Коцюбинське включають в Ірпінську ОТГ і просять парламент приєднати селище до Києва

0

Засідання робочої групи з вивчення пропозицій для внесення змін до перспективного плану формування територій громад Київщини відбулося 11 жовтня у приміщенні облради.

Розглядали формування одразу кількох громад у Києво-Святошинському районі та Приірпінні – Бородянської, Микулицької, Бучанської та Ірпінської.

Зокрема обговорювали можливість приєдняння селища Коцюбинське, яке по суті є анклавом міста Києва, до Ірпінської ОТГ.

“У червні цього року, вдалось заблокувати ініціятиву “миттєвого поглинання” Коцюбинського Ірпенем, яку так завзято протискав депутат Коцюбинської ради Владистав Євстєфєєв. Тоді я, після усної заяви про неприпустимість такого поспішного рішення, звернувся і з Депутатським зверненням до Голови робочої групи Добрянського, з пропозицією зняти питання з розгляду для довивчення і окремого розгляду з залученням представників громади,” – розповідає “Громаді Приірпіння” депутат облради Ігор Домбровський (“Свобода”).

 

На черговому засіданні робочої групи був представник Ірпеня – керуючий справами Дмитро Негреша. В.о. мера Ірпеня Анастасії Попсуй (“Нові обличчя” – змінила прізвище на Заблоцька) не було.

Коцюбинське представляв самопроголошений голова Сергій Даніш. Він сидів біля представників Ірпеня, а не поряд з представниками громади.

На засідання робочої групи прийшла обрана громадою селищна голова Ольга Матюшина, депутати Олена Сокотюк, Олександра Куцан, Ліна Радуда та активні мешканці селища.

“Мене обурило, що вони розуміють проблему і знають, що громада хоче до Києва і їй так дійсно з точки зору інфраструктури буде краще, але роблять все одно нас частиною Ірпінської ОТГ, бо ОДА у Міністерстві нібито не приймуть документи, якщо вони не “покриють” всю область децентралізацією. От такий совок під нібито сучасним словом “децентралізація”. Я пропонувала виключити Коцюбинське з меж Київської області – то вони тільки посміялися”, – розповідає депутатка Олена Сокотюк, яка є членом комісії з питань освіти, культури, молоді та спорту.

“Даніш розказав про те, що Ірпінь з Коцюбинським разом організовує свята, забезпечує садки і школи, планують ремонт їдальні в школі, триває заміна теплотраси. Забув правда сказати, що на перше вересня діти стартували навчання без парт на голій підлозі і що раніше ми свята прекрасно святкували і без Ірпеня. Ну і звісно, частина податків мешканів селища осідає в бюджеті Ірпеня, тому цілком логічно, що на соцсферу ці гроші мають працювати. Але чи працюють? Ірпінь закрив стаціонар, з батьків у музшколи збирають гроші на циклювання підлоги в музшколі, в спортшколі змагання з дзюдо не можуть провести, бо нема фінансування і Даніш розводить руками. Про це все він, звісно не сказав на робочій групі”, – додає Сокотюк.

На засіданні робочої групи була присутня мешканка селища Наталія Коломієць, яка у судовому порядку разом з іншими мешканцями селища скасувала рішення Коцюбинської ради 2015 року, яким селище вирішили приєднати до Ірпеня після псевдогромадських слухань:

“Якийсь представник Ірпеня, Негреша, почав свій виступ з того, що заявив про проведення громадських обговорень в смт Коцюбинському. На питання представників громадськості Коцюбинського, коли саме відбулися обговорення, він відповів, що в 2015 році. Не витримавши такої відвертої брехні (оскільки Ірпіньска міська рада була учасником судового процесу і їм достеменно відомо, що рішення прийняті за результатами обговорень 2015 року було скасовано в апеляційній інстанції і Верховний Суд залишив дане рішення без змін, а касаційні скарги ІМР без задоволення), ми заявили, що рішення Коцюбинської селищної ради було скасовано. Потім слово взяв Даніш і почав розповідати про те, скільки всього “харошого” ми отримали від Ірпеня, про те, як же ж Ірпінь круто фінансує Коцюбинське, який він маладєц, і яка пагана Ольга Матюшина. Проте, якщо  враховувати той факт, що бюджет Коцюбинскього за 2019 рік склав 40 млн, то ці всі “печеньки” від Ірпеня складають 5% від 40 млн.  Я попросила робочу групу і присутніх подивитися на мапу Києва і Київської області та пояснити мені, мешканці Коцюбинського, як приєднання до Ірпінської ОТГ (якої, до речі, ще й не існує в природі) може позитивно вплинути на моє життя та життя інших мешканців громади.”

Ось зйомка з квадракоптера, яка показує, що Коцюбинське межує з Києвом.

