Чабани: тітушки від селищної ради без суду руйнують майно людей

0

У Чабанах, що під Києвом, селищна рада намагається позбавити місцевих жителів їхніх паркану й гаража, які є в реєстрі як приватна власність. Місцева влада виправдовується: земля у власності громади селища, а не приватизована, тож на ній заплановано прокласти нову дорогу до школи. Селищна рада подала до суду на жителів, але не дочекавшись рішення, за допомогою чоловіків спортивної статури та екскаватора почала ламати приватний паркан. Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом умисного пошкодження майна у великих розмірах. Люди підозрюють, що на місці цих ділянок і прилеглих до них вже скоро має розпочатися будівництво багатоповерхівки.

Події відбуваються на вулиці Покровська, 11. За цією адресою розташовано будинок Людмили Топчій. Зранку 24 жовтня 2018 року, як повідомляє потерпіла, селищний голова Чабанів Олександр Киризлієв направив трактора, який його й зніс.

Це у фейсбуці написала пост Юлія Мельник (Хільман). Про це повідомляють самі жителі селища – потерпілі від дій селищної ради та тітушок.

Вони спочатку розвалили в Топчій весь забор, в неї там дерев’яний стояв, потім вчора склалась ситуація так, що помічний його (Киризлієва – прим. автора) приїхав і сказав, що раз ви не хочете по нашому, значить всьо, ждіть…”, – коментує “Громаді Київщини” жителька Чабанів Юлія.

На відео з місця події видно, як 25 жовтня чоловіки спортивної статури заважають мешканці і одній з власниць будинку Юлії Хільман захищати свій паркан від зруйнування.

На відео можна побачити, як чоловіки спортивної статури стоять навколо екскаватора, щоб не дати власниці будинку захистити своє майно.

З іншого боку паркану, повідомляє Юлія Хільман, представники селищної ради та інші невідомі особи спостерігають за дійством.

Вони приїхали, перший раз ми визивали позавчора, потім вчора вранці, коли ми перекрили їм роботу по розгортанню дороги, і це ж, мабуть, їх розізлило і вони скористалися моментом поки чоловіка не було, швидко загнали трактор і почали руйнувати. Ми викликали міліцію, вона приїхала через хвилин 40, але ж там було чоловік 30 тітушок, то чоловік скакав: “ви не йдіть туди, бо вони всі озброєні”. Міліція витягла з машини автомат, підбігла до них і вони потікали, і трактор ще поїхав”, – повідомляє потерпіла Юлія Мельник.

Юлія Хільман повідомляє, що поліція з правозахисниками затримала одного з тітушок біля машини, яка їх привозила, де було виявлено зброю. Громадяни з поліцією оточили машину, в який перебував тітушка, і поліція зробила огляд зброї.

Проте місцева жителька та правозахисниця Наталія Арутюнян каже, що в жителів Чабанів виникли сумніви щодо роботи місцевої (Чабанівської – прим. ред.) поліції під час огляду зброї, внаслідок чого активістам довелося їхати в Києво-Святошинський відділ:

Мы увидели, что приехал этот Врачевский Федор (представник ГО “Розвиток Київщини” – прим. автора) и начал отзывать зама Куцого (станом на 2017 рік начальника Чабанівського відділення поліції – прим. автора) и говорит: “ну шо ты не понимаешь, ну давай отойдем? Ты шо хочешь, чтобы я сейчас позвонил? Ну я позвоню и тебе сейчас перезвонят”… Мы поняли, что на уровне Чабанов и района это могут замять и, соблюдая субординацию, мы перезвонили в область, ну тоже для начала поехали писать заявление в КиевСвят””, – повідомляє Наталія Арутюнян.

Правозахисниця додає, що потерпілі писали заяви про вчинення кримінального правопорушення з самого початку зазіхань представників селищної ради та їх молодиків на власність потерпілих, однак тільки під тиском громадськості керівництво Києво-Святошинського відділу поліції прийняло рішення відкрити кримінальне провадження:

Так как это сегодня (26 жовтня – прим. автора) был третий день, когда к ним приходят титушки, еще позавчера они написали заявление про совершение криминального правонарушения, что они (титушки – прим. автора) угрожают, грозятся ламать забор и криминальное дело не было открыто. И только когда мы все приехали, после того, как нас принял следователь и Евтушенко, им было принято решение, дано указание и при нас было внесено в ЕРДР ведомости про совершение крыминального правонарушения по ст. 194 (пошкодження чужого майна) и тут же заявныки получили выписку с ЕРДР…”, – повідомляє Наталія Арутюнян.

Аргументи сільради – земля громадська

Між земельною ділянкою, на якій розташоване будівництво школи та вулицею Кірова розташований індивідуальний житловий будинок, який перебуває у спільній частковій власності між жителями Чабанів Юлією Хільман (12/25 частин) і Людмилою Топчій (13/25 частин).

Влітку 2018 року Чабанівська селищна рада подала позов до суду проти власників будинку Людмили Топчій і Юлії Хільман з вимогою “зобов’язати усунути перешкоди в користуванні земельної ділянки комунальної власності шляхом знесення самовільно побудованого гаражу… та паркану зі сторони вулиці Покровська, 11” і скасувати державну реєстрацію на житловий будинок загальною площею 131,8 кв. м. в смт Чабани по вул. Покровська, 11.

Чабанівська селищна рада в позові до жителів стверджує, що Генеральним планом смт Чабани запроектовано житлову вулицю в асфальтобетонному покритті шириною 6,00 метрів на вулиці Покровська, 11 до вул. Юності, 5. В позові йдеться, що жителі будинку Людмила Топчій та Юлія Хільман самовільно встановили дерев’яний паркан та паркан на бетонному фундаменті, та гараж, які знаходяться на землі загального користування в смузі відведення земель під дорогу з порушенням меж по проектній вулиці.

