В.о. мера Ірпеня відкликає нардепа Горобця всупереч Конституції

0

В.о. міського голови Ірпеня Андрій Літвінов (“Нові обличчя“) оголосив, що з 2 липня він розпочинає збір підписів за відкликання народного депутата Олександра Горобця ( “Слуга народу”, обраний у окрузі №95, до якого входить Приірпіння).

Літвінов, який разом з ексмером Ірпеня фігурантом антикорупціних розслідувань Володимиром Карплюком безрезультатно пікетував Кабмін зі звезеними бюджетниками, аби перед виборами сказати ірпінцям, що політики боролися за статус Ірпінського району, дорікає народному депутату, що Горобець нібито проігнорував звернення від 6 очільників населених пунктів щодо питання статусу району для Ірпеня.

Примітно, що на засіданні голова підкомітету народний депутат Віталій Безгін (“Слуга народу”) зазначив, що більшість висловилася за Бучу і є відповідні документи. Політикам з Ірпеня він сказав, що вони “можуть визнати себе хоч центром Марсу” і додав, що рішення буде ухвалювали парламент за поданням уряду.

Окрім того, варто зазначити, що теза про те, що Літвінов ініціює відкликання народного депутата Горобця є популістичною, бо закон не передбачає відкликання народних депутатів. Підписи можна збирати лише для того, щоб відкликати депутатів місцевих рад. У ст. 81 Конституції дається перелік, коли народний депутат припиняє свої повноваження достроково. Відкликання за шляхом збору підписів Конституцією не передбачено.

Що стосується законодавства, то ЗУ “Про статус народного депутата” у ст.4 по суті дублює те ж саме, про що вже йдеться у Конституції.

У свою чергу народний депутат Горобець повідомив, що він подав від себе звернення щодо питання районування, хоча і вважає його досить заполітизованим і додав, що є цивілізовані шляхи, щоб дізнатися про “долю свого звернення”.

Питання районування, яке дійсно спершу мало доволі політичне забарвлення, наприкінці червня отримало і фінансову складову. Член профільного комітету Верховної Ради Роман Лозинський (“Голос”) зазначив, що зараз пропонують вже частину ПДФО громад кидати на райони:

“Мінфін готовий підтримати #3614 якщо громадам залишать тільки 40% ПДФО, а 20% — районам. Шикарний компроміс”, – пише він у своєму пості після засідання 30 червня.

Як повідомляла мешканка Ірпеня та помічниця народного депутата від “Голосу” Михайлина Скорик-Шкарівська, вже зібрано десь 500 підписів під зверненням, аби саме Ірпінь став райцентром, а не Буча.

У свою чергу мешканці селища Коцюбинське зібрали за добу близько 1000 підписів під зверненням до профільного комітету з вимогою запустити засідання робочої групи щодо питання приєднання селища до Києва.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539