Новий очільник Київської ОДА – люстрований екс-начальник поліції Києва

0

Кандидатуру Олександра Терещука погодили на засіданні Кабміну 24 жовтня. Про це журналістам заявив міністр молоді та спорту України Ігор Жданов.

За його словами, уряд затвердив проект указу Президента про звільнення голови Київської ОДА Олександра Горгана. Він залишається депутатом облради.

Натомість на цю посаду призначили Олександра Терещука, який донедавна був першим заступником голови Одеської ОДА.

Як відомо, до працевлаштування в Одесі Терещук протягом 30 років працював в органах внутрішніх справ, з них 10 років обіймав керівні посади.

У червні 2015 року Терещук підпав під дію закону “Про очищення влади”. Його люстрували та звільнили з посади начальника київської міліції, на яку призначили 22 липня 2014-го.

Народний депутат Єгор Соболєв тоді зазначав, що Терещука потрібно було люструвати значно раніше як людину, яка розганяла Євромайдан у Луцьку.

Зауважимо, що під час Революції Гідності Терещук очолював Управління МВС України у Волинській області.

Окрім того, за інформацією ЗМІ, 2013 року Терещук відправляв волинський “Беркут” на Майдан для захисту влади Януковича.

А проте, Терещуку вдалося уникнути люстрації завдяки Указу Президента “Про незастосування заборони обіймати посади, щодо яких здійснюються заходи з очищення влади”.

Цей указ Президент Петро Порошенко підписав за місяць після звільнення Терещука з посади – у липні.

Після реформування міліції Терещук залишився на посаді начальника Головного управління поліції в Києві.

І лише півроку по тому керівниця Національної поліції Хатія Деканоїдзе звернулася до міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова з проханням звільнити Олександра Терещука.

Аваков задовольнив прохання Деканоїдзе, зазначивши, що Терещука усунено з посади через те, що він не пройшов атестації.

До 2015 року Терещук був очільником Київського главку. Він був люстрований, потрапив під дію закону “Про люстрацію”. Але того самого року Верховна Рада внесла до цього закону поправку, що Президент може одноосібно вирішувати, кого люструвати, а кого ні. Це зробили для того, щоб звільнити від люстрації якихось генералів, військових, які можуть упливати на посилення обороноздатності держави. Чому Президент звільнив від люстрації Терещука, не відомо. Звісно, ніякої обороноздатності для країни міліціянт, який тим паче відправляв “Беркут” на Майдан, організовував “тітушок” на Волині, забезпечити не міг, – розповідає голова правління ГО “Всеукраїнська люстрація” Олександр Куліковський, який вимагав люстрації Терещука.

Чому його призначили зараз на посаду голови Київської адміністрації, це очевидно. Це призначення готувалося під президентські вибори. Зрозуміло, що потрібно буде тримати контроль у Києві за ЦВК, контроль не лише управлінський, а й силовий. Я переконаний, що Терещук контролюватиме всі силові підрозділи й поліцію на території Київської області. Звісно, це призначення – це сигнал недоброї президентської кампанії. Терещук – дуже вагома фігура у правоохоронних органах, – додає він.

Куліковський зауважує, що з приходом Терещука не варто сподіватися на прискорення розслідувань резонансних справ на Київщині, що стосуються незаконного вирубування лісів, погроз та побиття активістів. За його словами, Терещук покриватиме неправомірні дії як забудовників, так і представників місцевої влади.

До того, як очолити Київську ОДА, Терещук понад рік пропрацював першим заступником губернатора Одещини.

Активісти виступали проти цього призначення. Вони заявляли, що процедуру конкурсу на вакантні посади керівників структур ОДА було порушено, а сам конкурс не можна назвати чесним і прозорим.

Журналісти «Слідства.Інфо» з’ясували, що, крім маєтку в селі Проців і трьох квартир у Києві, родина Терещуків володіє будинком у Жулянах, приватному секторі столиці.

Ще 2010 року СБУ заарештувала тамтешні земельні ділянки, роздерибанені за часів мера Києва Леоніда Черновецького. Зрештою, ця справа перейшла під юрисдикцію київської міліції, яку до кінця 2015-го очолював саме Олександр Терещук.

В автопарку родини Терещуків – джипи “Фольксваген Тігуан” та “Ауді Q7”, трицикл, трактор та причіп.

30 жовтня новопризначений голова ОДА Терещук розпочав нараду з мерами міст щодо запуску опалення на Київщині. Про те, що в Києво-Святошинському районі та Коцюбинському запуск опалення буде проблематичним Громадський рух ЧЕСНО писав перед початком опалювального сезону.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539