Схема Щербини: як після поразки Карплюка купити Lexus і уникнути перевірки

0

13 серпня Петро Щебина, який вів невдалу парламентську кампанію екс-мера Ірпеня Володимира Карплюка, став влансником нової машини Lexus – 450D.

Це підтверджують дані, які отримали на електронний запит в системі МВС України.

Це нова машина, яку Петро Щербина купив нібито як б/в.

Сума угоди, яку уклали одразу після парламентської кампанії, поки невідома.

Про те, що в Щербини з’явилося нове авто вже повідомляла журналістка Михайлина Скорик-Шкарівська, але тоді ще не було відомо, за якою схемою Щербина її придбав.

Як вдалося “Громаді Приірпіння” довідатися від джерела, Щербина придбав Lexus у Марії Євгенівні Морозової, яка стала першою власницею нового Лексуса 2019 року випуску й придбала його по суті в той самий день, як перепродала Щербині.

Якби Петро Щербина купував Lexus у салоні за ринкову вартістю, то йому довелося б пройти ідентифікацію клієнта і довелося б платити податки в пенсійний фонд та інші збори. Після цього в усіх базах він би проходив як власник нової догорої автівки, який мав би мати для цього відповідні доходи. Купити машину можна у два способи – готівковий та безготівковий.

Якщо автівку купували б за готівкові кошти, то тоді на покупця поширюються інструменти фінансового контролю і він мав би подати інформацію про офіційні доходи. А для того, щоб здійснити безготівкову покупку – треба у офіційний спосіб отримати ці кошти на рахунок (дохід від підприємницької діяльності,  трудовий дохід, продаж майна).

З огляду на те, що новий Lexus купила інша особа, яка у той же день перепродала його Щербині, то він міг намагатися уникнути ідентифікації і фінансоуого контролю з боку держави.

Громадський рух ЧЕСНО фіксував випадки, коли заддя уникнення фінперевірки політики купували дорогі авта за 149 000 грн. Фінмоніториг починається від 150 000.

Як повідмоляла “Громада Приірпіння” на виборах Щербина, який є застпуником Карплюка у партії “Нові обличчя”, офіційно отримав як підприємець дещо менше 500 000 гривень за виготовлення відеороликів та інші послуги. Про це свідчив проміжний звіт кандидата Володимира Карплюка. Деталізований остаточний звіт кандидата поки відсутній. Раніше Щербина вів парламентську кампанію 2014 року екс-регіонала Анатолія Федорука, який є мером Бучі. Федорук тоді програв вибори.

До цього він був медіа-консультантом Сандея Аделаджі.

Для представників “Нових облич” оформлювати майно за мінімалізовані кошти і продавати рухоме чи нерухоме майно практично в один і той самий день є звичною схемою. Так, коли голова фракції “Нові обличчя” Сергій Даніш позбувався всього свого майна, щоб його не забрали через суд, квартиру, яку він продав депутату Коцюбинської ради від “Нових облич” Анатолію Столяру, одразу ж потім перепродали за суму нижче ринкової вартості іншій особі.

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539