Клубні наркотики: що потрібно знати

0
В Екатеринбурге задержали партию кокаина, амфетамина и «экстази», привезенных из Санкт-Петербурга

Історія

Клубні наркотики – амфіламін “фен”, метамфітамін (speed), “екстазі “(MDMA), оксибутират натрію (“оксі”, “ксенія”), кетамин (калипсол, “риба”), ЛСД (“кислота”), “хлопавки” (амілінитрати), poppers) – стали популяні на початку 1990-х років одночасно з поширенням клубних вечірок (party) та рейв-дискотек. Вважається, що справжня клубна музика обов’язково пов’язана з вживанням психотропних препаратів, які є “двигунами” рейв-культури.

Ефекти

Клубні наркотики спрощують процес соціалазації – створюється ілюзія зникнення комплексів, проблем, з’являється лекість у заведенні знайомств та спілкуванні, сум змінюється на “живий інтерес”, з’являється “сексуальний заряд”, прилив сил,бадьорості та енергетичний вир. У поєднанні з ритмічною танцювальною музикоюклубні наркотики діють як “енержєайзери”, змушуючи юдину овністю розчинитись у танці (“піти в рейв”).

Ризик

Придбавання наркотиків – це завжди купівля “кота в мішку”: ніхто з впевненістю не скаже, що купуючи, наприклад, “кислоту”, що він ree cаме “кислоту”. На українських дискотеках та в клубах гостро стоїтьнеякісних наркотиків, коли ід виглядом “модних” евроейських наркотиків продаються “бодяжні” наркотики на основі “винта”, псевдоефедрину чи барбітуратів. Такі наркотики часто стають причиною передозування або важкого похмілля ісля дискотеки. Ризик передозування й втрати контролю зростає із змішуванням наркотиків з алкоголем та при “догоні”, коли після прийняття наркотику людина приймає ще одну дозу повторно.

Ефекти метамфітаміну (speed) при неін’єкціному вживанні триває 8 – 24 годин. Ці ефекти стандартні для більшості клубних стимуляторів – амфетаміну, “екстазі”. Серйозним негативним ефектомвживання клубних стимуляторів є зневожування й тепловий удар (перегрів) як наслідок надмірного фізичного навантаження – якщо людина багато танцює, потіє і при цьому мало п’є води, особливо в приміщенні без кондиціонера. Зневоднення и тепловий удар – небезпечний стан для життя, оскільки супроводжуються втратою свідомості й порушенням роботи серця.

Клубні наркотики викликають ейфорію, але знижують контроль. Людині здається, що вона все контролює, але фактично вона стає більш вразлива. Часто в розслабленому й сесуально збуденому стані відбуваються небезпечні статеві зв’язки без презервативів, що загрожує можливим ВІЛ-інфікуванням, набуттям вірусних інфекцій гепатиту В і С, а також венеричних захворювань (гонорея, сифиліс, хламідіоз, герпес та ін.)

Наслідки

“Енергетичне похмілля” – стан безсилля, відсутності волі з відчуттям суму, які відчуває споживач клубних наркотиків на наступни йдень після бурхливо дискотеки. “Екстазі” амфітаміни та інші клубні наркотики звільняють в організмі великий запас енергії.

Природно, що після такого енергетичного фонтану, людина буде відчувати спустошення й знесилення. Після одної “хорошої” вечірки з наркотиками треба три доби, щоб відновитися – відіспатись, побути в спокої, поповнити дефіцит вітамінів та макроелементів (для цього треба калорійно й якісно харчуватися). Чим більше таких вечірок, тим більше організму треба часу на відновлення. У результаті в людини розвивається психічна й фізична залежність, оскільки хороше самопочуття їй може принести або тривалий відпочинок, або миттєвий прийом наркотиків.

Клубні наркотики, особливо метамфітаміни й “екстазі”, викликають дефіцит сіротоніну – речовини, яка регулює обмінні процеси в центральній нервовій системі. Через порушення вироблення організмом сіротоніну розвивається депресія, тривога, манії, параноя, порушення сну, погіршення пам’яті й порушення концентрації уваги. За даними досліджень, яке проводили на приматах, період відновлення дефіциту сіротоніну складає близько семи років (NIDA – Національний Інститут США з проблем сподивання наркотиків). Це серйозна проблема, оскліьки більшість з тих, хто зловживає клубними наркотиками – це молоді люди віком до 20 років.

Споживання галюциногенів (ЛСД), навіть одноразове, збільшує ризик психічного захворювання на все життя.

МБФ “Міжнародний альянс з ВІЛ/СНІД в Україні”.

Більше інформації про ВІЛ/СНІД ви можете дізнатись безкоштовно цілодобово за номером: 0 800 500 451

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539