Депутат Ігор Домбрвоський пропонував зняти питання Коцюбинського з порядку денного і не обговорювати його в контексті Ірпінської ОТГ. Але це так і не було зроблено.

На нараді головував заступник голови облради Ярослав Домбрянський (“Наш край”). Він пояснив, що щодо питання Коцюбинського область може звернутися до парлаемнту:

“Селище Коцюбинське розташоване в Київській області, тому в будь-якому випадку Департамент містобудування й архітектури готував пропозицію щодо його приєднання до Ірпінської ОТГ. Якщо будуть прийняті на законодавчому рівні рішення про приєднання його до Києва, Коцюбинського в Київській області не буде. Моя позиція проста – ми повинні схвалити зміни до перспективного плану але паралельно ми домовилися, що ініціюємо питання до Парламенту та Кабміну про прийняття ними рішення стосовно селища Коцюбинського в частині приєднання його до міста Києва”.

У облраді пояснюють, чому поспішають. Парламент вже прийняв у першому читання законопроект, який може забрати в облради повноваження погоджувати межі ОТГ. Ці повноваження можуть відійти до міністерства.

“Якщо ми не затвердимо перспективний план – його через міяць затвердить Кабмін без нас. Є ідея допрацювати Києво-Святошинський район. Після цього, як узгодимо всі межі і громади, ОДА має подати з нашими рекомендаціями остаточний варіант мапи децентралізації. Ми його виносимо на позачергову сесію. Більшість членів комісії розуміють, що Коцюбинське у своїй більшості не сприймає себе в Ірпені. Але перспективний план Київської області він не може намалювати Коцюбисньке в Києві і не може не намалювати його в області. Якщо будуть білі плями – документ не буде сформований і тоді Кабмін просто не узгодить. Ми в пояснювальній записці до перспективного плану зазначимо про ситуацію, яка склалася з Коцюбиснким. Звернемося до ВРУ, що просимо винести питання на державницький рівень. Питання меж Києва – це паралмент.  Але якщо до квітня місяця, коли можуть відбутися вибори в ОТГ, не вирішить питання по Коцюбинскьому, – на жаль, будуть проведені вибори. Якщо запустять виборчий процес і Коцбиснке потрапить в Ірпінську ОТГ – нічого вже не буде”, – пояснює член робочої групи депутат облради Роман Титикало (обраний до облради від “Самопомочі”).

Селишна голова Ольга Матюшина пояснює, що під час об’єднання громад ключовим мають стати бажання людей:

“Ірпінь і самопроголошена влада в селищі опиралися на рішення 2015 року, яке було оскаржене в суді, бо з Ірпенем нема спільної межі і не було проведено належним чином громадських слухань. Іншого рішення Коцюбинська селищна рада не приймала. А важливо, що думають люди, а не політики і як буде краще громаді, а не політикам. До мене як до селищної голови торік зверталася громада і вимагала провести слухання про приєднання до Києва. Це право громаді гарантує Статут територіальної громади. Вони зібрали 500 підписів і я мала провести слухання. Люди проголосували за Київ. 61%. Більше 1300 учасників. Я зі свого боку як голова зробила все, щоб донести цю думку людей до Київради. Рішення депутатів Київради ми отримали. Київрада сказала Коцюбинському так. Але попередній парламент саботував цей процес”.

“Тепер слово за парламентом нового скликання. Ми широ сподіваємося, що в новому законопроекті “Про столицю” з’являться відповідні правки, які дадуть можливість приєднати анклав Коцюбинське до того, як запуститься процес виборів в Ірпінську та інші ОТГ. Ми всі розуміємо, що після запуску виборчого процесу ця можливість для селиша може бути втрачена і це вже буде політична відповідальність нової влади. Зі свого боку ми відвідували обговрення змін до законопроекту “Про столицю” і донесли цю думку до членів профільного комістету. Тому всі все знають і проінформовані”, – резюмує Матюшина.

Депутат облради Микола Ляшенко (був обраний в облраду від УКРОПу) планує звернутися до парламенту, щоб прискорити процес:

“Я особисто звернуся до Верховної Ради, аби Верховна Рада внесла зміни до законодавстава і приєднала селище до столиці, як того вимагає громада. Запропоную своїм колегам долучитися. Я сподіваюся, що мій депутатський запит буде підтриманий більшістю на сесії облради”.

Наразі дата сесії Кихвської облради невідома. “Громада Приірпіння” продовжує стежити за ситуацією й інформувати громадян. Також журналісти “Громади Приірпіння” звернулися до депутата від 95 округу Олександра Горобця (“Слуга народу”), який перед виборами наголошував на тому, що Коцюбинське має бути там, де вирішить громада. Він приїздив на прохання громади після засідання робочої групи саме щодо цього питання в облраду.

Щойно нардеп надасть своє бачення щодо цього питання “Громада Приірпіння” оприлюднить його коментар.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539