Чи відпустить Київрада секретаря й де заява Прокопіва?

0

За кілька днів має відбутися сесія міськради. Востаннє для ухвалення важливих для столиці рішень депутати збиралися ще в середині травня. За цей час було кілька невдалих спроб скликати сесію.

Питання відставки Прокопіва, про яку він яскраво заявив у Facebook ще наприкінці липня, немає у проекті порядку денного сесії 12 вересня.

Більшість голів фракцій твердять, що заяву секретаря офіційно не зареєстровано, її не обговорювали на погоджувальній раді та на засіданні президії міськради.

Прокопів заявив, що хоче очолити київський осередок партії “Європейська солідарність”, але в тому разі, якщо він залишиться секретарем Київської міської ради, він не зможе обіймати такі політичні посади. Про це повідомляє Громадський рух ЧЕСНО.

На парламентських виборах перемогу в київських мажоритарних округах здобули представники команди Президента Володимира Зеленського. Секретар Київради Володимир Прокопів, який балотувався від політсили Петра Порошенка, до парламенту не пройшов і в липні публічно повідомив, що написав заяву про припинення своїх повноважень як секретаря міськради. 

Проте Київрада не збиралася на засідання від середини травня, тож Прокопів досі залишається секретарем. Рух ЧЕСНО поцікавився подальшими намірами політика. 

Згідно з Регламентом Київради, кандидата на посаду секретаря може пропонувати міський голова. Якщо кандидатура від мера не здобула підтримки більшості або він її взагалі не подав протягом 30 днів від моменту відставки попереднього секретаря, внести кандидатуру можуть і депутати, але не менш як половина загального складу ради (60 депутатів).

Попри те, що секретар Київради Володимир Прокопів подав заяву про складення повноважень, він залишається на своїй посаді доти, доки за його відставку не проголосує міськрада.

“Мер має підписати ту заяву. Він її ще не розглядав. Тому поки що Володимир Прокопів далі виконує свої обов’язки секретаря Київради”, – сказала прес-секретарка міського голови Оксана Зінов’єва.

До зони Зе!турбулентності потрапив і сам міський голова Віталій Кличко. Кияни протягом тижня могли спостерігати перепалки на прес-конференціях між ним та керівником Офісу Президента України Андрієм Богданом

Зрештою, Кличкові довелося поїхати по підтримку до екс-мера Нью-Йорка Рудольфа Джуліані, який є адвокатом Президента США Дональда Трампа. Але у ЗМІ протистоянння між командою президента і мером Києва закінчилосязвільненням Кличка з посади голови КМДА. Кличко збирається звертатися до Коснтитуційного Суду.

Тим часом у Київраді немає визначеності щодо долі посади секретаря ради.

Кілька тижнів тому Володимир Прокопів у коментарі Руху ЧЕСНО повідомив, що, наскільки йому відомо, депутати не збирають підписів на підтримку інших кандидатур. 

“Є багато гідних кандидатів. Наскільки вони зможуть об’єднати зал – це питання системної роботи з депутатським корпусом. А з урахуванням багатьох змін це питання відкрите навіть для мене. Голосування за важливі для киян питання під час пленарного засідання 12 вересня все покажуть”, – зазначив Прокопів.
 

Чинний секретар Київської міськради не виключає, що може залишитися на посаді за умови згоди більшості. Але наразі питання відставки Прокопіва відповідно до його заяви не стоїть у проекті порядку денного.

Зауважимо, що, згідно з Регламентом, для секретаря КМР є низка обмежень на сумісництво навіть на громадських засадах.

Думки фракцій

Рух ЧЕСНО звернувся по коментарі до голів фракцій та депутатської групи в КМР щодо того, чи підтримають депутати відставку Володимира Прокопіва та чи запропонують на його посаду нову кандидатуру. 

Володимир Бондаренко, який очолює фракцію “Батьківщина” в Київраді, сказав:

“Фракція вважає, що сьогодні ця відставка не забезпечена кадровою заміною. Ми не бачимо зараз у складі Київської міської ради більш-менш рівновіддаленого від різних політичних груп депутата, який би виконував свої функції об’єктивно. Я знаю багатьох секретарів Київради за цей час і можу сказати, що за рівнем толерантності Прокопів відрізняється від них усіх у кращий бік”. 

Щодо самої заяви Бондаренко вважає, що вона була невчасною й непотрібною.

“Якщо проаналізувати, то в раді немає людини, яку б підтримала більшість. Попередньо звучали різні прізвища: СагайдакаЯловогоВалентина МондриївськогоАндрія Страннікова. Але вони не наберуть 61 голосу, це точно”, – певен він.

Позицію очільника “Київської команди” Сергія Гусовського та самої депутатської групи щодо підтримання відставки Прокопіва з посади секретаря КМР Громадському руху ЧЕСНО озвучив прес-секретар Гусовського Володимир Анфімов:

“Якщо це голосування відбудеться, тобто якщо питання винесуть на розгляд, то підтримка буде. Це ж наче людина написала заяву й хоче, щоб її звільнили із займаної посади, тому ми не бачимо причин, чому не підтримувати”.

На запитання, чи кандидуватиме група свого представника, чи є підтримка більш ніж половини складу ради та чи претендує на посаду секретаря Київради сам Гусовський, його прес-секретар відповів:

“Тут варто дочекатися четверга й подивитися, як розгортатимуться події”.

