Реклама: Карплюку реклама мала б коштувати майже 4 000 000 на “1+1” та “Інтер”

0

Фігурант антикорупціних журналістських розслідувань Володимир Карплюк йде в нардепи по 95 округу (Києво-Святошинський район та Приірпіння, Київщина). Він чи не єдиний кандидат-мажоритарник, чия реклама регулярно виходить на телеканалі “Інтер” та “1+1”. Ці канали входять до топ-5 за рейтингами, ціни за рекламу, відповідно, тут одні з найдорожчих.

Волонтери “Громади Приірпіння” маркували всі виходи реклами, фіксували хронометраж і порахували, скільки коштувала реклама екс-меру маленького містечка Ірпеня. Сума має сягати майже 4 млн грн за 12 днів трансляцій. Тривалість роликів – 15 хвилин. Період моніторингу охоплює з 12 по 23 червня.

Громадський рух ЧЕСНО систематизува розцінки телеканалів у період парламентських виборів. Це дає можливість порахувати видатки на рекламу, якщо є кількість і час виходів реклами.

Карплюк є політиком-гречкосієм і для самопіару головно обирає телеканал “Інтер”. Тут один 15-секундний ролик у вечірньому праймі може сягати 54 тис грн. Загалом на цьому каналі у період, який моніторила “Громада Приірпіння” вийшло майже 90 роликів. Це на суму близько 3 млн грн. 

Під час президентської кампанії, телеканал “Інтер” для реклами найбільше обирали Петро Порошенко, Юрій Бойко та Олег Ляшко

На “1+1” у цей же час вийшло понад 50 роликів. За ці ролики політик мав би заплатити понад 1,15 млн грн. Зважаючи на розцінки телеканалу, які були оприлюднені перед виборами сума за показ одного 15-секундного ролика сягала понад 40 000 грн.

Під час першого туру виборів Президента на “1+1” виходило найбільше агітації Юлії Тимошенко та Олександра Вілкула.

Отже, за менш, ніж 2 тижні реклами, Карплюк мав би віддати  майже 4 млн грн за рекламу на двох загальнонаціональних телеканалах, яку народний депутат зароблятиме в парламенті 10 років. І ролики продовжують з’являтися на телеканалах.

Окрім цих витрат, є витрати на агітаційну продукцію та на промо в Facebook. Станом на 26 червня їхня вартість залишається невідомою. Про те, скільки коштували ці витрати можна буде довідатися після оприлюднення звітів кандидатів про використання депутатських передвиборчих фондів або після закінчення рекламної кампанії у соцмережі.

Закон встановлює обмеження виборчого фонду для кандиатів-мажоритарників на рівні 16 млн грн. 

“У своїх роликах Карплюк розповідає, що зробив з Ірпеня нібито Венецію. Політик має ділянку в Біличанському лісі, який ми захищаємо 10 років. Ніхто не показує, що він разом з своєю командою винищив зелені зони, набудував висоток, при цьому нема достатньої кількості садків та шкіл. Про робочі місця годі говорити. Вся ірпінська траса стоїть у напрямку Києва. Про те, що запасів води на таку кількість новобудов не стає – годі говорити. Інфраструктура вся стара, фільтри іржавіють за лічені дні, а вода – це наше здоров’я”,  – запитує мешканка Коцюбинського Олена Сокотюк, голова депутатської групи “Приватний сектор”.

“Команда Карплюка планомірно виводить гроші з бюджету. Тому не дивно, що у нього є такі кошти на рекламу. Ви бачили, щоб хтось ще з кандидатів по округу міг собі таке дозволити? Ви думаєте просто так витрачаються такі кошти? Політику, якому вручив прокурор області дві підозри, дуже треба недоторканість, щоб уникнути відповідальності. У Ірпені і в Коцюбинському у нього депутатська більшість. Тобто вони можуть давати високі зарплати медикам, освітянам з міського бюджету. Навіщо це обіцяти в програмі нардепа і що заважає платити бюджетникам більше останні 5 років, коли Карплюк був мером Ірпеня?” – риторично запитує Сокотюк.

Тим часом мешканці, які не мають таких бюджетів, як кандидат-забудовник, самі знімають ролики про діяльність Карплюка та поширюють їх у соцмережі.

Нагадаємо, на 95 окрузі вже зареєстровано двоє кандидатів-клонів опонентів Карплюка. Одна з них – дружина мера Боярки, який представляє партію КарплюкаНові обличчя”. Тривалий час партія “Нові обличчя” здавала до НАЗК нульові звіти. Тобто її ніхто з партійців не підтримував фінансами, навіть очільник партії Володимир Карплюк. Це при тому, що з його декларації в середньмоу за минулий рік невідомо на що зникала сума близько півмільйона гривень.

Станом на 14:00 26 чревня на сайті ЦВК зареєстровано 26 кандидатів по цьому округу. Про частину з них вже писав рух ЧЕСНО.

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539