; зобов’язати юридичний відділ БМР звернутися до відповідної організації, яка б провела дане дослідження; рекомендував користувачам ділянки утриматися від “незаконного зняття зелених насаджень” і найголовніше – доручити КП “Бучазеленбуд” повідомляти правоохоронні органи про факти “незаконної вирубки зелених насаджень”.

Що робить натомість КП “Бучазеленбуд”? Видає липовий ордер на зняття сухих дерев у кількості 23 штуки 18-го вересня. Через 14 днів після рішення виконкому про призначення експертизи даної ділянки!

Окремого питання заслуговує тема розпорядження зеленими насадженнями на території Бучі комунального підприємства “Бучазеленбуд”. Адже, є рішення Господарського суду, яке доводить, що Бучанська міська рада не є розпорядником лісу 1 категорії, який росте на території міста. 

Окрім цього, у 2017-му році прокуратурою, на підставі звернення Віктора Бархоленка, було відкрите провадження щодо протизаконності рішень виконавчого комітету Бучанської ради, якими надаються дозволи на вирубку дерев, починаючи з 2002-го року й по сьогоднішній день. Незаконність цих рішень полягає у відсутності акту прийому-передачі зелених насаджень, а фактично лісів 1 категорії захищеності, від одного балансоутримувача “КП “Обласний лісгосп” до КП “Бучанське УЖКГ”.

Згідно Постанови ВСУ від 2015-го року Бучанська лісова дача перейшла у власність держави в особі Кабінету міністрів. Інше питання, чому Кабмін досі не передав бучанський ліс на обслуговування державному лісництву – Клавдієвському або Києво-Святошинському, які знаходяться поряд.

До слова, про це нардеп Ольга Червакова зазначила у своєму зверненні до Генпрокурора Юрія Луценка.

Про те, що згадана ділянка належить до Бучанської лісової дачі повідомляє Державне агенство лісових ресурсів ВО “Укрдержліспроект”.

Нагадую, вирубка почаласчя рівно на 20-й день після розпорядження Федорука. Цікаво дізнатися, чи були зроблені хоча б якісь дії з цього переліку? Чи хоча б почалися пошуки установи для проведення оцінки дерев? Що зробили працівники КП “Бучазеленбув” на виконання рішення виконкому Бучанської ради?

Що ми маємо в сухому залишку. Прокуратура й поліція затягували справу як могли, поки на ділянці не вирубали останнє дерево й не вивезли в невідомому напрямку. При зустрічі з Роговенком, ми поцікавилися, хто вкрав майно держави, тобто зрубаний ліс, і вивіз в невідомому напрямку. Як відповідати на це питання правоохоронці ще, очевидно, не придумали. Головний акцент чомусь стиавився лише на обрахуванні та сплаті відновної вартості за знищені дерева. Тобто, 10 тисяч грн за спиляний 300-літній дуб, цілком влаштує поліцію та прокуратуру, як я зрозуміла. Коли буде ця земельна ділянка та решта подібних їй по Бучі, також невідомо.

Хто нестиме відповідальність за завдану екосистемі Бучі та всієї Київської області шкоду?

Чекаємо відповіді на ці питання від прокурора області Максима Киричука.

Авторка: Олена Жежера, журналістка та мешканка Бучі

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539