Олександр Омельченко, голова депутатської фракції “Єдність”, готовий підтримати відставку секретаря ради, а от з депутатами, що входять до фракції, це питання ще не обговорювали.

“Особисто я підтримаю. Фракцію ще не збирав. Щодо Прокопіва в мене принципове питання. Він, коли подав заяву, то дав коментар в інтерв’ю, що вчинив так тому, що збирається активно працювати на “Європейську солідарність”. І щоб не було конфлікту інтересів у секретаря, він подав у відставку. Це серйозний його власний коментар”, – зауважив Омельченко.

Він упевнений, що Прокопів обіймає посаду секретаря міськради з порушенням чинного законодавства, бо її не можна суміщати з членством у партії, секретар має бути позапартійним і позафракційним.

“Якщо не брати до уваги (його політичної належності, – прим. ЧЕСНО), то його роботу як секретаря можу оцінити, як задовільну. Понад 90% сесій, погоджувальних рад і президій проводив саме Прокопів, а не Кличко, як мав би”, – твердить Омельченко.

“У мене є неофіційні дані, що ця заява була радше для амбіцій. Вона досі не зареєстрована (09.09.2019 – дата телефонної розмови з журналістом Руху ЧЕСНО), а начебто лежить на столі в пана Кличка. А мала б бути подана й зареєстрована у визначеному порядку в секретаріаті та розглядатися на президії, яка була ще 3 дні тому. Я запитував, чи розглядатимуть це питання хоч на погоджувальній раді у вівторок перед сесією, то від відповіді ухилились і Кличко, і Прокопів. Я думаю, що це їхня політична гра “а як відреагує громадськість”, – зазначив він.

Про наступника секретаря депутат не каже:

“Зі мною на цю тему ніхто не розмовляв. Ані з депутатів міської ради (нас 120), ані Кличко, ані вищий склад керівництва Верховної Ради – ніхто”.

“Самопомічівка” Наталія Манойленко не певна, що Київрада взагалі є дієздатною:

“Про це взагалі говорити передчасно, бо дискусія ще навіть не починалася. Заяву я особисто не бачила. Якщо вона є, то необхідно, наскільки я розумію, щоб мер спочатку підписав. І після цього почнеться дискусія. Тому говорити про те, що ще не відбулося, узагалі юридично позбавлене сенсу. Події так швидко змінюються і в Київраді. Чи вона здатна працювати, чи дієздатна? Питання секретаря буде частиною тих питань, які залишаються відкритими. Про кандидатів на посаду я не чула навіть на рівні кулуарних чуток”.

У “свободівців” також до кінця не сформоване бачення щодо голосування за відставку секретаря ради.

“Ми фракцію ще не збирали, і я не можу вирішувати за всіх. Позиція взагалі залишається незмінною: “Свобода” 4 роки була й залишається опозиційною фракцією. Ми жодного разу не голосували ані за кадрові питання, ані за бюджети, ані за програми соціально-економічного розвитку та земельні питання. Ми не голосували за секретаря Прокопіва. Не хочу ухвалювати рішення за фракцію, бо всі вони колегіальні. Я був і на президії, і на погоджувальній раді за участю міського голови, але цього питання в порядку денному немає. Обговорювати його не бачу сенсу”, – сказав голова фракції ВО “Свобода” Юрій Сиротюк.

Та й іншого кандидата зі складу ради він на цю посаду не бачить:

“Зняти секретаря міської ради можна, але питання, кого поставлять. Можу сказати, що з імовірністю 99% будь-яка інша кандидатура не набере 61 голосу для призначення нового секретаря. Також, з одного боку, відбуваються рухи зі зняття Кличка з голови КМДА, що у принципі логічно. З іншого боку, я постійно чую про формування якоїсь Зе!більшості в Київській міській раді. Не відомо, як можна сформувати більшість із політичної сили, яка взагалі не була обрана до міської ради”.

З головою фракції “Солідарність” Андрієм Странніковим нам не вдалося поспілкуватися – його телефон не відповідає й на повідомлення він не реагує. Странніков як очільник найбільшої фракції в Київ ській міськраді ігнорує запитання Руху ЧЕСНО вже кілька років поспіль.

Але ми мали можливість поцікавитися думкою про відставку Прокопіва в його заступника Олеся Маляревича, адже фракція налічує 52 депутати, а для ухвалення рішення необхідно набрати 61 голос.

“Засідання фракції в нас буде завтра, але, думаю, це питання не розглядатиметься, тому що не було ніякої офіційної заяви. Про той допис треба тільки в нього питати”, – зазначив Маляревич.

Отже, найімовірніше, питання щодо відставки Володимира Прокопіва так і не потрапить до порядку денного. Голови фракцій твердять, що офіційної заяви не було, тому вести мову про наступника немає підстав.

Сам же Прокопів у коментарі руху ЧЕСНО повідомив, що заяву подав саме на розгляд Кличку:

“Написав заяву і подав на погодженню меру. Я вважав за потрібне попередити мера Києва про те, що маю намір очолити партійний осередок в Києві. Після моєї заяви мер приймає рішення по тому, чи розглядати заяву і коли це відбудеться. Тобто коли розглянуть мою заяву – це вже залежить від мера. Віддаю це питання на розсуд мера та ради.”

Нагадаємо, раніше Рух ЧЕСНО дослідив, за що оштрафували Віталія Кличка та хто платитимехто з депутатів Київради піарився на Дні знань та як із прибудинкових територій місцева влада столиці зробила платні паркінги.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539