Безголовий Ірпінь: з “Новими обличчями” є перспективна увійти до Бучанської ОТГ чи до Києва

0

Ще в 2007 році Ірпінська міська рада включала в себе Ірпінь, Бучу, Гостомель, Коцюбинське та Ворзель. Потім Буча відокремилася та стала містом. Через роки почалася децентралізація. В цьому процесі дії Бучанського голови привели до створення великої Бучанської ОТГ.

Ірпінь обрав мера в 2015 році. Володимир Карпюк, який привів у місто “Нові обличчя” обіцяв громаді небувалу велич і розвиток. Але після років дерибану, аби не сісти, домовився з БПП, що підтримає на виборах Петра Порошенка, сам звільнить пост мера і спробує сили в парламент по 95 округу. Тобто доля Ірпеня в процесі децентралізації – була останнім, що хвилювало Карплюка і його команду. Головне гроші та недоторканість. Та й коли Карплюк був мером, він за місто не переживав. Залишав все на секретаря ради і сам сумарно майже півроку провів у відпустці. Далі місто як непотріб перекидали то на Анастасію Попсуй (змінила прізвище на Заблоцьку), то на Андрія Літвінова.

Але зі статусом нардепа і недоторканістю не склалося, але які наслідки ця вся політична гра має для Ірпеня? Дії та бездіяльність безголового Ірпеня, яким управляли то  призвели до втрати всього: Коцюбинське побігло в Київ, Ворзель в Бучу, Гостомель, який був бюджетотворчим для Ірпеня, створив своє власне ОТГ.

Парламентарі спершу розглядали Ірпінь як райцентр. 

І в коментарях Руху ЧЕСНО голова профільного підкомітету Віталій Безгін заявляв, що обирають між Бородянкою та Ірпенем. Це було у квітні. Та й у проєкті Ірпінь значився як райцентр.  

Але й тут безголовий Ірпінь програв Бучі. Ірпінь і до цього мав лікарню в Бучі, прокуратура географічно також знаходиться в Бучі, станція “швидкої допомоги” знову таки в Бучі, пологовий в Ворзелі, який відходить… до Бучі. Саме з медичних закладів лише Поліклініки: дитяча та доросла та дитяча лікарня, щодо якої влада мала думку, що це дитяче відділення лікарні. 

Ну і як тут не згадати про секретаря ради Андрія Літвинова (“Нові обличчя”), який своїм підписом зруйнував військкомат та переніс його… в Бучу. У Бучі було відкрито центр адміністративних послуг МВС, а в Ірпені ліквідовано МРЕО. Міграційна служба, так званий “паспортний стол” вже давно стоїть під питанням руйнації та ліквідації, а в Бучі в ЦНАП почали оформлювати ID карти та закордонні паспорти. Рішенням депутатів дали дозвіл зруйнувати будівлю Поліції охорони. 

На останній сесії депутати Ірпінської міської ради мали намір знести будівлю суду, який поки що розміщений в Ірпені… Все це робилося та робиться для “своїх” забудовників. 

І все би нічого, якщо би не довелося презентувати безголовий Ірпінь Літвинову для отримання містом статусу районого центру. І тут, знову за звичкою, починається брехня. 

Цей перелік був наданий в той час, коли вже були сформовані ОТГ.

Тож внаслідок всього цього лишилася лише Ірпінська ОТГ в Бучанському районі Київської області. І як завжди тут постає питання: скільки ж це нам коштує і чого очікувати.

Нещодавно за моїм запрошенням відбулася онлайн зустріч з народним депутатом від “Голосу” Романом Лозинським – він член профільного комітету, який розглядає створення громад і районування. Спілкувалися про райони, і він висказав своє побоювання, що райони, попри ідею децентралізації, намагаються зробити великими феодальними угіддями. І метою цього є збереження впливу на місцях, бо є можливість після місцевих виборів не отримати більшості та втратити вплив в громадах. 

