Розкрито таємницю квартирних оборудок: чому ж Даніш позбувся майна

0

Ми встановили факти блискавичного збування майна головою фракції “Нові обличчя” Коцюбинської ради  Сергієм Данішем. Про те, що все майно у нього щезло, засвідчила декларація на сайті НАЗК за 2016 рік. З декларації зникли квартира в Бучі, ділянка в Києва і навіть машина та донька. Поставало цілком закономірне питання: чому політик так квапився залишитися без майна і навіть доньку не вніс?

Виявилося, політик продав квартиру в столиці простому громадянину. Суд скасував договір купівлі-продажу і зобов’язав Даніша повренути гроші покупцю. Виявилося, що Даніш придбав цю квартиру і одразу ж переподав. Людина, яка йому продавала квартиру не мала права розпоряджатися цим майном взагалі. Таким чином простий громадянин залишився без квартири і без грошей. Даніш повертати гроші не квапився. Хоча на його майно – квартиру і ділянку – наклали арешт. Для того, щоб вберегти майно депутат, що найбільш ймовірно, підмовив свого друга подати на нього позов в суд, де йшлося про те, що Даніш нібито винен 5 млн грн. Даніш одразу поквапився визнати позов в суді і борг захотів віддати майном, на яке наклали арешт, щоб таким чином захистити своє майно і не віддавати гроші за продану квартиру.

Що ж це був за дивний позов про борг у 5 мільйонів?

У судовому реєстрі ми дізналися,  що в 2016 році на Сергія Даніша подав до суду коцюбинець Сергій Ващенко. Він вимагав в Даніша повернення позики в 5 млн грн. Даніш, який без суду нібито борг віддавати не хотів, чомусь оразу в першій існтанції погодився сплатити борг. І не грошима, а майном.

Ващенко при цьому про Даніша, який не хотів нібито поветрати йому 5 мільйонів, відгукується просто надзвичайно позитивно:

“Я считаю его (Даниша – прим. авт.) положительным человеком. Я считаю его замечательным человеком. Какие у нас с ним финансовые отношения – это наше личное. Если он захочет давать какой-то комментарий, информацию – он имеет право, если вы хотите спросить о нем как о человеке – я вам скажу. Это замечательный человек. Один из лучших, которых я встречал в своей жизни!”

Зазвичай так про тих, хто винен 5 мільйонів не говорять. І це насторожує.

Більше того, насторожує те, що кандидат юридичних наук Сергій Даніш, який нібито не хотів повертати борг, у першій же інстанції, рішення якої не набуває законної сили, якщо його оскаржити в апеляції, квапиться визнати цей позов про борг у 5 мільйонів. Отже, йому треба це рішення. Справу веде в Ірпінському суді суддя Дмитро Чернов.

А позиват Ващенко, якому нібито винні 5 млн грн, погоджується забрати нерухомість – квартиру і ділянку – вартість яких суттєво не дотягує до суми боргу. І що ще дивніше, квартира Даніша в Бучі стає через півроку на 1 день власністю іншого депутата Коцюбинської ради від Нових облич Анатолія Столяра і він її одразу ж продає.

Борг у 5 мільйонів в декларації за 2016 рік не фігурує і про це повідомлене НАЗК. І це може бути підставою для притягнення депутата Даніша до кримінальної відповідальності. Даніш навідріз відмовився коментувати цю дивну ситуацію, яка залишала більше запитань, ніж відповідей.

Суд наклав арешт на майно Даніша і депутат його мигом позбувся

Виявляється на квартиру і ділянку Даніша суд наклав арешт (справа в реєстрі 761/9171/15-ц).

Про це йдеться в ухвалі судді Шевченківського райсуду за підписом судді Олени Піхур. Арешт наклали по суті саме перед місцевими виборами 2015 року, коли Даніш був кандидатом на посаду Коцюбинського голови.

В ухвалі йдеться про те, що ухвала може бути пред’явлена до виконання до 7 вересня 2016 року. Запам’ятайте саме цю дату. Зважте, що саме цю квартиру, на яку суд накладав арешт, продали. При чому продали двічі, щоб замести сліди і утворили між реальнмим покупцем і продавцем так звану “прокладку”. Прокладкою в цій схемі став депутат Коцюбинської селищної ради від Нових облич Анатолій Столяр, який, як твердять односельці, виконував функцію водія Даніша. 

8 вересня 2016 року Столяр продав квартиру в Бучі за заниженою ціною громадянці Юлії Зімоглядовій.

Столяра використали як прокладку, щоб перепродати майно Даніша за заниженою ціною. Так Столяр став власником цієї квартири саме 7 вересня 2016 року – дата, яка фігурує в ухвалі суду. Договір купівлі- продажу на Столяра оформлювали в так званого “чорного” нотаріуса Ірпеня – Нельзіна.

До нього звертаються забудовники, коли треба владнати питання схем по нерухомості. Коли “Батькіщвина” проводила дерибан через підставник для Бучанського межигір’я нардепа-комуніста Калєтніка Нельзін фігурував саме в цій історії.

У своїй декларації депутат-студент Столяр, який проживає разом з батьками, зазначив, що він нібито для купівлі цієї квартири брав позику в іноземного громадянна Олександра Брауна.