Відповідачі штучно звузили проїжджу частину провулку, перемістивши на декілька метрів свої паркани в сторону проїзної дороги, внаслідок цього транспортні засоби, що рухаються провулком, створюють загрозу життю та здоров’ю пішоходам. Фактично діями відповідачів громада смт. Чабанів позбавлена можливості безперешкодного та безпечного в’їзду до майбутньої школи, що зачіпає спільні інтереси та порушує права користування земельної ділянки всією громадою”, – йдеться в позові Чабанівської селищної ради.

Натомість Хільман стверджує, що земля в неї є, але… не приватизована. 

У мене є земля, приватизацію якої мені не дають зробити. У мене є будинок, гараж і забор, які законно побудовані, на своєму місці, все внесено в держреєстр, зареєстровано в БТІ, в приватизації мені відмовляють вже 10 років. За рахунок того, що вони збираються робити цю дорогу, вони мені останній рік весь час нагадують, що я незаконно, я захопила…, хоча ніяких захоплень там абсолютно не було, все будувалося на своїх місцях, все ж сільською радою узаконено, видано дозволи на побудову гаража… Саме коли стало питання про цю дорогу, вони знайшли мене крайньою і хочуть, щоб я самовільно перенесла гараж і паркан. А в мене гараж іде під одним дахом із будинком, газова труба виведена на той гараж і чому я повинна за свій кошт, коли у мене все законно, рушити своє майно?”, – обурюється одна з мешканок будинку Юлія Хільман.

Мені дали Генеральний план, який не затверджений жодною організацією, просто чорновичок. Ніхто зі мною не погоджував те, що я повинна щось переставляти. Жодна організація до мене не підходила. І вони останнім часом щомісяця мені слали погрозливо листі. Йде суд, але до розгляду по суті справи ми ще не дійшли”, – додає Хільман.

Мешканка вулиці Покровська, 11 Юлія Хільман у 2010 році придбала в громадянина Петра Срібного частину будинку, під яким закріплене право користування землею. Петро Срібний намагався приватизувати земельну ділянку навколо будинку, але йому селищна рада відмовила на підставі того, що Срібний вже використав своє право на приватизацію такого виду земельної ділянки. Юлії Хільман також не дозволили приватизувати ділянку, однак видали довідку про користування нею.

На прохання надати документи, відповідно до яких Чабанівська селищна рада зробила висновок про те, що паркан і гараж Юлії Хільман самовільно побудовані, а частину земельної ділянки вона захопила, селищна рада зазначила, що документами, які підтверджують права власності на будівлі, споруди, приміщення є в тому числі витяги про державну реєстрацію прав власності, а не технічний паспорт від 2010 року. У відповідь на це Хільман надала селищній раді витяги з державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Проте Чабанівською селищною радою були проігноровані новий технічний паспорт домоволодіння по вул. Покровська, 11 і витяг з реєстру речових прав на нерухоме майно, відповідно до яких паркан і гараж є частиною домоволодіння та приватною власністю мешканок будинку.

Після цього в селищній раді вирішили: 

Ви (Юлія Хільман – прим. автора) відмовляєтесь від добровільного проведення перебудови, демонтажу, побудованого Вами гаражу та паркану на землі загального користування, в межах запроектованої реконструкції дороги до школи, що суперечить суспільним інтересам та порушує права інших осіб”.

Таким чином, виконавчий комітет Чабанівської селищної ради… буде змушений звернутись до суду та довести факт порушення прав громади Чабанівської селищної ради самочинною забудовою”, – йдеться у висновку селищної ради.

Однак селищний голова Олександр Киризлієв, за словами відповідачів, не дочекавшись рішення суду попередив мешканців будинку, що у разі, якщо вони не перенесуть споруди, то селищна рада зробить це сама.

За останній тиждень приїхав Киризлієв і сказав: “я тут хазяїн, мені не потрібні ваші суди, мені потрібна сьогодні дорога. Я вам даю тиждень на те, щоби ви все це переносили. Якщо ви це не перенесете, то буду це все валить””, – каже  Хільман.

У позові Чабанівської селищної ради до Юлії Хільман і Людмили Топчій йдеться, що спірна земельна ділянка потрібна селищній раді для безперешкодного проїзду до школи, проте місцеві правозахисники стверджують, що землю Людмили Топчій, Юлії Хільман та інших прилеглих до неї ділянок, селищна рада внесеними черговими змінами до Генерального плану Чабанів запланувала під багатоквартирну житлову забудову.

“”Этот проезд ничего не решает. Он не есть существенным для вопроса строительства школы. Если мы посмотрим Генеральный план, который был принят в 2016 году в феврале и изменение к нему, которые были приняты в этом году, то этот кусочек с поворота на Юности к переулку, его назначение изменено с садыбной забудовы на багатоквартырну житлову забудову…. Уже сегодня, если вы поворачиваете не Юности, за ларьком два дома на сегодня забудовнык выкупил. Третий дом не будет оказывать сопротивление хозяев, у него умерла жена, он остался один и ему все равно что там происходит… То есть какая цель? Цель – выдавить вот этих людей, за безценок у них забрать, выкупить их землю, их майно для того, чтобы спланировать этот весь участок с поворота на Юность до переулка к школе для того, чтобы построить там несколько многоэтажек”, – зауважує правозахисниця Наталія Арутюнян.

“Громада Київщини” стежитиме за розвитком подій у Чабанах.

Нагадаємо, в селі Гатному тітушки за потурання сільради знесли в місцевих жителів сараї та погреби, щоб звільнити землю для забудовника.

Автор: Сергій Чагаров, активіст Громадського руху ЧЕСНО

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539