 

А тепер згадаємо, що Карплюк починав свою діяльність на посаді чиновника в Бучанській міській раді, а вже пізніше був обраний мером Ірпеня. Чи потрібен Ірпінь Бучі, відповідь – так. Це дорога в Київ, це коллектор до Бортничів. Згадаємо, що зовсім недавно нібито в боротьбі з забрудненням озера, перший заступник міського голови Ірпеня відімкнув каналізацію на території колишнього комбінату “Перемога”. Чи важко те саме зробити Ірпеню для Бучі? Або згадаємо нібито ремонт колектору на межі Ірпеня та Бучі, коли був обмежений проїзд з Бучі в Ірпінь. Тоді Маркушин виступив з промовою, що перевантажений трафік в Ірпені пов’язаний з бучанськими авто

 

А якщо Ірпінь буде ремонтувати колектор дуууже довго? Тож вплив на Ірпінь для Бучанської ОТГ дуже важливий. Тож Буча як районний центр, якому підпорядковується Ірпінь виграє сильно.

 

А тепер про те що це буде коштувати Ірпеню.

 

Ірпінь,як тільки відчув смак грошей які залишаються в місцевому бюджеті, так відразу отримав звичку витрачати все лише для так званих інфраструктурних об’єктів, які будувалися в Ірпені для більш привабливої картинки в буклетах з продажу нерухомості. Це в першу чергу парки та набережна, вулиця Шевченка та Творчодухи. Іноді щось перепадало громадам, які наповнювали бюджет Ірпінської міської ради.

Ось цифри за перший квартал цього року. Цифри докризового періоду:

 

Податкові надходження 71% 156 936 038,42₴
Неподаткові надходження 1% 1 245 294,23₴
Офіційні  трансферти 28% 62 369 683,00₴
всього 220 551 015,65₴

Податок та збір на доходи фізичних осіб   66,13% 103 780 415,98₴
Податок на прибуток підприємств 0,05 % 84 979,29₴
Рентна плата та плата за використання інших природних ресурсів 0,01% 11 511,68₴
Внутрішні податки на товари та послуги  5,53% 8 678 485,37₴
Податок на нерухоме майно 1,04% 1 637 000,13₴
Плата за землю 5,64% 8 854 491,92₴
Транспортний податок 0,10% 159 605,85₴
Збір за місця для паркування транспортних засобів 0,06% 86 611,45₴
Туристичний збір 0,08% 128 966,77₴
Єдиний податок 21,36% 33 513 962,35₴
Всього 156 936 030,79₴

 

Основний наповнювач бюджету- Податок на доходи фізичних осіб. І тут проблема в тому, що великі підприємства знаходяться в Гостомелі, який за приблизними оцінками давав від 40% до 60% бюджетних надходжень Ірпінської міської ради

 

Тепер Гостомель має свою власну ОТГ, і гроші в Ірпінь не сплачуватиме. Ворзель буде наповнювати бюджет Бучанської ОТГ, а Коцюбинське, скоріше за все – бюджет Києва.

Якщо оптимістично, можемо розраховувати на 50% від того що було, а зважаючи на кризу, ще меньше. І тут ще одна цікава річ, виявляється третину від цього ще прийдеться віддати в район, в Бучу, бо це – райцентр

Тож Ірпеню лишиться лише десь чверть від того що було це приблизно 25 мільйонів гривень в квартал. Цього не вистачить навіть на утримання парків, набережної. Про будівництво і ремонт шкіл та садочків можна буде забути. І в майбутньому є вірогідність того, що Ірпеню прийдеться вступати до… Бучанської ОТГ, або проситися… до Києва.

На жаль, це все через недальновидність команди “Нових облич” безголового Ірпеня.

Звісно, є маса фінансових можливостей для нового розквіту міста, але для цього необхідно щоб до керівництва прийшла команда чесних та професійних патріотів свого міста, які мають намір тут жити, виховувати своїх дітей та робити зміни для громади а не для власного благополуччя .

Автор: Тарас В’язовченко, мешканець Ірпеня

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539