Накладання арешту на майно може пояснити, чому депутат Нових облич Даніш з такою блискавичною швидківстю позбувався майна.

Справа з боргом у 5 млн грн, які так легко визнав Даніш навесні 2016 року слугувала страховкою. Якби дію арешту на майно продовжили або вирішили стягнути через судових виконавців – був би ще один аргумент, що є судова справа і це майно йде в рахунок іншого боргу.

Справа, в якій суд наклав арешт на майно Даніша – надзвичайно цікава. І вона стосується квартири в цетрі Києва, яку Даніш не мав права продавати.

Квартирні історії Даніша: хто і чому вимагав в політика 207 тис $

Понад 10 років тому помічник нардепа екс-регіонала Петра Мельника Сергій Даніш заволодів квартирою на вул. Артема у місті Києві. Є навіть точна адреса, яка фігурує в рішенні суду.

Цю квартиру Даніш, як вбачається з рішення суду, вирішив продати Олегу Величко. у подальшому той, хто запалатив Данішу гроші за квартиру, вирішив до нього позиватися і виграв справу.

Виявляється Даніш володів за документами квартирою на Артема всього кілька місяців і одразу її надумав чомусь продати. Як пізніше з’ясувалося, він оформлював договір купівлі-продажу з людиною, яка не мала повноважень продавати йому квартиру на Артема. Відповідно Олег Величко купив в Даніша не квартиру, а повітря. Влеичко захотів отримати назад свої гроші. Але Даніш і не думав віддавати те, що отримав від покупця. І Величку не залишалося нічого іншого, як йти до суду.

Якщо у справі щодо “липового” 5-мільйонного боргу Даніш блискавично погодився на мирову, щоб рішення про те, що він віддає коцюбинцю свою квартиру та ділянку за борг, вступило в силу, то в позові, де сума значно менша, гроші Даніш не повертав.

І вже в цій справі, яка стосувалася квартири на Артема, борг Даніша був реальний, а не фіктиіний. І тут в судовому порядку в Даніша Величко вимагав 207 тис $.

Саме таку суму, як твердить у позові Величко, він заплатив за квартиру на Артема Данішу. Величко позивався, бо суд скасував довіреність, яка дала підстави продати квартиру Данішу й повернув майно законному  попередньому власнику. Те, що Даніш став власником квартири і одразу ж її перепродав дає підстави вважати, що він – частина схеми. В судовому рішення йдеться, що нотаріус, який видавав довіреність на продаж квартири через довірену особу сам з Житомирщини.

Суд присудив стягнути з Сергія Даніша лише 505 тисяч гривень. Саме така сума фігурує в договорі купівлі-продажу від 2008 року. На той час це було по курсу 5,05 рівно 100 тис $.

Але Величко вимагав більше, бо окрім договору Даніш підстрахував себе розпискою. У ній шлося про те, що якщо договір розривається за ініціативою продавця, то покупець Ващенко отримує 207 тис у.о. Можна припустити, що квартиру продали саме за таку суму, але в договорі купівлі-продажу зазначили меншу для мінімалізації оподаткування. А розпискою Ващенко міг себе страхувати на той випадок, якщо Даніш захоче повернути квартиру, щоб він тоді віддав ту суму, яку дійсно міг отримати за продаж квартири на вул. Артема в столиці.

Суд Апеляційнох інстанції присудив, залишити рішення Шевченківського суду без змін. Спарву в апеляції розглядали напередодні виборів до Коцюбинської селищної ради у 2016 році.

Таким чином Даніш має повернути 505 тис грн Величко. Тільки, якщо в 2008 році це було 100 тис $, то зараз це менше 19 тис $. За ці гроші зараз неможливо придбати квартиру не те, що на Артема в м. Києві, а навіть у Бучі ринкова ціна квартири в будинку, де було майно в Даніша, сягає понад мільйон гривень.

Але рішення апеляційної інстенції вступило в силу 22 вересня 2016 року. На цей час квартира Даніша у Бучі вже була кілька разів перепродана. Всі операції були здійснені саме у вересні 2016 року.

Зараз справа щодо цієї квартири на Артема слухається в касації.

У цій справі, на відміну від справи, яка слухалася в Ірпінському міському суді і де головував суддя Дмитро Чернов, борг Даніша – цілком реальний. Як бачимо, політик, коли мова стосується реальних грошей і боргів не квапиться йти на мирову угоду, хоча сума боргу у справі щодо квартири на Артема рівно в 10 разів менша, ніж він нібито був винен коцюбинцю Ващенко.

У декларації з власності в Даніша залишився хіба Маузер і 130 тис $. Та й ця сума викликає чимало питань. Не виключено, що готівка вписана для того, щоб легалізувати недекларований дохід в майбутньому.

А тепер громада може задуматися, людину з якими цінностями намагалися поставити головою селища, щоб він представляв наші інтереси в суді, відповідав за контроль бюджетного фінансування і найголовніше… мав доступ до персональних даних коцюбинців, які зберігаються в Коцюбинській селищній раді.

Авторка: Ірина Федорів – журналіска та мешканка селища Коцюбинське

 

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539