Екопарк Осокорки: Верховний суд відправив справу до першої інстанції

0

Верховний суд 26 лютого відправив справу за позовом ГО “Екопарк Осокорки” до ДАБІ на повторний розгляд у першу інстанцію. Заборона на будівництво скасована. Поміж озер Тягле й Небреж, на території, яка згідно Генплану Києва є зеленою зоною загального користування, банк “Аркада” та ТОВ “Контактбудсервіс” планують звести понад 40 висоток житлового комплексу. Будівельні роботи можуть відновити вже сьогодні.

“Рішенням ми не задоволені, але розглядали цей варіант як можливий. Прийняття рішення на користь забудовника, або на користь громади – це знакове рішення і колегія не змогла сьогодні вирішити на чиєму вони боці”, – розповідає активіст ГО “Екопарк Осокорки” Максим Стравинський

“Ми в свою чергу активізуємо громаду й готуватимемо звернення до КМДА та відповідних департаментів з вимогою накласти мораторій на проведення будівельних робіт до остаточного вирішення в судах. Оренда цієї ділянки спливає у вересні, забудовник буде поспішати розпочати будівництво, щоб потім просити продовження договору оренди на ділянку з недобудом. Ми будемо звертатися до КМДА з проханням не продовжувати договір оренди”, – додає Стравинський.

Читати також: ТОП-10 гарячих точок у Києві 2019

До суду прийшли і ті, хто представився інвесторами будівництва. Вони розповіли, що нібито повірили банку “Аркада” і вже вклали свої кошти в неіснуючі квартири та в інші житлові комплекси, які будує “Аркада”. 

Як відомо, зараз на місці будівництва ЖК “Патріотика на озерах” лише забиті в землю бетонні палі. Згодом з’ясувалося, що “Аркада” зупинила будівництво не лише цього житлового комплексу, а й інших – ЖК “Еврика” та ЖК “Патріотика”, а люди опинилися в заручниках у забудовника.

“Ми хочемо, щоб було законне рішення і щоб ми будували свої будинки. Ми вклали свої гроші і вважаємо це будівництво законним. Так, зараз там забиті палі. Це не купівля нерухомості, це інвестиція в будівництво. Я вклав 80%. Ми періодично влаштовуємо в банку наради й запитуємо забудовника, чому не будуються наші будинки. Будівництво наших квартир буде залежати від рішення суду”, – розповідає один з інвесторів Денис Шинкаренко.

Активісти стверджують, що раніше Шинкаренко був на їхньому боці й брав участь у акціях та судах проти забудови території Екопарку,але в якийсь момент змінив свою позицію.

Активісти вважають, що банк “Аркада” навмисно зупинив будівництво ЖК “Еврика” та “Патріотика”, які будуються за межами території екопарку й оголосив про банкрутство будівельної компанії. Там загальна кількість інвесторів біля 13 тисяч осіб і банк “Аркада” залучився їхньою підтримкою в судах та у перемовинах з КМДА.

“Це стала схема забудови земельних білянок банком “Аркада”. По нашій земельній ділянці землекористувач перебуває у стадії банкрутства. Це фіктивне доведення своїми ж компаніями до банкрутства з метою отримання ухвали про забезпечення позову, яка забороняє розірвання договорів або ще якогось впливу на цього забудовника поки він знаходиться в стадії банкрутства для того, щоб нібито його “вилікувати””, – коментує ситуацію з інвесторами адвокат ГО «Екопарк Осокорки» Олексій Петренко.

“З банкрута неможливо стягнути заборгованість по орендній платі, пайові внески, збитки або повернення інвестицій. Це щтучний процес, щоб уникнути зобов’язань перед містом, перед бюджетом, громадою. Якби інвестори знали, що компанія банкрут, то не один притомний інвестор не вклав би туди кошти. Окрім того, цей судовий процес не має жодного відношення до ЖК “Еврика” та ЖК “Патріотика””, – додає адвокат.

Також адвокат зазначає, що рішення Верховного суду направити справу на новий розгляд аж на 8-му судовому засіданні – це яскравий приклад правового нігілізму.

Активісти наголошують, що новий Генплан, презентований мером Києва Віталієм Кличком у грудні 2019 року, передбачає часткову забудову території Екопарку “Осокорки”, громада подала зауваження до Генплану й вимагає заборонити там забудову.

Нагадаємо, ГО “Екопарк Осокорки” з 2018-го року позивається до Державної архітектурно-будівельної інспекції та вимагає скасувати дозвіл на будівництво ЖК “Патріотика на озерах”. 

Суд першої інстанції не задовольнив позов ГО “Екопарк Осокорки” але рішення було переглянуте апеляційним судом, який ухвалив скасувати ТОВ “Контактбудсервіс” дозвіл на будівництво ЖК “Патріотика на озерах”. ДАБІ та забудовник як третя сторона на боці відповідача (ДАБІ) звернулися до суду з касаційною скаргою.

У жовтні Верховний Суд не задовольнив позов громадської організації “Екопарк Осокорки” до Державної архітектурно-будівельної інспекції та дозволив зведення електричної підстанції “Аркада” у прибережній зоні.

Як відомо, активісти та місцеві мешканці вважають, що на цій території на околиці Києва будівництво має бути припинене. Вони вже кілька років вимагають створити ландшафтний природний парк на Осокорках. Кияни написали електронну петицію на сайті Київради, створили групу у Facebook для обговорення планів, здійснили SWOT-аналіз території, розробили її логотип і взялися за організацію локальної екологічної експедиції.

28 липня 2018 року на будмайданчику сталася бійка між тітушками та активістами, унаслідок якої постраждали мешканці мікрорайону.

Київська міська рада наприкінці 2018-го та на початку 2019-го років проголосувала в першому та другому читаннях за розірвання договору із забудовником озер на Осокорках. Голосування відбулося завдяки активній позиції громади Києва.

Ранше, на сесії Київради питання про створення екопарку на Осокорках зняли з порядку денного через дію ухвали Господарського суду. Вона нібито забороняє міськраді розпоряджатися земельною ділянкою, що перебуває в комунальній власності.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539